Fri frakt vid köp av enbart fröer över 400 kr. Gäller ej dahliaknölar och potatis.  |  Spana in vår Fyndhörna upp till 60 % på utvalda sorter

Odla grönsaker på friland

Drömmer du om att kunna gå ut i trädgården och plocka en trerätters middag? Grönsaker som du vet är odlade med kärlek och ekologiskt utan gifter? Då kanske du ska skapa en alldeles egen köksträdgård.

3 tips för direktsådd av grönsaker

  • Så dina grönsaksfröer i lucker och näringsrik jord.
  • Rensa jorden fri från ogräs.
  • Vattna igenom jorden före sådd och håll fuktigt tills fröerna har grott.

Förbered odlingsplatsen

En lyckad odling börjar alltid med grundlig förberedelse. Välj en solig och öppen plats, gärna som syns bra, för grönsaker är minst lika vackra som den mest välplanerade blomrabatt. Mät ut platsen, markera med snören eller genom att måla linjer med mjöl. Formen kan vara rak med räta vinklar eller varför inte rund, eller som en halvmåne? Bara din fantasi sätter gränserna. Börja gärna med en liten yta som kan få växa, då känns det inte så övermäktigt.

Är det gräsmatta på platsen börjar du med att gräva bort grässvålen. En vass spade, en grep och en skottkärra är vad som behövs. En bit i taget, och glöm inte att berömma dig själv för det du gjort, då går arbetet lättare.

När gräset är borta är det bra att kratta genom jorden ytterligare en gång och plocka bort varenda rot som visar sig. Det gör kommande ogräsrensning så mycket lättare. Så långt kan arbetet göras när som helst på säsongen. Hann du inte under våren så går det lika bra under semestern eller hösten.

Gör en plan för grönsakslandet

När du vilar från grävningen kan det vara bra med en kopp kaffe och en plan. Rita upp ditt grönsaksland, gärna i en bok som du kan spara eftersom mannaminnet är kort och det är bra att veta vad som vuxit var till kommande år. Är landet rakt rekommenderar vi bäddar som är 120 cm breda. När du väl bäddat för grönsakerna ska du inte gå på jorden, någonsin! Gångarna bör vara minst 40 cm för att vara lätta att gå i.


Sallat

För prydliga gångar och för att hålla ogräs borta mellan odlinsraderna kan du täcka med sågspån eller bark. 

Har du en annan form på din köksträdgård så är det ändå bra att tänka bäddar som kan nås från alla håll. Platta trampstenar att stå på är både snyggt och praktiskt. Skriv in vilka grönsaker du ska odla och var de ska växa. Glöm inte att planera in några ätbara blommor som lockar pollinatörer till dina odlingar. Ringblommor, krasse och tagetes är exemplevis mycket snygga tillsammans med kål, sallat och dill.

Näring till jorden

Innan sådd och plantering måste jorden få lite kärlek. Kärlek för jord är stallgödsel och kompost. Kogödsel finns på påse, men grannens välbrunna hästskit är minst lika bra. Vänd ner stallgödsel och kompost innan plantering och sådd. De olika växtslagen har olika näringsbehov. Lägg på mer där det ska växa kål, purjo och persilja medan potatis, morötter, lök och sallat inte kräver lika mycket.

Bädda för sådd

Nu ska det krattas. Plocka bort kvarglömda ogräs och större stenar. Såbädden ska vara jämn och slät. Gör sedan rader med krattan, ett spänt snöre är säkrare än ögonmått men det beror på hur noggrann man vill vara. Vattna i fåran. Rotfrukter som morötter, palsternackor, rädisor, rödbetor och majrovor sås i rader. Så gärna glest, då blir det mindre gallring.

Bladväxter som sallat, spenat, dill, mangold med flera kan även bredsås. Då drar man undan ett tunt lager jord på såytan med baksidan av krattan, vattna och sprid fröna jämt över ytan. För försiktigt tillbaka jorden och tryck till den med krattan.

Efter sådd kommer väntan. Men ogräsen brukar inte vänta på sig. I början, när småplantorna börjar visa sig är det viktigt att rensa bort ogräs. Vattna om vädret är varmt och torrt. När plantorna börjar få flera blad är det dags att lägga på gräsklipp. Gräsklipp stoppar fröogräs, tillför växtnäring och håller jorden fuktig. Lägg inte på för tjockt, särskilt inte om du har mycket sniglar i din trädgård. Hellre tunna lager lite oftare.


Förodla

Förodla grönsaker

I vårt avlånga land skiljer sig längden på odlingssäsongen åt med flera veckor. Man vinner mycket på att förodla de växter som behöver lång säsong. Kål och purjolök hinner inte bli färdiga om man sår dem direkt på friland i norra delarna av Sverige, men sår man dem inne i pluggbrätten kan man skörda innan frost och vinter anländer.

Sallat, persilja, och till och med rödbetor kan förodlas inomhus för att få en tidig skörd. Dessutom är det lättare att rensa och hålla ordning i landen när färdiga plantor som syns tydligt sätts ut.

Alternativ till trädgårdsland

För den som har riktigt tung lerjord, mest berg eller har svårt att böja sig ner kan pallkragar eller liknande lådor och krukor vara ett alternativ till grävandet. Täck marken med pappkartonger under lådorna och fyll på med jord. Ekologisk grönsaksjord eller ekologisk planteringsjord blandad med kogödsel är det bästa. Placera odlingslådorna så att de är lätta att komma åt från alla håll, även här går det att leka med former för att få en riktigt personlig touch på trädgården.


Sallat i skål

Växtförslag att börja med

Rädisor kan du så i omgångar, hela sommaren och gärna flera sorter.

Majrovor är snabba i tillväxten och kan skördas tidigt. 

Spenat kan du så tidigt på våren och under sensommar och tidig höst. I juli går de lätt i blom. 

Grönkål och palmkål kan skördas efterhand och stå kvar i landet fram till jul. 

Mangold är lättodlad och vacker! Även stjälkarna kan ätas lättkokta med smör. 

Sallat kan du så flera olika sorter i omgångar för skörd hela sommaren. 

Vintersallat  kallas även maché eller fältsallat och har odlats i hela Europa i hundratals år. De gör skäl för namnet vinterssallat eftersom de tål en hel del frost och i de södra delarna av landet kan den odlas under täckning hela vintern. 

Bönor är vackra, nyttiga och ger stor skörd. Höga störbönor kräver stöd medan de låga klarar sig utan. Tänk på att inte så för tidigt!

Sockerärt och brytsockerärt är barnens favoriter och såväl vackra som nyttiga och goda.

Morot Ingen sommar utan en nyuppdragen morot som torkas på gräset innan den avnjutes på stående fot. Odla sommarmorötter i regnbågsfärger och matiga vintermorötter för lagring.

Palsternacka är ett viktigt inslag i ugnsbakade grönsaker. Tar lite tid, men det är de väl värda.

Dill Det svenska kökets signum. Håll sådden fuktig, då brukar de lättare stå emot vissnesjuka. 

Rödbetor finns i stor variation: plattrunda, avlånga, randiga och gula.

Squash kräver utrymme, men några plantor kan försörja ett helt kvarter. Gillar värme, vatten och näring. 

Grönsaker för direktsådd - frötips

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

Läs mer
Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

Läs mer
Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

Läs mer
Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK