Odla sallat till en sallad

Odla sallat till en sallad

Sallat bjuder på en mängd sorter av gröna och röda friska, krispiga blad. Den klassiska isbergssallaten var länge standard i salladskålen. I dag njuter vi av olika varianter på blad och vi odlar vår sallat i allt från en liten kruka på balkongen till långa rader i grönsakslandet.

Odla din egen sallat

Sallat är mycket enkelt att odla och du behöver inte stora ytor få att kunna skörda en hel del gröna, fräscha blad. Så sallat i omgångar i kruka, pallkrage eller på friland för god tillgång på sallat hela sommaren.

Större delen av den sallat vi odlar och äter är olika sorter av arten Lactuca sativa, som ingår i den stora korgblommiga familjen Asteraceae. I släktnamnet Lactuca finns det latinska ordet lac, som betyder ’mjölk’ och syftar på mjölksaften i sallatens stjälk. Artnamnet sativa är latinets ord för ’odlad’. Redan de gamla grekerna odlade sallat, romarna tog efter och sallat har odlats och ätits i hela Mellanöstern i tusentals år.

Inom arten Lactuca sativa finns ett antal grupper som samlar de olika sorterna efter hur de växer.

Sallat som bildar huvuden
Lactuca sativa, Capitata-Gruppen samlar sorter som bildar mer eller mindre väl sammansatta huvuden.

Drivsallat får små runda huvuden av löst packade, mjuka blad med mild smak lite smörig smak. Här hittar vi sorter som ’Gustav’s Salad’,  'Itsy-Bitsy' och ’Humil.

Huvudsallat är också en sallatstyp med lösa blad i huvudet. Sorten ’Herkules’ har friskt gröna, rundade, kraftigt buckliga, krispiga blad och 'Maikönig' är en slätbladig sort med mjälla, goda blad. 

Isbergssallat är dels namnet på de klassiska hårt packade, stora sallatshuvudena, dels på sorter som har öppna, lite lösare huvuden. ’Gondar’ och 'Great Lakes 118' får stora tätt packade huvuden med friska, krispiga blad. Isbergssallat 'Frillice' har vackert krusade blad samlade i ett öppet huvud och 'Sioux' har röda, skimrande ytterblad och gröna innerblad samlade i ett löst huvud.

Plocksallat och bataviasallat
Lactuca sativa, Crispa-Gruppen samlar sorter med löst anordnade och tunna, ibland krusiga eller fransiga blad i grönt eller rött. Här hittar vi plocksallater som 'Salad Bowl', som bildar ljusgröna bladrosetter,  långflikiga 'Cerbiatta'  och mörkröda ’Navara’. I Crispa-gruppen finns också bataviasallat, som den mycket populära 'Lollo Rossa' och den riktigt bourgogneröda 'Sanguine'.

Romansallat
Lactuca sativa, Romana-Gruppen heter romansallat på svenska men kallas också romersk sallat, cossallat och bindsallat. De ger alla högbyggda, täta huvuden av stora frasigt smakrika blad. Namnet bindsallat har de fått för att man kan binda ihop huvudet med ett gummiband eller snöre 10 dagar före skörd för att få mjällare och mildare blad. 'Little Gem' är en klassiker som odlats länge. Den mycket goda och friska sorten 'Freckles' får fräkniga blad medan kulturarvet 'Rouge d'Hiver' skiftar i brons.

Sparrissallat
Lactuca sativa, Asparagina-Grupper, sparrissallat, är en ovanlig sorts sallat som absolut borde testas av fler. De stora långsmala bladen har en härligt nötig smak, mild och otroligt god. Bladen plockas allt eftersom medan stjälkarna växer till sig och skördas fram på höstkanten. De skalas lätt, kokas och äts med brynt smör, minst lika gott som sparris, därav namnet Sparrissallat 'Celtuce'.


Andra gröna blad

Alla blad vi kallar sallat hör inte till släktet Lactuca. Friséesallat, endiv, rosensallat och cikoria ingår i släktet Cichorium. Här hittar vi blad med mer sting och beska. Cikoriasallat är frosttåligare än vanlig sallat och kan därför odlas långt in på höstkanten.

Vintersallat, även kallad mâchesallat, ingår i släktet Valerianella. Vintersallat har ofta lite tjockare och matigare blad med frisk syrlighet − en härlig odlingsupplevelse som håller i sig hela vintern.

Sallat i rad

Sallat eller sallad?

Sallat är namnet på grödan vi odlar medan sallad syftar på maträtten där sallatsblad ofta är en bas men resten kan vara nästan vad son helst som vi är sugna på att blanda i.

Så här odlar du sallat

På våren går det utmärkt att direktså sallat så snart jorden reder sig, det vill säga att den torkat upp och lätt går att kratta till fina bäddar. Så i rader eller bredså. Om det blir för tätt mellan plantorna är det bara att gallra och äta de små bladen som ’baby leafs’. För att få till stora huvuden behöver det vara 25–30 cm mellan plantorna, för plocksallad räcker det med 20–25 cm. Radavståndet bör ligga mellan 35–45 cm. För att ha nya plantor att sätta ut där det bildas luckor efter skörd är det bra att så sallat varannan vecka i pluggbrätten eller lådor för utplantering. På så sätt har du alltid härlig sallat att plocka in.

Sallat trivs bäst i halvskuggigt läge. Där kan de tunna bladen hålla sig krispiga och friska och jorden torkar inte ut för snabbt. Vattna i sallatslandet tidig morgon eller sen kväll så hinner plantorna ta upp vattnet innan det avdunstar.

Odla din sallat i krukor, pallkragar och på friland och njut av att plocka egna blad till sallad, smörgåsen som dekoration eller som härligt snacks att plocka när du tar en runda i trädgården.

Se alla sallatsfröer här >>



Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer
Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK