odla paprika och chilli jordnära

Odla chili och paprika

Det heta intresset för att odla chili och paprika bara fortsätter. Från starkt och eldigt till sött och fruktigt njuter vi av dessa färgglada, varierande och lättodlade delikatesser.

Så odlar du paprika och chili

Artikeln uppdaterad 2023-11-14

Paprika och chili tar lång tid på sig att utvecklas och sådden behöver startas tidigt på säsongen. Från februari–mars är lagom att börja. Har du tillgång till belysning kan du börja ännu tidigare.


Havannapeppar 'Habanero Hot Lemon'

Chili och paprika gror i ljus

Använd låga kärl, byttor eller krukor med hål i botten till din sådd. Fyll krukan med såjord, gärna blandat med 10 procent perlit. Den näringsfattiga jorden ger en bra start för de små groddarna. Fukta jorden före sådden och lägg fröerna glest direkt på jordytan. Tryck fast dem lätt med en sked eller fingrarna så att de får fäste mot jorden. Eftersom chilifröer är ljusgroende ska de inte täckas med jord. Man kan lägga ett tunt lager med ljusgenomsläpplig perlit över för att lättare hålla jämn fuktighet.


Täck sådden med klar plast försedd med lufthål eller ställ i minidrivhus med plastlock. Placera sådden ljust och varmt. Fröerna gror bäst vid temperaturer runt 25 grader, gärna med hjälp av undervärme.

Omskola chili och paprika

När plantorna har utvecklat hjärtbladen och ett–två par karaktärsblad är det dags att omskola dem. Sätt chili- och paprikaplantorna en och en, i 8–10 cm krukor fyllda med näringsrik plantjord. Plantera dem så djupt det går, gärna så att bladen hamnar precis ovan jordytan. På så vis får du stadigare och kraftigare plantor. Vid behov kan de behöva omskolas ännu en gång innan plantering i den slutgiltiga krukan.

Vad är ett hjärtblad?

Hjärtbladen är de första bladen som utvecklas på en groddplanta. Hjärtbladen ser inte likadana ut som de kommande så kallade karaktärsbladen, alltså de blad som ser ut som den art och sort du valt att odla. 


Små paprikaplantor som precis utvecklat sina första karaktärsblad.

De omskolade plantorna placeras ljust och lite svalare än förut, ca 20–22 grader. Det hjälper plantorna att hålla sig knubbiga och fina. Ge extra tillskott av näring regelbundet från ca 2 veckor efter omplantering.


En omskolad paprikaplanta nyss sprejad med vatten.

Plantorna flyttas ut efter avhärdning tidigast när frostrisken är över helt. De vill stå ljust och varmt för att trivas ordentligt. Växthus är det bästa, men även utomhus i ett skyddat läge går bra. Vid svalare temperaturer kan man skydda chili- och paprikaplantorna med fiberduk eller flytta in dem under nätterna.

Mild paprika och het chili

Chilipeppar och paprika hittar vi alltså inom arten spanskpeppar, Capsicum annuum

Paprika är spanskpepparsläktets söta och milda representant. För många är paprika i första hand vår traditionella hushållspaprika, som sorten 'California Wonder', vilket inte är så konstigt med tanke på vilken fantastisk grönsak det är. Inom paprikavärlden finns det dock många andra sorter väl värda att upptäcka. Spetspaprika  får långa, saftiga och söta frukter, medan körsbärspaprika och tomatpaprika har runda frukter, utmärkta att använda som tapas.

Hos chilipeppar hittar vi allt från milda frukter, som bananpaprikaSweet Banana’ och sötpepparLombardo’ till de hetaste heta, som kajenpepparsorterna ’Black Fangs’ och ’De Cayenne’. För att kunna definiera styrkan hos chilifrukter uppfann en amerikansk farmakolog 1912  den så kallade Scovilleenheten.

Så här fungerar scoville
Hettan i chili orsakas av ämnet capsaicin, som växten med stor sannolikhet utvecklat för att skapa skydd mot skadedjur och -insekter. Scovilleenheten anges i  så kallade scovillegrader som indikerar hur hettan i chilifrukter upplevs. Scalan är vid eftersom hettan i frukterna varierar efter klimat, skördetid och andra odlingsförutsättningar. Den angivna räckvidden på scovillegrader för varje enskild chilisort ger alltså ingen exakt information om hettan i frukten utan berättar var på en skala från mild till obeskrivligt het som en specifik frukt hamnar.

Lägst på skalan finns paprika på 0 Scoville och högst upp ståtar ren capsaicin på 15 000 000−16 000 000 Scoville. Exempel däremellan är peperoni 100−500, jalapeño 2 500−8 000, cayennepeppar 30 000−50 000 och habanero 100 000−350 000 Scoville.


Havannapeppar 'Naga Jolokia'

Färgen på paprika och chili

Paprika- och chilifrukter blir först gröna och kan skördas redan i detta stadie. De gröna frukterna har dock inte nått sin fulla mognad och därmed inte heller utvecklat full smak. När frukterna övergår i rött, gult, orange eller brunt, beroende på sort, är de mogna och har fått en djupare smak och för starka sorter en hetare hetta.

Hantera hettan i chili

Capsaicinet finns i hela chilifrukten men mest koncentrerat i de vita mellanväggarna och kärnorna. Skrapas dessa bort innan chili används i matlagning minskar hettan.

Om du ska använda en chili och inte vet hur stark den är kan du skära av frukten vid skaftet och sätta tungan försiktigt till fruktköttet.

