Rara ärter och balla bönor

Vackra, nyttiga och smarta bönor

Bönor tar sig olika former och uttryck. Det är inte helt lätt att hålla reda på vad som är vad i bönornas värld. Gemensamt för dem är att de är nyttiga, goda, vackra och dessutom utmärkta grödor för smart och hållbar odling.

5 anledningar till att odla bönor

  1. Bönor är nyttiga och goda.
  2. Bönor är lätta att odla.
  3. Bönor ger rikliga skördar.
  4. Bönor är lätta att förvara.
  5. Bönor ger tillbaka kväve till jorden.

Bönor tillhör familjen ärtväxter, Fabaceae, en gigantisk växtfamilj med släkten som samlar perenner, buskar, träd, grönsaker och foderväxter. De olika släktena av bönor odlas över hela världen och är livsviktiga grödor för människors uppehälle både vad gäller mat och inkomster.


Namnrika trädgårdsbönor

Arten som rätt och slätt heter böna, Phaseolus vulgaris, kallas ofta för trädgårdsböna. Arten är indelad i grupper efter form och färg på baljan samt efter hur bönorna odas och används.


Gröna, runda brytbönor
Brytbönor samlas i Brytböna-Gruppen. Brytböna kallas även grön böna eller haricots verts, som betyder 'grön böna' på franska. Haricots verts används framförallt om de gröna bönorna när de ska tillagas.

Brytböna finns i många olika sorter med smala, oftast runda, gröna baljor, som används omogna och hela efter kokning. Skörda efterhand hela sommaren när baljorna är runt 15 cm. Efter snabb förvällning går brytbönorna utmärkt att frysa.

Till Brytböna-Gruppen räknas också den vackra rödvioletta purpurbönan. Den odlas och används på samma sätt som brytböna.


Gula, runda vaxbönor
Vaxbönor samlas i Vaxböna-Gruppen. Det är samma typ av böna som brytbönan, med runda baljor, men färgen går i olika gula eller vaxfärgade toner.

Precis som brytbönor används vaxbönornas baljor omogna och hela efter kokning. Skörda efterhand hela sommaren när baljorna är runt 15 cm. Efter snabb förvällning går brytbönorna utmärkt att frysa.

Vad är störbönor?

Bönor finns i låga, lite buskiga sorter som inte kräver stöd och höga sorter som behöver något att klättra på: en spaljé, ett staket eller en stör, helt enkelt. Exempelvis vaxbönor finns i sorter som kallas störvaxbönor och brytbönor finns som störbrytbönor. Förleden ”stör” talar om att du ska vara beredd på att sorten du odlar växer på höjden. Bönstjälkar håller sig fast genom att skruva sig motsols runt sitt stöd.


Platta och vågiga skärbönor

Skärbönor samlas i Skärböna-Gruppen. Skärbönor har breda, platta baljor som blir vågiga efterhand som bönorna sväller inuti baljan. Baljorna smakar bäst omogna – skörda därför innan bönorna sväller ordentligt. Namnet skärböna skvallrar om att bönan gärna skärs eller strimlas i bitar innan den kokas.

I skärbönagruppen finns gröna bönor och gul − de senare som kallas skärvaxbönor. En hög sort av vaxböna blir en störskärvaxböna. Det är inte konstigt att det känns som om bönor har många namn.


Flageoletböna 'Flajoly'

Vackra kokbönor

Kokbönor samlas i Kokböna-Gruppen. Kokbönor kallas också spritbönor och är sorter som odlas för sina bönors skull. Fullmogna baljor spritas, bönorna torkas och används efter kokning. Bönornas färg ger namn åt olika grupper av kokbönor som brun böna, röd kidneyböna, spräcklig böna, svart böna och vit böna.

Bland kokbönor finns också borlottoböna, med vackra rosaspräckliga baljor och bönor, och den gröna gourmetbönan flageoletböna. De används båda spritade och torkade som kokbönor men kan också skördas omogna för att koka och äta de späda baljorna.


Rosenböna för öga och gom

Arten rosenböna, Phaseolus coccineus, även kallad blomsterböna, odlas lika mycket för sina vackra röda, rosa och orange blommor som för baljorna och bönorna. Baljorna kan skördas omogna och ätas kokta eller så skördas baljorna mogna för att spritas. Bönorna torkas då och äts kokta.

Det är viktigt att rosenböna kokas före förtäring – råa baljor och bönor kan ge rejäla magbesvär.


Renässans för bondböna

Bondbönor, Vici faba, har odlats i vårt land sedan medeltiden. De stora, mycket näringsrika bönorna användes kokade i soppor eller stuvade långt in på 1900-talet och odlades flitigt i alla köksträdgårdar. Idag upplever bondbönan en renässans influerad av medelhavsmat, gärna serverade med olivolja och vitlök.


Odla bönor så här

Bönor är värmeälskande. Jorden bör ha nått 15 °C innan sådd för att de ska gro och inte ruttna. I norr eller om man har en kall och fuktig lerjord bör bönorna förgros inne 2–3 veckor för att sedan planteras ut när nattfrostens tid är förbi. Lägg fröerna i blöt ett dygn innan sådd så gror de snabbare.

Bönor förodlas i djupa krukor, helst i djupa brätten eftersom rötterna är känsliga vid omplantering. Luckra jorden i bäddarna och tillsätt lite kompost eller kogödsel, annars är sol, lä och fuktighållande jord allt bönor ber om. Skörda innan fröerna börjar svälla i baljorna, då är de som läckrast. Bönor har inte klängen som ärterna utan slingrar sig runt det stöd som finns tillgängligt. Ge de höga sorterna kraftiga störar, de kan bli ganska tunga när de dignar av härliga baljor.


Bönor är smarta

Bönor tillhör en av de grödor som genererar näring till jorden. De har nämligen en förmåga att ta upp kväve ur luften och binda det i sin växtmassa samt göra kvävet tillgängligt för rötterna i jorden. Jorden tillförs således näring under säsongen och när skörden är avslutat myllas växtresterna ner i marken för att fortsätta generera näring.

Bönor är verkligen mångsidiga: de är lättodlade, rikgivande, vackra, goda, lätta att förvara länge och de ger näring tillbaka till jorden. Alla borde prova att odla bönor.Fröer till ärter och bönor

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer
Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK