Odla squash och pumpa − och förstå skillnaden mellan dem

Odla squash och pumpa

Squash och pumpa skänker sann glädje till en trädgård, täppa, koloni eller balkong. Fulla av växtkraft bjuder de på frodig grönska, läckra blommor och rika skördar. Det finns mängder av läckra sorter vars namn ibland skapar en viss förvirring − varför heter vissa sorter squash och andra pumpa?

Så här odlas squash och pumpa?

  1. Squash och pumpa är olika sorter av samma växt.
  2. Squash och pumpa är mycket lätta att odla.
  3. Förodla squash och pumpa inomhus på våren.
  4. Odla squash och pumpa på friland eller i odlingslådor.
  5. Squash och pumpa ger stora skördar.

Squash har odlats i Amerika sedan urminnes tider. Fröer daterade 12 000 år tillbaka har hittats i grottor i Ecuador. Länge utgjorde squashen, tillsammans med bönor och majs, basföda i länderna i Centralamerika och i Mexiko. Namnet ’squash’ kommer från ett av de så kallade algonkinspråken som talas av urbefolkning i Amerika och Canada. Betydelsen av ordet ’squash’ är ’äts färsk’ eller ’äts rå’.

Pumpasläktet växer fram

När upptäcktsresande under 1500-talet kom tillbaka till Europa från den nya världen hade de med sig fröer från en grönsak som de förstått var både nyttig och rikgivande, nämligen squashen. Allteftersom den globalt blev mer och mer populär både i odling och matlagning ökade antalet arter och framförallt sorterna inom varje art. På olika platser i världen fick de olika namn och grupperades efter hur de växte, hur de såg ut, hur de användes samt efter lokala språk och dialekter. Någonstans längs vägen dök benämningen pumpa för vissa sorters squash upp. Namnet ’pumpa’ lär komma från grekiskans pepon, som betyder ’stor melon’ eller ’mogen’. Även på latin hittar vi pepo för ’melon’. Vid det här laget kan vi alltså tänka oss att sorter av squash som såg ut som meloner hade utvecklats och dessa fick namnet pumpa.

Ett stort och aningen stökigt släkte växte fram som fick det vetenskapliga namnet Cucurbita, pumpasläktet på svenska. Pumpasläktet ingår i den stora familjen gurkväxter, Cucurbitaceae. Intressant för oss i Sverige är att titta närmare på tre arter ur pumpasläktet som samlar de sorter vi odlar: Cucurbita maxima, Cucurbita pepo och Cucurbita moschata.

Vad är sommarsquash och vintersquash?

För att röra till det lite kallas pumpor och squash ofta antingen sommar- eller vintersquash. Benämningarna kan ses som en extra gruppering eller beskrivning som refererar till skörd och lagring. Sommarsquash skördas under sommaren och kan ätas färska eller tillagade. Skalet är relativt mjukt och lagring under längre tid är inte att rekommendera. Vintersquash skördas under sensommar och höst när ett kraftigt skal har mognat fram och köttet har torkat något, vilket gör att den kan lagras länge.


Hubbardpumpa 'Uchiki Kuri'


Vackra pumpor med härliga smaker

Arten Cucurbita maxima samlar olika sorters matpumpor som många också benämns som vintersquash. Tillnamnet maxima skvallrar om en viss storlek och mycket riktigt finns många sorter av rejält stora pumpor hos arten.

Matpumpor är vackra, fantasifulla och har ofta en söt, lite nötig och smörig smak på sitt fruktkött. Vita runda jättepumpan ’Snowman’ blir upp till 6 kg tung. Den är vacker som höstdekoration i trädgården och mycket god till pumpapaj. Jättepumpa ’Marina di Chioggia’ blir upp till 10 kg tung och har läckert grågrönt, alldeles knottrigt skal. Fruktköttet är lysande orange med delikat, fyllig smak. I Italien används ’Marina di Chioggia’, döpt efter en småbåtshamn söder om Venedig, flitigt i gnocchi, ravioli, lasagne och pajer. Bland Cucurbita Maxima-pumporna finns förstås också den riktiga bjässen, Mammutpumpa ’Atlantic Giant, en tävlingssort som innehar ett världsrekord på 800 kg.

Vintersquash, Cucurbita maxima, ’Uchiki Kuri’ får intensivt orangeröda, päronformade frukter på 1–3 kg som går att lagra riktigt länge. Rankorna ger mängder med päronformade frukter med nötaktig smak till soppor, pajer och för inläggning.

Färger, former och smakrikedom

Cucurbita pepo är den art inom pumpasläktet som bjuder på mest spridning bland sorterna vad gäller färger och former på frukten. Här finns squash, matpumpor och prydnadspumpor i mängder – naturen lider ingen brist på fantasi.

Squash är en fantastisk grönsak att odla; det är enkelt och skörden blir ofta överväldigande stor. En klassisk sort är Squash 'Tapir' med sina mörkgröna cylinderformade frukter vackert dekorerade med mintgröna strimmor. Busken kräver ingen större plats utan växer kompakt och frodigt. Frukterna äts färska i sallader, njuts på grillen eller får koka med i grytor och gratänger. En helt annan karaktär har läckra Musselsquash 'Custard White'. De crèmevita, plattrunda och mussellika frukterna innehåller ett krispigt, fruktkött med mild smak. Musselsquash är mycket lättodlad och utsökt i sallader, på grillen samt ugnsbakad.

Bland Cucurbita pepo-artens matpumpor finns en spännande sort att väcka barnens lust att äta pumpa med, nämligen Spagettipumpa 'Vegetable Spaghetti'. Efter kokning trådar sig fruktköttet sig likt spagetti. Smaken på den vegetariska spagettin är mild och god till pastasåser av olika slag.