Om du får i dig en chilifrukt som är obehagligt het fungerar mjölk eller yoghurt bra för att dämpa hettan och smärtan i munnen.

Tvätta alltid händerna efter att du har hanterat chili — för eller senare kliar vi oss i ögonen och då är det inte skönt om det finns chili på fingrarna.


Körsbärspaprika 'Koral'

Övervintra chili eller ta egna fröer

Capsicum är självpollinerande och sätter frukt fint utan hjälp. Inomhus där luften står stilla och det inte finns insekter till hands, kan det dock vara till fördel att hjälpa dem på traven med hjälp av en fin pensel eller liknande.

Det går utmärkt att ta egna fröer av Capsicum om det är öppenpollinerade sorter, det vill säga inga korsningar eller F1-hybrider. Frukten ska vara helt mogen innan fröerna tas, så att de hunnit bli fullt utvecklade. Tänk bara på att de gärna korsar sig med varandra, så om man har odlat flera sorter nära varandra kan det ge upphov till något helt annat än det man tagit fröet ifrån.

Även om vi i regel odlar chili som ettåriga, är faktiskt de allra flesta kortlivade fleråriga buskar som går utmärkt att övervintra. På så sätt kan du få en tidigare och rikligare skörd nästföljande år. Skär ner plantan ordentligt på hösten och se till att ge den rikligt med ljus, gärna med växtbelysning. Vattna sparsamt under vintermånaderna. När våren närmar sig ökar du vattendosen och ger svag näring för att väcka upp plantan.

Lycka till med din paprika- och chiliodling.

VILL DU LÄSA MER?

Chili - vilken sort ska jag välja?

Förodling - 10 frågor och svar


Katarina Kihlberg,
Impecta Fröhandel

Katarina Kihlberg är kommunikatör och trädgårdsingenjör. Sedan i våras arbetar hon med Impectas odlingsartiklar. I vår serie Odla med Impecta kan du som är nybörjare följa Katarinas egna sådder, från första fröet till sista skörden. Tillsammans skapar vi ännu mer kunskap och odlingsglädje, så häng med oss ut i landet.

Hör gärna av dig till katarina@impecta.se

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Små frestelser

Odla en guldmedaljör som serverar dig utsökta godsaker hela säsongen. Inbäddade i lummig grönska lockar mängder av små tomatfrestelser med frisk syra och mustig sötma. De droppformade, orange frukterna sitter periodvis så tätt att de ser ut att knuffas och trängas om utrymmet. Med sina kraftfulla stjälkar bär den lilla busken upp dem alla och står stadigt när sommarvindarna susar. Körsbärstomat F1 'Tiny Temptations Orange' är en ynnest att odla, inte bara för smaken och den vackra plantans skull utan för att den är så frisk och sund – bladmögel biter inte på denna tuffing. Välj en varm och skyddad plats i krukor och lådor och njut av din tomatsommar med F1 'Tiny Temptations Orange'.

Läs mer
Allt du önskar

Chili samlar odlare över hela världen i sällskap där frukterna hyllas och respekteras för sin delikata arom och intensiva hetta. I mästerskap prisas den modige som kan uthärda mest styrka med lugnet i behåll. Men all chili är inte het som lava − för dig som uppskattar smaken med räds hettan är veckans frösort början på en fin vänskap. Havannapeppar 'Biquinho Amarela' är en gullig minichili vars namn betyder ’gul liten näbb’ och syftar på fruktens udda form. 'Biquinho Amarela' ger dig allt du önskar i fin, mustig chilismak men utan att bränna till. Innanför det solgula, krispiga skalet gömmer sig ett saftigt fruktkött med toner av citrus. Odla denna fina, välsmakande och vänliga chili till sommarens grillgrönsaker och till marinader, vinäger och picklesinläggningar.

Läs mer
Lätt att älska

I början av 1500-talet fick spanska upptäckare på färd i Sydamerika syn på en liten vit blomma som på lokalt språk kallades Petun, med betydelsen ”värdelös tobaksplanta”. Upptäckarna tyckte blomman var ful och tappade snabbt intresset. Det skulle dröja 300 år innan en annan spansk expedition i Argentina fann den lilla illa ansedda blomman så pass spännande att exemplar sändes till hemlandet. Botanister i Spanien döpte blomman till petunia och placerade den i samma familj som tobak efter bladens utseende. Sedan dess har petuniasläktet vuxit till att erbjuda mängder av varianter som är lätta att älska. En av dem är iögonfallande F1 'Supercascade Burgundy' som slår ut i djupt vinrött med mörk ådring och svalg i spännande kontrast. Från krukor och amplar faller blommorna i kaskader på långa rankor från högsommar till höst.

Läs mer
Böljande kjolar

Redan de silverskimrande knopparna är dekorativa. Innanför ligger florstunna kronblad noggrant vikta i lager på lager. När knoppen brister vecklas de graciöst ut till en överdådig jättevallmo. De dubbla kronbladen fångar blicken med en intensivt rödorange färg i tjusig kontrast till blommans blåsvarta mittpunkt. Likt en veckad kjol böljar vallmon för vinden fram till sensommaren, då blomman gör sin sorti. Det vackra är på intet sätt över utan nu formas den eleganta frökapseln, så åtråvärd för kreativa florister. Trädgårdsjättevallmo 'May Queen' är en perenn skönhet som återkommer sommar efter sommar, med något fint att titta på från vårens knoppning till vinterns torkade frökapsel.

Läs mer
Are you in the right place?
Continue to impecta.se