Fri frakt vid köp av enbart fröer över 400 kr. Gäller ej dahliaknölar och potatis.  |  Spana in vår Fyndhörna upp till 60 % på utvalda sorter

Odla chili och paprika

Det heta intresset för att odla chili och paprika bara fortsätter. Från starkt och eldigt till sött och fruktigt njuter vi av dessa färgglada, varierande och lättodlade delikatesser.

Odla paprika och chilipeppar

  1. Paprika och chili är lätt och roligt att odla.
  2. Paprikafrukter är söta och saftiga.
  3. Chilipeppar, havannapeppar och tabasco är starka till heta.
  4. Hettan hos chili mäts i Scoville.
  5. Paprika och chili förodlas tidigt på säsongen.

Chilipeppar 'Vampire'

Spanskpeppar, Capsicum, är ett släkte som ingår i familjen potatisväxter. Spanskpepparsläktet består av minst 50 arter men vi möter endast ett tiotal av dessa inom kommersiell odling. Den art av spanskpeppar vi odlar mest är Capsicum annuum, som på svenska bär släktets namn och således heter spanskpeppar. Här hittar vi chilipeppar och paprika. Andra arter vi gärna odlar är Capsicum chinese, havannapeppar, och Capsicum frutescens, flerårig spanskpeppar.

När heter det chilipeppar och chili?

Orden ’chilipeppar’ och ’chili’ kan skapa en viss förvirring då det används i olika sammanhang.

Det finns en sortgrupp inom arten spanskpeppar, Capsicum annuum, som heter Chilipeppar-Gruppen. Sorterna i Chilipeppar-Gruppen kallar vi chilipeppar eller bara chili och därtill läggs ett specifikt sortnamn. Exempel är chilipeppar ’Vampire och chilipeppar ’Lombardo’.

Vi använder också ordet chili och chilipeppar som ett allmänt namn på frukterna och kryddan som vi får av arter och sorter inom hela släktet spanskpeppar, Capsicum.


Chilipeppar F1 'Impala'

Mild paprika och het chili

Chilipeppar och paprika hittar vi alltså inom arten spanskpeppar, Capsicum annuum

Paprika är spanskpepparsläktets söta och milda representant. För många är paprika i första hand vår traditionella hushållspaprika, som sorten 'California Wonder', vilket inte är så konstigt med tanke på vilken fantastisk grönsak det är. Inom paprikavärlden finns det dock många andra sorter väl värda att upptäcka. Spetspaprika  får långa, saftiga och söta frukter, medan körsbärspaprika och tomatpaprika har runda frukter, utmärkta att använda som tapas.

Hos chilipeppar hittar vi allt från milda frukter, som bananpaprikaSweet Banana’ och sötpepparLombardo’ till de hetaste heta, som kajenpepparsorterna ’Black Fangs’ och ’De Cayenne’. För att kunna definiera styrkan hos chilifrukter uppfann en amerikansk farmakolog 1912  den så kallade Scovilleenheten.

Så här fungerar scoville
Hettan i chili orsakas av ämnet capsaicin, som växten med stor sannolikhet utvecklat för att skapa skydd mot skadedjur och -insekter. Scovilleenheten anges i  så kallade scovillegrader som indikerar hur hettan i chilifrukter upplevs. Scalan är vid eftersom hettan i frukterna varierar efter klimat, skördetid och andra odlingsförutsättningar. Den angivna räckvidden på scovillegrader för varje enskild chilisort ger alltså ingen exakt information om hettan i frukten utan berättar var på en skala från mild till obeskrivligt het som en specifik frukt hamnar.

Lägst på skalan finns paprika på 0 Scoville och högst upp ståtar ren capsaicin på 15 000 000−16 000 000 Scoville. Exempel däremellan är peperoni 100−500, jalapeño 2 500−8 000, cayennepeppar 30 000−50 000 och habanero 100 000−350 000 Scoville.


Havannapeppar 'Naga Jolokia'

Eldig havannapeppar

Havannapeppar, Capsicum chinense, ger ofta mycket starka frukter med skarpa färger och med fin, fruktig smak. Populärast är Habanero-sorterna som det finns ett flertal varianter av med olika styrka på hettan. 'Habanero Hot Lemon' bjuder på en citrusaktig ton och 'Habanero Orange' har en speciell smak av mango. Havannapeppar 'Naga Jolokia', även kallad Ghost Chili, räknas som en av världens hetaste sorter, 855 000–1 000 000 Scoville, och bör behandlas med försiktighet.


Flerårig spanskpeppar

Flerårig spanskpeppar, Capsicum frutescens, innehåller sorter som ofta har ett lågt, buskigt växtsätt med mängder av små, upprätta heta frukter. Mest kända är olika sorter av tabascopeppar.

Så odlar du paprika och chili

Paprika och chili tar lång tid på sig att utvecklas och sådden behöver startas tidigt på säsongen. Från februari–mars är lagom att börja. Har du tillgång till belysning kan du börja ännu tidigare.


Havannapeppar 'Habanero Hot Lemon'

Använd låga kärl, byttor eller krukor med hål i botten till din sådd. Fyll krukan med såjord, gärna blandat med 10 procent perlit. Den näringsfattiga jorden ger en bra start för de små groddarna. Fukta jorden före sådden och lägg fröerna glest direkt på jordytan. Tryck fast dem lätt med en sked eller fingrarna så att de får fäste mot jorden. Eftersom chilifröer är ljusgroende ska de inte täckas med jord. Man kan lägga ett tunt lager med ljusgenomsläpplig perlit över för att lättare hålla jämn fuktighet.


Täck sådden med klar plast försedd med lufthål eller ställ i minidrivhus med plastlock. Placera sådden ljust och varmt. Fröerna gror bäst vid temperaturer runt 25 grader, gärna med hjälp av undervärme.

Omskolning ger kraftigare plantor

När plantorna har utvecklat hjärtbladen och ett–två par karaktärsblad är det dags att omskola dem. Sätt chili- och paprikaplantorna en och en, i 8–10 cm krukor fyllda med näringsrik plantjord. Plantera dem så djupt det går, gärna så att bladen hamnar precis ovan jordytan. På så vis får du stadigare och kraftigare plantor. Vid behov kan de behöva omskolas ännu en gång innan plantering i den slutgiltiga krukan.

De omskolade plantorna placeras ljust och lite svalare än förut, ca 20–22 grader. Det hjälper plantorna att hålla sig knubbiga och fina. Ge extra tillskott av näring regelbundet från ca 2 veckor efter omplantering.

Plantorna flyttas ut efter avhärdning tidigast när frostrisken är över helt. De vill stå ljust och varmt för att trivas ordentligt. Växthus är det bästa, men även utomhus i ett skyddat läge går bra. Vid svalare temperaturer kan man skydda dem med fiberduk eller flytta in dem under nätterna.

Färgen på paprika och chili

Paprika- och chilifrukter blir först gröna och kan skördas redan i detta stadie. De gröna frukterna har dock inte nått sin fulla mognad och därmed inte heller utvecklat full smak. När frukterna övergår i rött, gult, orange eller brunt, beroende på sort, är de mogna och har fått en djupare smak och för starka sorter en hetare hetta.

Hantera hettan i chili

Capsaicinet finns i hela chilifrukten men mest koncentrerat i de vita mellanväggarna och kärnorna. Skrapas dessa bort innan chili används i matlagning minskar hettan.

Om du ska använda en chili och inte vet hur stark den är kan du skära av frukten vid skaftet och sätta tungan försiktigt till fruktköttet.

Om du får i dig en chilifrukt som är obehagligt het fungerar mjölk eller yoghurt bra för att dämpa hettan och smärtan i munnen.

Tvätta alltid händerna efter att du har hanterat chili — för eller senare kliar vi oss i ögonen och då är det inte skönt om det finns chili på fingrarna.


Körsbärspaprika 'Koral'

Övervintra chili eller ta dina egna fröer

Capsicum är självpollinerande och sätter frukt fint utan hjälp. Inomhus där luften står stilla och det inte finns insekter till hands, kan det dock vara till fördel att hjälpa dem på traven med hjälp av en fin pensel eller liknande.

Det går utmärkt att ta egna fröer av Capsicum om det är öppenpollinerade sorter, det vill säga inga korsningar eller F1-hybrider. Frukten ska vara helt mogen innan fröerna tas, så att de hunnit bli fullt utvecklade. Tänk bara på att de gärna korsar sig med varandra, så om man har odlat flera sorter nära varandra kan det ge upphov till något helt annat än det man tagit fröet ifrån.

Även om vi i regel odlar Capsicum som ettåriga, är faktiskt de allra flesta kortlivade fleråriga buskar som går utmärkt att övervintra. På så sätt kan du få en tidigare och rikligare skörd nästföljande år. Skär ner plantan ordentligt på hösten och se till att ge den rikligt med ljus, gärna med växtbelysning. Vattna sparsamt under vintermånaderna. När våren närmar sig ökar du vattendosen och ger svag näring för att väcka upp plantan.

Lycka till med din paprika- och chiliodling.


Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

Läs mer
Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

Läs mer
Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

Läs mer
Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK