Guide till förkultivering inomhus
Här är en guide till hur du förkultiverar snabbgroende ettåriga växter med lite längre utvecklingstid. Tänk på att alltid läsa odlingsanvisningen på fröpåsen innan du börjar.

Du lyckas bäst om du är noga med vattningen, använder rätt jord och ser till att sådden får ordentligt med ljus (använd gärna växtbelysning). Så i såjord med rätt fuktighet, inte för blöt och inte för torr. Dutta ljusgroende fröer på jordytan och se till så att de får ordentlig kontakt. Frön som ska ner i jorden kan du så först och sedan täcka med ett tunt lager jord som strös på. För mycket jord gör att groddarna inte orkar upp. Täck sådden med plast eller använd minidrivhus med lock för att förhindra uttorkning. Håll noga koll på fukten och spraya gärna med en blomspruta i stället för att vattna i början.

När fröerna gror kommer först hjärtblad och sedan karaktärsblad. Då är det dags för omplantering. Välj ut de kraftigaste plantorna och försök att inte störa rötterna. Plantera hellre en hel jord/rotklump i stället för att sortera ut rötterna. Plantera i näringsberikad jord avsedd för krukodling så att plantorna kan utvecklas och bli fina och livskraftiga.

01

1. Använd såkärl med hål i botten för att kunna vattna underifrån.Finns inga hål är det lätt att göra egna med hammare och spik eller borrmaskin.

02

2. Jorden ska vara porös, lätt och luftig och inte alls eller endast svagt gödslad. Sandblandad, fin planteringsjord eller såjord blandad med perlit går bra.

03

3. Tänk på avståndet och så inte för tätt. Särskilt små fröer kan blandas med fin sand i t.ex. ett saltkar och strös ut jämnt över jordytan. S.k. fågelsand som finns att köpa i livsmedelsbutiken är bra för detta ändamål.

.
04

4. Jämn och lagom temperatur är viktigt för att fröerna ska gro bra. Innan groddarna tittat upp bör sådden stå i rumstemperatur om inget annat anges. Sådden placeras svalare och så ljust som möjligt så snart de små plantorna börjar utvecklas..

05

5. Vissa fröer är mer beroende av ljus och några vill ha helt mörkt för att gro. Detta anges på fröpåsen för de sorter det gäller. I normalfallet täcker man med ett tunt jordlager. Ljusgroende fröer kan man täcka med ett tunt lager perlit, som ju är ljusgenomsläppligt, för att skydda extra mot uttorkning. Mörkergroende fröer täcks med ett tunt jordlager och dessutom med svart plast, en mörk skiva eller liknande.

06

6. Ljuset är viktigt för de flesta fröer och absolut för alla småplantor. Vanliga lysrör går bra om man placerar sådden precis under men det finns också särskild växtbelysning att köpa. Växterna behöver nattvila. 14-16 timmars dag (belysning) räcker. Använd gärna timer.

.
07

7. Täck sådden med plast eller genomskinligt lock i miniväxthus. All vattning sker underifrån. Jorden ska vara fuktig, inte blöt.

08

8. När det första riktiga bladparet utvecklats (det som kommer efter hjärtbladen som är de första bladen) är det dags för omskolning. Mycket små, tunnbladiga plantor bör dock få växa till sig lite mer innan man skolar om dem. Var rädd om rötterna! Efter omskolning står plantorna stilla ett tag innan de börjar ta upp näring ur den nya jorden. Börja försiktigt med gödning efter ett par veckor.

.

Problem?

Näringsbrist kan visa sig i form av försämrad tillväxt och gula eller förkrympta blad. Då är det dags för omskolning eller tillförsel av gödning. Taniga plantor som ränner iväg på höjden kan man få om de står för varmt eller för tätt. Flytta plantorna till svalare plats eller skola om så de får mer utrymme.

Slokande plantor har oftast fått för mycket eller för lite vatten. Anpassa vattningen efter jordens fuktighet. Det är lika vanligt att man vattna ihjäl småplantor som att man låter dem torka ut.

Ibland drabbas plantorna av svampsjukdomar som angriper rothalsen och plantorna lägger sig ner och dör. Det beror oftast på jorden. För att undvika detta bör man använda färsk jord. Har man egen kompostjord kan man sterilisera den i ugn, minst 100 grader i 20 minuter.

Exempel på växter som bör sås extra tidigt inomhus: lobelia, pelargon, jätteverbena, violverbena, tobak, ageratum, klockmalva,lejongap, palettblad, klockranka, spanska flaggan, begonia, hängpetunia, chili, aubergine och kronärtskocka.

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2017-01-31
Odla med Impecta: Försommarpyssel i odlingarna

Medan koltrast och näktergal drillar ikapp i junikvällen går jag mina rundor i trädgården och fylls av samma glädje som alltid när frösådderna har gått från spensliga groddar till unga livskraftiga plantor. Förkultiverade sorter har kommit ännu längre och bjuder redan på sina första blommor.

Läs mer
Ta hand om dina odlingar

När sommaren står för dörren pågår en intensiv, livsbejakande aktivitet i köksland och rabatter. Förkultiverade plantor och tidiga sådder utomhus har redan kommit en bra bit på väg medan sådderna som du gjorde på friland först i maj så sakteliga gror och växer upp. För dig som odlar börjar en tid av omvårdnad, tillsyn och glädje.

Läs mer
Förgätmigej i trädgården

Många av våra odlade blommor är vilda arter som har beundrats så mycket i naturen att de till slut tyglats och odlats fram som prydnadsväxter. Det är lätt att förstå varför förgätmigej bjöds in från diken, ängar och skogar till våra trädgårdar. Blomman är en riktig sötnos och den äkta artens himmelsblå färg är svår att slita blicken från.

Läs mer
Trädgårdens snittblommor och buketter

En mycket angenäm bonus med att odla blommande växter är att de förutom fägringen i rabatterna också fyller vaser och krus inomhus med grönska, färg och doft. Det finns fina snittblommor bland både perenner och sommarblommor och du kan skapa såväl färska som torkade blomsterarrangemang.

Läs mer
Logga in
Favoriter
Kundtjänst

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK
landpopup