Fri frakt på hela sortimentet 27 mars–1 april. Gäller billigaste fraktsättet. Påskgåva på köpet läggs automatiskt till i kassan.
Odla sallat till en sallad

Odla sallat till en sallad

Sallat bjuder på en mängd sorter av gröna och röda friska, krispiga blad. Den klassiska isbergssallaten var länge standard i salladskålen. I dag njuter vi av olika varianter på blad och vi odlar vår sallat i allt från en liten kruka på balkongen till långa rader i grönsakslandet.

Odla din egen sallat

Sallat är mycket enkelt att odla och du behöver inte stora ytor få att kunna skörda en hel del gröna, fräscha blad. Så sallat i omgångar i kruka, pallkrage eller på friland för god tillgång på sallat hela sommaren.

Större delen av den sallat vi odlar och äter är olika sorter av arten Lactuca sativa, som ingår i den stora korgblommiga familjen Asteraceae. I släktnamnet Lactuca finns det latinska ordet lac, som betyder ’mjölk’ och syftar på mjölksaften i sallatens stjälk. Artnamnet sativa är latinets ord för ’odlad’. Redan de gamla grekerna odlade sallat, romarna tog efter och sallat har odlats och ätits i hela Mellanöstern i tusentals år.

Inom arten Lactuca sativa finns ett antal grupper som samlar de olika sorterna efter hur de växer.

Sallat som bildar huvuden
Lactuca sativa, Capitata-Gruppen samlar sorter som bildar mer eller mindre väl sammansatta huvuden.

Drivsallat får små runda huvuden av löst packade, mjuka blad med mild smak lite smörig smak. Här hittar vi sorter som ’Gustav’s Salad’,  'Itsy-Bitsy' och ’Humil.

Huvudsallat är också en sallatstyp med lösa blad i huvudet. Sorten ’Herkules’ har friskt gröna, rundade, kraftigt buckliga, krispiga blad och 'Maikönig' är en slätbladig sort med mjälla, goda blad. 

Isbergssallat är dels namnet på de klassiska hårt packade, stora sallatshuvudena, dels på sorter som har öppna, lite lösare huvuden. ’Gondar’ och 'Great Lakes 118' får stora tätt packade huvuden med friska, krispiga blad. Isbergssallat 'Frillice' har vackert krusade blad samlade i ett öppet huvud och 'Sioux' har röda, skimrande ytterblad och gröna innerblad samlade i ett löst huvud.

Plocksallat och bataviasallat
Lactuca sativa, Crispa-Gruppen samlar sorter med löst anordnade och tunna, ibland krusiga eller fransiga blad i grönt eller rött. Här hittar vi plocksallater som 'Salad Bowl', som bildar ljusgröna bladrosetter,  långflikiga 'Cerbiatta'  och mörkröda ’Navara’. I Crispa-gruppen finns också bataviasallat, som den mycket populära 'Lollo Rossa' och den riktigt bourgogneröda 'Sanguine'.

Romansallat
Lactuca sativa, Romana-Gruppen heter romansallat på svenska men kallas också romersk sallat, cossallat och bindsallat. De ger alla högbyggda, täta huvuden av stora frasigt smakrika blad. Namnet bindsallat har de fått för att man kan binda ihop huvudet med ett gummiband eller snöre 10 dagar före skörd för att få mjällare och mildare blad. 'Little Gem' är en klassiker som odlats länge. Den mycket goda och friska sorten 'Freckles' får fräkniga blad medan kulturarvet 'Rouge d'Hiver' skiftar i brons.

Sparrissallat
Lactuca sativa, Asparagina-Grupper, sparrissallat, är en ovanlig sorts sallat som absolut borde testas av fler. De stora långsmala bladen har en härligt nötig smak, mild och otroligt god. Bladen plockas allt eftersom medan stjälkarna växer till sig och skördas fram på höstkanten. De skalas lätt, kokas och äts med brynt smör, minst lika gott som sparris, därav namnet Sparrissallat 'Celtuce'.


Andra gröna blad

Alla blad vi kallar sallat hör inte till släktet Lactuca. Friséesallat, endiv, rosensallat och cikoria ingår i släktet Cichorium. Här hittar vi blad med mer sting och beska. Cikoriasallat är frosttåligare än vanlig sallat och kan därför odlas långt in på höstkanten.

Vintersallat, även kallad mâchesallat, ingår i släktet Valerianella. Vintersallat har ofta lite tjockare och matigare blad med frisk syrlighet − en härlig odlingsupplevelse som håller i sig hela vintern.

Sallat i rad

Sallat eller sallad?

Sallat är namnet på grödan vi odlar medan sallad syftar på maträtten där sallatsblad ofta är en bas men resten kan vara nästan vad son helst som vi är sugna på att blanda i.

Så här odlar du sallat

På våren går det utmärkt att direktså sallat så snart jorden reder sig, det vill säga att den torkat upp och lätt går att kratta till fina bäddar. Så i rader eller bredså. Om det blir för tätt mellan plantorna är det bara att gallra och äta de små bladen som ’baby leafs’. För att få till stora huvuden behöver det vara 25–30 cm mellan plantorna, för plocksallad räcker det med 20–25 cm. Radavståndet bör ligga mellan 35–45 cm. För att ha nya plantor att sätta ut där det bildas luckor efter skörd är det bra att så sallat varannan vecka i pluggbrätten eller lådor för utplantering. På så sätt har du alltid härlig sallat att plocka in.

Sallat trivs bäst i halvskuggigt läge. Där kan de tunna bladen hålla sig krispiga och friska och jorden torkar inte ut för snabbt. Vattna i sallatslandet tidig morgon eller sen kväll så hinner plantorna ta upp vattnet innan det avdunstar.

Odla din sallat i krukor, pallkragar och på friland och njut av att plocka egna blad till sallad, smörgåsen som dekoration eller som härligt snacks att plocka när du tar en runda i trädgården.

Se alla sallatsfröer här >>



Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Skimrande skyar

Kanske är detta början på en underbar ny vänskap bland luktärter. På långa stjälkar slår 'Spencer Nimbus' ut i blommor som för tankarna till regntunga skyar. Elegant silvervita kronblad färgas blåvioletta utmed kanterna, en kulör som djupnar i takt med blommans mognad. Nimbus är latinets ord för moln som förebådar ett väderomslag mot regn. En mulen sommardag får 'Spencer Nimbus' färgskala en dramatisk karaktär men när solens strålar bryter igenom molntäcket förvandlas blommorna till skimrande skyar i sobra kulörer. Förodla dina luktärter under våren för tidigare blomning av sommarens mest väldoftande och rikblommande ettåringar.

Läs mer
Persikodrömmar

Zinnia för tankarna till lidelsefull blomning där alla kulörer är vackra tillsammans. Livfullt rosa, röda, orange och gula blommor står sida vid sida i skön harmoni från tidig sommar tills hösten går mot sitt slut. Nu träder en ny zinnia in på scenen med blommor i milda toner av persikorosa. Under sommarens blå himmel lyser blommorna klart medan höstsolen ger kronbladen en mjukt glödande färg. Zinnia 'Zinderella Peach' slår ut i charmerande dubbla blommor med en rufsig kalufs i mittkronan. Som lekfull kontrast dyker enkla blommor då och då upp i denna fluffiga persikodröm. Odla 'Zinderella Peach' i rabatter och krukor och plocka gärna till buketter – nya blommor slår ut hela sommaren.

Läs mer
Små frestelser

Odla en guldmedaljör som serverar dig utsökta godsaker hela säsongen. Inbäddade i lummig grönska lockar mängder av små tomatfrestelser med frisk syra och mustig sötma. De droppformade, orange frukterna sitter periodvis så tätt att de ser ut att knuffas och trängas om utrymmet. Med sina kraftfulla stjälkar bär den lilla busken upp dem alla och står stadigt när sommarvindarna susar. Körsbärstomat F1 'Tiny Temptations Orange' är en ynnest att odla, inte bara för smaken och den vackra plantans skull utan för att den är så frisk och sund – bladmögel biter inte på denna tuffing. Välj en varm och skyddad plats i krukor och lådor och njut av din tomatsommar med F1 'Tiny Temptations Orange'.

Läs mer
Allt du önskar

Chili samlar odlare över hela världen i sällskap där frukterna hyllas och respekteras för sin delikata arom och intensiva hetta. I mästerskap prisas den modige som kan uthärda mest styrka med lugnet i behåll. Men all chili är inte het som lava − för dig som uppskattar smaken med räds hettan är veckans frösort början på en fin vänskap. Havannapeppar 'Biquinho Amarela' är en gullig minichili vars namn betyder ’gul liten näbb’ och syftar på fruktens udda form. 'Biquinho Amarela' ger dig allt du önskar i fin, mustig chilismak men utan att bränna till. Innanför det solgula, krispiga skalet gömmer sig ett saftigt fruktkött med toner av citrus. Odla denna fina, välsmakande och vänliga chili till sommarens grillgrönsaker och till marinader, vinäger och picklesinläggningar.

Läs mer
4.6/5 (3324)
2024-03-14
Alltid lika inspirerande att  få katalogen. Första vårtecknet
- Mats N
2024-03-14
Alltid lika nöjd med det jag köper här 😁
- Camilla J
2024-03-13
Bra kvalitet på produkter. Snabb och säker leverans
- Sinikka B
2024-03-13
Är så  nöjd fina fröer och snabb leverans och att få betala med Klarna.
- Monica Å
2024-03-12
Snabb leverans och bra information
- Sara Å
2024-03-12
Snabba fin leveranser, bra beskrivning hur man gör.
- Alf R
2024-03-12
Hej bästa impecta ! Jag tycker att ni ger snabb fin service🌺 samt  hög kvalitet på fröer.😁
- Eva-Lena L
2024-03-12
Helt enkelt superduper bra
- Monica M
2024-03-12
bra köp synd att man inte har perfekta gröna fingrar för att få alla frön till stora fina plantor
- Annkie
2024-03-12
Alltid bra kvalitet på fröer och ett stort utbud. 
- Emma N
2024-03-12
Impecta har ett stort sortmiment och det är lätt att handla.. Fröna kommer snabbt.
- Viveca J
2024-03-12
Superbra Superbra 
- Runo J
2024-03-12
Snabb leverans, bra förpackningar och änsålänge bra grobarhet.
- Amanda A
2024-03-12
Snabb leverans och bra kvalité på fröerna.
- Karin L
2024-03-12
snabb service, bra kvalitet på fröerna
- agneta s
2024-03-12
Stort utbud, snabba leveranser 
- Lars C
2024-03-12
snabb leverans bra
- Siv A
2024-03-12
Funkar bra, bra service
- Anders H
2024-03-12
Snabb leverans och hittills har fröerna grott. 
- Viktoria H
Are you in the right place?
Continue to impecta.se