
Rådjur i trädgården – hur skyddar vi våra växter?
Trädgården – en perfekt plats för rådjur
Rådjuren hör naturligt hemma i löv- och barrskog. I takt med att bostadsområden spridit sig till landsbygden har rådjuren upptäckt att våra trädgårdar erbjuder en rik buffé av läckerheter. Det gör att vi som trädgårdsägare behöver hitta ett sätt att samexistera med rådjuren, och samtidigt skydda våra växter från att bli deras nästa måltid.
Artikeln uppdaterad 2025-04-04.
Tips – Många av de råd som ges för att hålla rådjur borta fungerar lika bra mot hjortar
Hägna in odlingen
Det mest effektiva sättet att hålla rådjuren borta är att sätta upp stängsel eller nät. Höjden på stängslet bör vara runt 180 cm- hjortdjur kan hoppa riktigt högt! Ett högt plank kan fungera, eftersom rådjur ogärna hoppar om de inte ser vad som finns på andra sidan. För den som inte vill omge hela trädgården med ett högt staket kan mindre inhägnader kring odlingar eller specifika växter, buskar eller träd vara ett alternativ. Odlar du i pallkragar eller andra lådor kan du bygga en nätbur som fungerar som skydd.
Finns det rådjurssäkra växter?
Det går inte att kalla någon växt för helt rådjurssäker. Saftiga blomknoppar, nyutslagna löv och smakfulla grönsaker är favoritmat i trädgården, men vid brist på annan mat kan de äta det mesta. De växter rådjuren ratar kan variera från plats till plats och från år till år. Det bästa är att samla egen erfarenhet om din trädgård och om rådjuren nära dig.
Tips – titta runt vilka växter som verkar trivas bra i trädgårdar nära dig. Med lite tur lämnas växter som står orörda hos dina grannar ifred även hos dig.
Vissa växter verkar dock generellt vara mindre lockande för rådjur än andra. Det kan vara arter med stark doft eller smak, giftiga egenskaper eller ovanlig bladstruktur.
Här är några exempel på perenner, ettåriga blommor, grönsaker och örter som de vanligtvis inte låter sig frestas av:
Perenner: Alliumsläktet, Akleja, blå bolltistel, brudslöja, fingerborgsblomma, jätteverbena, kantnepeta, kungsljus, lammöron, lavendel, riddarsporrar, röllika, solhattar, stäppsalvia.
Ettåriga: Ageratum, blomstertobak, jätteeternell, klint, lejongap, ringblomma, rudbeckia, tagetes, trädgårdsverbena, vallmo.
Örter: Dill, kryddsalvia, malört, mynta, myskmadra, rosmarin, temynta, timjan.
Grönsaker: Aubergine, chili, gurka, fänkål, kronärtskocka, lök, rabarber, sparris, tomat.
Tips för att skydda växterna
- Plantera växter som rådjuren inte gillar runt mer åtråvärda sorter. Det kan fungera som en naturlig barriär, där de mindre attraktiva växterna hjälper till att skydda de mer utsatta genom att avleda rådjurens intresse.
- Plantera känsliga växter närmare huset. Rådjuren kan vara mer försiktiga där människor oftare rör sig.
- Använd skyddsnät för nyplanterade växter. Små, späda växter är ofta mer utsatta än mer väletablerade. Det gäller även plantor som de vanligtvis inte är så förtjusta i, eftersom de gärna provsmakar innan de bestämmer sig och då riskerar att dra upp plantan från sin växtplats.
Metoder för att skrämma bort rådjur
Rådjuren anpassar sig snabbt till skrämselmetoder, så det kan vara bra att byta taktik regelbundet. Här är några metoder som kan fungera:
- Otvättad fårull i rabatterna sprider en lukt rådjuren ogillar.
- Skokräm på pinnar kan hålla rådjuren borta.
- Blodmjöl fungerar både som gödning och har en avskräckande doft.
- Tvålar med naturlig doft kan ha effekt.
- Urin i odlingen kan signalera att reviret redan är upptaget.
- Glittrande eller rörliga föremål, som cd-skivor och folie, kan få rådjuren att tveka.
Rådjur – en del av odlarlivet
Det finns tyvärr inga enkla och garanterat effektiva sätt att hålla rådjuren utanför trädgården. Den bästa strategin är att kombinera olika metoder: prova dig fram till växter som får vara i fred, inhägna de mest åtråvärda delarna av odlingarna och testa eventuellt olika skrämseltaktiker. Samtidigt får vi acceptera att rådjur och andra vilda djur är en naturlig del av odlarlivet – och kanske till och med uppskatta deras närvaro.

Impecta Fröhandel