Prydnadspumporna är en värld för sig inom Cucurbita pepo-arten. Det ser nästan som i en saga när grönsakslandet plötsligt kryllar av små vackra pumpor i olika form och färg. Det finns fröpåsar med blandade sorter av prydnadspumpor i orange, grönt, vitt och randigt. De är runda, avlånga eller formade som päron, musslor och små knubbiga flaskor med böjda halsar. Skalen kan vara knottriga, mjukt taggiga, släta eller vågiga. Vill du engagera barnen i odling är prydnadspumpor strålande att börja med.


Myskpumpa 'Futtsu Black Early'

Upptäck butternut- och myskpumpor!

Cucurbita moschata är en spännande art inom pumpasläktet vars sorter inte odlas i lika stor utsträckning hos oss som man gör i exempelvis USA. Hos arten hittar vi myskpumpor och butternutpumpor, även kallade butternutsquash, som är självklara ingredienser i det amerikanska köket. Jordnötsformade myskpumpa 'Waltham Butternut', är en kulturarvssort med fast och tålig kvalitet på fruktköttet. Den söta smaken passar utmärkt för ugnsbakning samt i pajer, bröd och desserter. Myskpumpa 'Futtsu Black Early' är lika dekorativ som god. Frukterna är plattrunda och mognar från mörkgrönt, nästan svart till ljust gråbrun. Fruktköttet har en nötig, tilltalande smak för soppor, pajer och gratänger.

Squash, zucchini eller courgette?

Squash är det amerikanska och ursprungliga namnet på grönsaken som i Italien fick namnet zucchini och i Frankrike heter den courgette. I Sverige använder vi i huvudsak benämningen squash, men zucchini hörs mer och mer. I England används såväl squash som zucchini och courgette. De tre namnet är alltså både spridda och används parallellt och syftar på en och samma grönsak.

Så här odlar du squash och pumpa

Squash och pumpa är lätta och roliga att odla. Som för alla frösådder är det viktigt att läsa på påsen och följa instruktionerna för varje enskild sort, men det finns några enkla råd att ha med sig vid odling av pumpa och squash.


SÅDD AV SQUASH OCH PUMPA

Liksom sina släktingar gurkorna önskar squash och pumpa värme, minst 15 grader, i jorden för att gro. Förså inomhus i genomfuktad planteringsjord några veckor innan jorden utomhus är varm nog att hysa de unga plantorna. Ställ gärna krukorna eller tråget med de nysådda fröerna på en värmematta. Då gror de snabbt och säkert och får en härlig start i livet. Täck sådden med genomskinlig plast med lufthål och vattna jorden med sprejflaska när luften innanför plasten verkar torr.

Direktsådd på friland går bra i de södra delarna av landet när jorden är uppvärmd, men det är värt att satsa på förkultivering även där.

När de små groddplantorna har fyra blad, utöver de två små hjärtbladen som bildats först, planteras de om i varsin lite större kruka med bra planteringsjord.


UTPLANTERING AV SQUASH OCH PUMPA

Plantera ut sådderna på friland eller i upphöjda bäddar när frostrisken är helt över och jorden har värmts upp ordentligt. Låt plantorna vänja sig vid utomhuslivet några dagar innan det sätts i jorden. Sätt ut krukorna i skyddat, skuggigt läge en stund på dagen. Förläng stunden för varje dag och sätt även krukorna i solen efter några dagar.

På sin slutgiltiga växtplats önskar squash och pumpa näringsrik, lucker jord. Täck gärna marken runt plantorna med gräsklipp, halm eller löv för att hålla kvar fukten, hindrar ogräs att sprida sig och för att hålla frukterna rena från jord.

OBS! När plantor av squash och pumpa sätts i jorden är det viktigt att de hamnar på samma djup på friland som den stått på i krukan. Om stjälken hamnar ner i den fuktiga, mörka jorden är det stor risk att den ruttnar.


SKÖTSEL AV SQUASH OCH PUMPA

När dina squash- och pumpaplantor fått fart på tillväxten går det undan. Vattna vid torka. Gödsla under säsongen men undvik för mycket kväve – då är det risk att blad och stjälkar tar över tillväxten på bekostnad av blomningen.

Njut av pumpor och squash hela säsongen

Det är roligt att odla grönsaker som ger snabba resultat. Squash och pumpa gror snabbt, växer snabbt, blommar intensivt och producerar mängder med frukter. Eftersom skörden blir så rik kan några blommor gärna offras för en riktig delikatess i köket. Plocka de stora, orangegula blommorna och fritera som en annorlunda och mycket god sommarförrätt.

Läs också: Guide till förkultivering inomhus

Fröer till pumpa
Fröer till squash

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Vild odlarglädje

En egenodlad, rödskimrande tomat fylld med somriga smaker skänker odlarglädje. Tänk att ursprunget till hela härligheten är den lilla vinbärstomaten, även kallad vildtomat. Med sina blott fyra gram kan världens minsta ätbara tomat verka blygsam. Men det som saknas i storlek tar den igen i smak och mångfald. På sorten 'Currant Red' kan du räkna upp till flera hundra frukter på en planta. De saftiga vinbärstomaterna smakar ljuvligt gott där de växer som ett pärlband längs grenarna. Bladen doftar intensivt och sprider ut sig på nätta, gängliga grenar. Den som odlar 'Currant Red' kultiverar också naturliga samtalsämnen − den vilda odlarglädjen hos vinbärstomaten är verkligen något att tala om.

Läs mer
Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK