Fyll rabatten med sommarens doftbomber

Fyll rabatten med sommarens doftbomber

En bukett med luktärter kan fylla ett helt rum med sin fantastiska doft. Och plocka dem är just vad du ska göra. Ju mer du plockar desto mer blommor får du. Fyll trädgården med dessa ljuvliga pastelliga doftbomber.
Lathyrus odoratus 'Old Spice Miss Willmott' 1

Luktärter blir lyckligast när de har sina huvuden i solen och fötterna djupt nergrävda i en härligt näringsrik och mullrik jord. I en trädgård vi besökte i England berättade trädgårdsmästaren där att de alltid ger luktärterna en meterdjup bädd för att de ska bli riktigt stora och kraftiga. Även i Sverige är det viktigt att tänka på att luktärterna vill växa i en lucker djup och välgödslad såbädd. Det bästa är att förbereda redan på hösten med gödsel och grävning.

I England, där klimatet är mildare än i Sverige, sår de ofta luktärter redan på hösten för att de ska vara igång så tidigt som möjligt på säsongen efter, men för våra förhållanden passar vårsådd bäst.

Så här sår du

Luktärter kan sås riktigt tidigt inne, men sådden mår bäst om den sås utomhus eller i kallbänk. Då slipper du problem med mögel. Du kan självklart också så direkt ute i landet.

Root-trainer.
 1. Blötlägg fröna i vatten 24 timmar innan du sår. Detta är inte nödvändigt, men det hjälper fröna att gro snabbare.
 2. Mylla ner fröet ca 1 cm i genomvattnad jord.
 3. Luktärter vill inte få sina rötter störda när de växer, därför passar det bra att så i antingen toarullar eller i en så kallad root-trainer. Där får rötterna möjlighet att utvecklas i fred.
 4. Det är viktigt att välja en växtplats som ligger soligt och skyddad från kall blåst. Förbered gärna platsen redan på hösten med kompost och gödsel. Om du gödslar på våren måste den vara väl förmultnad. Gräv djupt!
 5. Plantera ut dina småplantor när frostrisken är över. Var rädd om rötterna och glöm inte att avhärda dem så att de hinner vänja sig vid den starka vårsolen.
 6. För att stimulera en snabb tillväxt är det smart att toppa skotten när de är ca 7–10 cm höga. Då kommer du att få en planta som har många fina sidoskott. Ju fler skott plantan har desto fler blommor kommer du att få när den växer till sig.
 7. När plantorna börjar blomma är det också dags att börja plocka dem. Ju mer du plockar desto fler blommor får du. Klipp varannan till var tredje dag och låt inte blommorna bilda frön, då slutar de att blomma helt. Se också till att de inte torkar ut, då är också risken större att de sätter frö.

Doft

Luktärtens doft beskrivs som så stark att den kan inta ett helt rum, men den är inte tung utan snarare lätt och ren. Tyvärr har intensiv förädling gjort att många sorter har mist sin doft, en regel är att de äldre kulturarvssorterna doftar mer än nyare varianter. De sorter som sägs ha den ljuvligaste doften är ’Franciscus Cupani’, ’Painted Lady’ och ’Matucana’

Stöd

Stöd

Det är viktigt att luktärterna får stöd när de växer så att de kan bilda stora fina blommor på stadiga stjälkar. Det finns många varianter du kan göra själv. Ett sätt är att bara sticka ner björkruskor i jorden och binda ihop dem längst upp, då blir det många små grenar som luktärterna kan klättra på.

Man kan också spänna upp ett hönsnät på en träram. Tänk på att alla former av stöd behöver förankras väl i jorden. Din luktärtsbuske kan bli ganska tung efter hand som den växer och blir stor.

Tips!

Du kan så direkt i en relativt djup kruka.

Gör så här:

Fyll krukan med jord, men lämna en bit upp till kanten. Vattna. Sprid ut de blötlagda fröna och strö över ett par centimeter jord och tryck till lätt med handen. Vattna.

Lite luktärtshistoria

luktärtshistoria

Luktärten sägs ursprungligen komma från Sicilien. Det var en munk vid namn Franciscus Cupani som i sitt arbete med att skriva Flora of Sicily 1699 skickade fröer av Lathyrus odoratus till olika institutioner och växtsamlare över världen. Några av dessa fröer hamnade i England och därigenom började luktärtens segertåg.

Trädgårdsmästare Henry Eckford är personen bakom många av de sorter som vi odlar än idag. Efter att han gått i pension 1888 ägnade han återstoden av sitt liv till att förädla fram framför allt tvåfärgade luktärter med stora blommor. Ljuvliga väldoftande sorter som ’Black Knight’, ’Old Spice Henry Eckford’ och många, många andra.

Efter Eckford var det Silas Coles tur att ta över stafettpinnen. Han var anställd av familjen Spencer, kända som Lady Di’s familj. Ur hans varsamma förädling kom ett antal Spencervarianter. Dessa sorter är storblommiga med vågiga kronblad. Efter Cole kom William Unwin vars passion för luktärter blev grunden i företaget Unwin’s Seed Company. Unwins stora bidrag är de rynkade varianterna som exempelvis 'Gladys Unwin'.

Luktärterna har fortsatt att utvecklas de senaste decennierna med dvärg-varianter, halvhöga som passar till häck, tidigblommande och sena sorter. De sistnämnda är nog mer passande för det brittiska klimatet där man ofta sår i augusti för att få tidig vårblom, eller sent i juli för att kunna njuta av luktärter till jul.

Uppbindning

I England är de galna i luktärter och det finns till och med ett National Sweet Pea Society och fröfirmor som är helt specialiserade på luktärter. Dessutom tävlar engelsmännen om att ha de vackraste blommorna. Om du har vägarna förbi Chelsea Garden Show måste du gå in i ett av tälten där och beundra de perfekt framodlade och utställda exemplaren. Enligt traditionen exponeras luktärterna i korgar med mängder av blommor i samma färg. Korgarna arrangeras sedan på hyllor och ägarna tävlar för att vinna prestigefyllda medaljer. De här luktärterna odlas fram på ett speciellt sätt för att bli riktigt stora och kraftiga, du kan läsa mer här.

Snabbfakta

 1. Förkultivera i djupa krukor för att få kraftiga plantor.
 2. Plantera ut i välgödslad och djup lucker bädd.
 3. Toppa plantorna.
 4. Plocka blommor för att få mer blommor.
 5. Ta bort allt visset så att det inte bildas frön, då avstannar blomningen.

Luktärt i vårt sortiment, ett urval

Ursprungssorten från 1699

 1. Franciscus Cupani

Första namngivna sorten 1731

 1. Old Spice Painted Lady

Eckfordvarianter

 1. Old Spice Henry Eckford
 2. Old Spice Annie Gilroy
 3. Old Spice Lady Grisel Hamilton
 4. Old Spice Janet Scott
 5. Black Knight
 6. Old Spice Miss Willmott
 7. Queen Alexandria
 8. Mrs Collier
 9. America

Spencersort

 1. Spencer Wiltshire Ripple

Moderna sorter

 1. Mollie Rilestone
 2. Royal Navy Dark Blue
Alla luktärter + andra doftande blommor hittar du här.

Det är viktigt att luktärter får stöd. Antingen tar du bara några grenar och sticker ner dem i en cirkel. Fyll cirkeln med ris och bind ihop uppe i toppen. En annan variant är att bygga ett enkelt nätverk av smala ribbor. På ställningen fäster du sedan ett hönsnät. Tänk på att förankra väl i jorden så att ställningen inte faller omkull när luktärterna växer och blir stora.

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2018-03-07
Förbered trädgården inför hösten

Det är på hösten som trädgårdsåret börjar. Det är nu som förberedelserna för nästa växtsäsong är i full gång. Städa försiktigt i trädgården, men ge växthuset en rejäl höstgenomgång.

Läs mer
Bland solhattar och rudbeckior

För inte så länge sedan var Rudbeckia ett släkte där även den röda förkylningsblomman ingick. Ny forskning har visat att den sistnämnda skiljer sig så mycket från de övriga rudbeckiorna att de fått bilda ett eget släkte, Echinacea, eller solhatt på svenska.

Läs mer
Olika sätt att föröka perenner

Att fylla en ny rabatt med perenner kan bli kostsamt om alla plantor ska köpas från butik. Det är mycket roligare och mer spännande att driva upp nya plantor från frö eller dela och ta sticklingar från grannarnas och andra trädgårdsvänners rabatter.

Läs mer
Samla egna fröer och torka kryddor

Nu när sommaren går över i höst är det dags att skörda örtagårdens blad och fröer från sommarens blommor och kanske grönsaker. Det är en härlig känsla att kunna njuta av sin egen trädgård under vintermånaderna. Och så spännande att börja nästa säsong med att så fröer från förra sommarens favoriter.

Läs mer
Logga in
Favoriter
Kundtjänst
Frönyheter 2019.