Alla kan odla lök

Alla kan odla lök

Lök är en fantastisk gröda som har odlats i urminnes tider. Lök som köksväxt är tålig, lättodlad, nyttig, vacker och mycket smart förpackad. Har du en gång börjat odla lök är det svårt att sluta - vilket bara är bra med tanke på alla lökens fördelar.

Så här odlar du lök

Lök odlas både för den goda och nyttiga löken och för att skörda välsmakande, kryddig och krispig blast. Alla kan odla lök och väljer du att så själv finns mängder av fröer att välja på. Läs om hur du odlar, skördar och lagrar olika sorter lök för köksland, rabatt och kruka.

Eftersom löksläktet, Allium, är stort och varierat med uppemot 700 arter finns ingen enstaka beskrivning av hur lök odlas. Gemensam medlemmarna i löksläktet är att de är lättodlade och lättskötta, vilket gör odlingen både rolig och givande. Läs mer om det stora löksläktet i Det fantastiska löksläktet.

Odla matlök

En av de mest välkända arterna inom löksläktet är matlöken, Allium cepa. Här hittar vi sorterna gul lök, röd lök, schalottenlök, silverlök och syltlök. Dessa bildar alla en lök under mark och det är för lökens skull vi i huvudsak odlas dessa sorter.

De lökbildande sorterna kan odlas med sättlök som köps i trädgårdshandeln under våren. Matlök odlas också med fördel från frö och då finns många fler sorter att välja mellan.


Fröså matlök så här
Matlökarna har en lång utvecklingstid och förkultiveras därför inomhus i mars-april. Så i fuktad såjord i odlingskrukor, minidrivhus, krukbrätten eller rootmaster. Så 2 till 4 fröer i varje kruka eller plugg. Täck sådden med ventilerat plastlock eller plastpåse med hål i. Ställ sådden varmt, 20–25 grader. Håll sådden jämt fuktig.

När groddplantorna kommit upp ställs sådden ljust och svalt, ca 15 grader. Använd tillskottsbelysning vid tidig sådd. Ett tips för stadigare plantor är att klippa av en bit av blasten när den vuxit någon decimeter. Klippet används som frisk och god krydda.

Plantera ut lökplantorna på friland i soligt läge när jorden värmts upp och risken för nattfrost är över. Jorden förbereds genom grundgödsling med kompost eller stallgödsel. För lämpligt avstånd mellan plantor och rader är det bästa att läsa på fröpåsen för varje enskild sort.

Matlökarna är inte så krävande vad gäller näring utan en bra grundgödsling på våren brukar räcka hela säsongen. Skulle tillväxten kännas trög kan du vattengödsla någon gång då och då.


Varför bör lök skifta växtplats?

Vid odling av lök ges ofta rådet att inte välja samma plats för lökodlingen varje sommar. Detta beror på att lök kan drabbas av en del sjukdomar och svampangrepp som motverkas bäst genom att odlingen flyttas så att angreppen inte får fäste.


Skörda och lagra matlök
När blasten på matlök vissnar är det ett tecken på att löken har gått i vila. Då är det dags att skörda. Man kan skörda tidigare men då för att äta löken helt färsk eftersom lagringsdugligheten är mycket sämre vid tidig skörd. Skörda matlöken en torr och solig dag och låt den ligga och torka några dagar. Ta bort jord och torkad blast innan löken förvaras torrt i rumstemperatur. Lök ska inte förvaras i kylskåp.


Purjolök F1 'Chinook'

Odla purjolök, salladslök och piplök

I löksläktet finns förutom de lökbildande sorterna också många arter och sorter som vi odlar för att äta delarna ovan jord. Purjolök, Allium ampeloprasum, salladslök och piplök, Allium fistulosum, är suveräna grödor att odla från frö. Purjolök har ingen lök alls medan vissa sorter av salladslök och piplök har en liten lökbildning vid basen. Piplök är en flerårig lök med ihåliga stjälkar, precis som gräslök fast mycket större. Det finns en ettårig sort av piplök, ’Evergreen’ som också kallas salladspurjo.


Fröså purjolök och salladslök så här
Purjolök och salladslök kan sås direkt på friland när jorden är uppvärmd men det är en stor fördel att förkultivera. Så inomhus i mars-april. Bredså gärna i brätten men i små krukor eller i rootmaster går också utmärkt. Vid bredsådd är 2 till 5 cm mellan fröerna lagom och i krukor kan ett par fröer sås i varje. Så i fuktad såjord Täck sådden med ventilerat plastlock eller plastpåse med hål i. Ställ sådden varmt, 20–25 grader. Håll sådden jämt fuktig.

När groddplantorna kommit upp ställs sådden ljust och svalt, ca 15 grader. Använd tillskottsbelysning vid tidig sådd.

Plantera ut lökplantorna på friland i soligt läge när jorden värmts upp och risken för nattfrost är över. Jorden förbereds genom grundgödsling med kompost eller stallgödsel. För lämpligt avstånd mellan plantor och rader är det bästa att läsa på fröpåsen för varje enskild sort.

Vid direktsådd utomhus när jorden är uppvärmd förbereds jorden på samma sätt och vattnas före sådd. Följ anvisning för varje enskild sort vad gäller plant- och radavstånd. Håll sådden jämt fuktig.

Purjolök och salladslök är näringskrävande. Gödsla regelbundet hela säsongen med flytande näring när du vattnar eller med kompost, höns- eller stallgödsel.


Fröså piplök så här

Den ettåriga piplöken ’Evergreen’ kan förkultiveras eller direktsås och odlas precis som purjolök och salladslök. ’Evergreen’ är mycket snabbväxande så den kan sås i ett par tre omgångar under säsongen.

Flerårig piplök förkultiveras inomhus i januari-maj i små krukor. Täck sådden med ett tunt lager grus eller perlit. Om fröerna inte har grott inom en månad placeras sådden i kylskåp ca en månad. Därefter placeras krukorna i skuggigt läge utomhus. Flerårig piplök kan också sås för uppdrivning på hösten och ställas utomhus i krukor i skuggigt. Ställ gärna krukorna i en skyddande bädd av sand eller grus. Där står de hela vintern och våren för utplantering på friland när värmen kommer.

För att få mjälla, vita halsar på purjolök och salladslök kupas plantorna när de börjar växa till sig.


Skörda och lagra purjolök, salladslök och piplök
De löksorter som bildar kraftig blast ovan jord, och som inte har en lök i jorden som kan bli skadad när fukten och kylan kommer på hösten, lagras bäst på plats i kökslandet. Ettårig piplök och salladslök kan skördas från juli, purjolöken från augusti/september och sedan skördar du efterhand ända tills marken fryser. Flerårig piplök skördas under högsommaren.


Kinesisk Gräslök

Odla gräslök

Vanlig gräslök, Allium schoenoprasum, och kinesisk gräslök, Allium tuberosum, är fleråriga kryddörter som kan odlas i kökslandet, i kryddträdgården, i perennrabatten eller i krukor på altan och balkong. De trivs på i soligt läge och har inget större anspråk på jorden mer än att den ska vara grundgödslad och väldränerad.


Fröså gräslök så här
Förkultivera gräslök inomhus i mars- april eller så direkt på friland från att jorden är uppvärmd till augusti. Så i krukor eller brätten tätt i tuvor med ca 20–30 cm avstånd. Vid förkultivering planteras plantorna ut när frostrisken är över. Gräslök kan också sås på hösten för tidig skörd året efter.

Kinesisk gräslök kan gärna täckas första vintern.

Gräslök och kinesisk gräslök skördas kontinuerligt under säsongen och växer tillbaka efterhand.

Odla ramslök och vitlök

Ramslök är en vårprimör vars välsmakande blad kan skördas från det att de första bladen tittar upp i mars tills växten drar sig tillbaka i juni. Ramslök är flerårig och frösås på samma sätt som flerårig piplök.

Vitlök odlas lättats med sättlök som köps i trädgårdshandeln. Sätt lökarna i käksland, kruka eller rabatt under sensommar eller tidig höst för skörd nästa sommar.

Odla dekorativ lök i rabatt och kruka

De arter i löksläktet som odlas för sin skönhets skull sätts som lökar under hösten för blomning nästa säsong. De kan också odlas från frö genom förkultivering inomhus på våren. Frösådda blommande allium blommar året efter sådd.

Löksläktet är fantastiskt

Löksläktet, Allium, bjuder på en makalös variation i arter och sorter. Vare sig vi odlar dem i kökslandet, rabatten eller krukor, för att äta eller bara beskåda, är löken en klippa i trädgården. Prova dig fram och njut av rika skördar, vacker blomning och fantastiska smaker. Läs mer om löksläktet, Allium, i Det fantastiska löksläktet.

Lökväxter för köksträdgården

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer
Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK