Möt den ståtliga riddarsporren

Möt den ståtliga riddarsporren

Riddarsporrar är ett fantasieggande namn på en växt som har funnits i våra trädgårdar sedan 1400-talet. Blomman har en lång sporre, som enligt sägnen kommer från likheten med sporrarna på en riddarstövel. Riddarsporrar är vackra i såväl vilda som mer ordnade rabatter och ståtliga att odla i kruka.

Det vetenskapliga namnet på riddarsporre, Delphinium, sägs komma av att den outslagna blomknoppen liknar en delfin, men även här krävs en del fantasi. Den utslagna riddarsporren är fylld av nektar som lockar fjärilar och kolibrifåglar. Bara de med riktigt lång tunga kommer åt godsakerna. Lite kuriosa är att blå, vita och lila blommor lockar nattfjärilar medan gula och röda färger drar till sig kolibrier som bara finns på de amerikanska kontinenterna.

Riddarsporrar finns i två släkten

I gamla trädgårdsböcker och floror kan man läsa att det finns både ettåriga och fleråriga riddarsporrar. På senare har de ettåriga riddarsporrarna flyttats till släktet Consolida med det svenska namnet åkerriddarsporresläktet. Båda tillhör den stora familjen ranunkelväxter, Ranunculaceae, där även smörblommor, klematis och stormhattar ingår. Det här är en giftig familj, flera dödligt giftiga, och det gäller även riddarsporrarna. Eftersom de smakar pyton och ger en brännande känsla i munnen är förgiftningsolyckor dock mycket ovanliga och inget som bör hindra oss från att odla dessa skönheter i trädgården.

Det som skiljer de båda släktena åt är blommornas och bladens utformning. Hos Consolida sitter blommorna i glesare klasar, bladen är smalt flikigt ’dilliga’ medan Delphinium har bredare flikiga blad och blommor i täta långa färgstarka toppställda klasar. Även fröställningarna skiljer sig åt, hos Consolida sitter de en och en medan de sitter tre tillsammans hos Delphinium.


Trädgårdsriddarsporre 'Magic Fountains Cherry White Bee'

Perenna riddarsporrar

De flesta riddarsporrar i släktet Delphinium är perenna, men kan odlas som ettåriga eftersom de blommar så kraftfullt redan under det första året. De är inte alltid så långlivade men eftersom de är så tacksamma att dra upp från frö är det lätt att så nya ersättare. Bland perenna riddarsporrar är det främst trädgårdsriddarsporre, Delphinium Elatum-gruppen som förökas med frö. Elatum betyder högväxt och de höga spirorna med tätt sittande blommor är iögonfallande vackra och imponerar på alla besökare i trädgården. Den kinesiska riddarsporren, Delphinium grandiflorum ’Dwarf Blue Butterfly’ har något glesare blomställning, men den blå färgen är så intensiv att den inte lämnar någon oberörd.

De högresta riddarsporrarna kan behöva lite stöd för att inte lägga sig eller gå av när det blåser snålt. Detta kan lösas genom att plantera dem med goda, stadiga grannar som rosor, höstflox eller kanske en stabil jätteprästkrage. Det går även att ge dem stöd i form av käppar eller speciella växtstöd som finns i trädgårdshandeln. De är dessutom utmärkta att samplantera med vårlök, tidiga löjtnantshjärtan och trädgårdsjättevallmo eftersom riddarsporrarnas blad täcker deras tidigt vissnande inte så vackra blad.

De storväxta riddarsporrarna trivs bäst i halvskugga och god, mullrik jord som inte torkar ut. Torka och full sol gör riddarsporre utsatt för mjöldagg.


Romersk Riddarsporre 'White King'

Ettåriga riddarsporrar

De ettåriga riddarsporrarna, Consolida, är så vackra och borde odlas betydligt mer. Consolida regalis som faktiskt kan hittas vildväxande i södra delarna av landet, beskrevs redan på 1600-talet som läkeväxt för sår. Eftersom hela växten är giftig är det dock inget att rekommendera. De ettåriga riddarsporrarna är utmärkta att odla i lite mer vildvuxna delar av trädgården. Romersk riddarsporre, Consolida ajacis, är en ettåring som finns i flera vackra färger. Den trivs både i rabatt och kruka och föredrar en plats i full sol. Romersk riddarsporre är mycket lättodlad och kan direktsås, men det är alltid säkrast att förodla i krukor och plantera ut. Även om namnet Consolida betyder ’fast’ är de höga sorterna lite ostadiga. Plantera dem på vindskyddad plats och ge dem stöd eller låt dem luta sig mot stadiga grannar. Blommorna går utmärkt att torka och står sig väl i buketter och potpurrier.


Consolida regalis Riddarsporre

Riddarsporrar som strukturväxt

I rabatten fungerar höga, stadiga växter som så kallade strukturväxter. Med det menas att de skapar rabattens översta skikt och därifrån bestämmer strukturen på hela rabatten. Riddarsporrar har ett svajigt växtsätt om de inte stöttas, men med stadiga grannar eller ett växtstöd är det fantastiskt fina strukturväxter. Plantera dem gärna längst bak i en fondrabatt eller i mitten av en rund rabatt.


Fröer till ETTÅRIGA riddarsporrar hittar du här.

Fröer till FLERÅRIGA riddarsporrar hittar du här.

Fröer till alla riddarsporrar

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer
Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK