Odla och njut av aubergin
Odla och njut av aubergin
Att odla aubergin är roligt och en fröjd för ögon och smaklökar. I krukor och kärl på balkong, i uterum eller växthus skänker plantorna en exotisk skönhet med frukter i olika vackra färger och former. I köket inspirerar aubergin till att upptäcka läckra maträtter från hela världen.

Så och odla aubergin så här

  1. Förkultivera fröerna inomhus i februari till mars.
  2. Plantera ut när risken för frost är helt över.
  3. Plantera i kruka i växthus, uterum eller på skyddad balkong.
  4. Ge rikligt med vatten och näring hela säsongen.
  5. Skörda från juli till oktober.

Aubergin, Solanum melongena, tillhör den stora familjen potatisväxter, Solanaceae. Hit hör många av våra mest odlade grönsaker, som potatis, chili, paprika och tomat. Aubergin har sitt ursprung i Indien och Ostasien, där den har vuxit vild och odlats som grönsak i tusentals år. Idag finns flest vilda arter av aubergin på Afrikas savanner.


Aubergin, egg plant och melanzane

Auberginens namn i olika språk berättar spännande historier.

Kring namnet aubergin eller aubergine finns en berättelse om hur Alexander den Store blev förtjust i frukten under sina fälttåg i Asien under 300-talet f.Kr. Efter hans död återvände hans soldater till Grekland och några hade då fröer från den nya frukten med sig hem, bland annat till staden Vergina eller Bergina, som den också uttalades. Långt, långt senare, under 1500-talet, besökte en fransk-katalansk gastronom staden Vergina där han bjöds på rätter med aubergin. Han uppskattade den mycket och myntade på franska namnet som skulle bli aubergin, nämligen ’au Vergine’ eller ’au Bergine’ i betydelsen ’funnen i Vergine/Bergine’.

Det engelska namnet egg plant spåras tillbaka till mitten av 1700-talet och refererade då till de arter av aubergin som ser ut som ägg; de är vita och ovala i storlek som ett hönsägg. Ordet egg plant kom att användas på alla arter av frukten. även på svenska kallas aubergin ibland för äggplanta.

På italienska heter aubergin melanzane. Enligt folksägen är melanzane en omskrivning av ’mela insana’, vilket betyder galet äpple. På grund av att aubergin innehåller det giftiga ämnet solanin, trodde man att frukten kunde orsaka sinnessjukdom.


Vad är solanin?

Solanin ingår i en familj av kemiska föreningar som heter glykoalkaloider. Solanin förekommer i alla växter i familjen potatisväxter. Ämnet fungerar som en naturlig pesticid genom att det skyddar växten mot angrepp av svamp och bakterier. Solanin är giftigt och kan finnas i alla delar av en växt. Hos potatis finns solanin i blad, stjälkar, blommor och bär samt i potatisar som har blivit gröna av för mycket ljus. Solanin kan orsaka illamående, kräkningar, yrsel och huvudvärk. Ämnet finns även i aubergin men det utgör ingen hälsorisk så länge man inte äter stora mängder av rå frukt.


Aubergin 'De Barbentane'

Hur växer aubergin i Sverige?

Aubergin är en flerårig växt i sitt ursprungsklimat men odlas hos oss som en ettårig köksväxt. Plantan kräver ordentligt med värme för att trivas – odla helst i växthus, uterum eller på en skyddad balkong i krukor, lådor och kärl. Aubergin är självpollinerande.

Plantera aubergin i lucker, näringsrik jord i rymliga krukor eller kärl. Ge rikligt med vattnen hela säsongen och tillför regelbundet flytande näring när du vattnar. Aubergin skördas ungefär från juli till oktober. Frukterna är mogna när de känns fasta och skalet är vackert blankt.


Aubergin i olika färg och storlek

Det finns olika sorter av aubergin, Solanum melongena, med färger och former som inspirerar till att odla många varianter för att hitta egna favoriter.

Såväl blad som blommor skvallrar om släktskapet med potatis. Blommorna, som verkligen är lika potatisblomman, kan vara vita, rosa eller lila beroende på sort. Plantorna växer ofta upprätt och vissa sorter, som blir över en meter höga, kan behöva stöttning.

Auberginens frukter kan vara stora, mittemellan och små, formen kan vara rund, oval och långsmal och kulörerna vita, gula, ljusgröna, purpurfärgade, lila, nästan svarta och melerade. Fördelen med att aubergin måste odlas varmt i kruka är att vi kan ha de vackra plantorna nära där vi vistas mycket under sommaren.


Odla aubergin från frö

Aubergin förkultiveras inomhus i februari till mars. Plantan behöver ett försprång för att hinna blomma och bilda frukt i vårt klimat. Läs mer om hur du driver upp fröer inomhus tidigt på året i Guide till förkultivering inomhus.

När plantorna har blivit 25 till 30 cm höga toppas de för ett buskigare växtsätt. Låt 2 till 4 sidoskott växa upp. Plantera ut auberginplantorna i krukor eller lådor när risken för frost är helt över. En enda frostknäpp kan göra att plantan vissnar ihop helt, så ha tålamod innan du planterar ut.


Att avhärda innan utplantering

Innan du planterar ut aubergin i krukor eller kärl där de ska växa under säsongen är det viktigt att vänja de späda plantorna vid livet utomhus. Ställ ut plantorna i skyddat, halvskuggigt läge en liten stund varje dag. Glöm inte att ta in dem under natten. Öka på tiden varje dag tills risken för frost är helt över och du äntligen kan börja odlingen ute på riktigt.


Aubergin i köket

Aubergin förgyller matlagningen med sin fylliga smak och matiga konsistens. I det vegetariska köket är aubergin en stor tillgång just för att den ger fyllighet och mättnad. Aubergin kan stekas, grillas och ugnsbakas. Det är roligt att använda aubergin för att upptäcka maträtter från olika kulturer så prova gärna att laga grekisk moussaka, fransk ratatouille, italiensk parmigiana, baba ganoush från Mellanöstern och indisk baingan bharta.

Att odla egen mat är en otroligt givande hobby, från frösådden till skörd och tillagning. Mycket nöje!

Fröer till aubergin

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2021-02-10
Toppa dina sådda plantor

Toppar fröplantor gör vi för att de ska växa sig buskiga, frodiga och rikblommande. Det känns tufft att klippa av delar på en planta som äntligen har börjat sträcka på sig, men du kommer belönas med en välmående växt.

Läs mer
Odlarglädje är delad glädje: Odla med barnen

Odlarglädje kan delas på många olika sätt och under årets alla månader. Från vinterns val av fröer, till spirande odlardrömmar och ända fram till höstens skördar finns en stor del av glädjen i gemenskapen med andra odlare.

Läs mer
Lätt att odla timjan

Timjan odlas för sin doft, smak och skönhets skull. På öppna, soliga platser breder den ut sig i täta, tåliga, marktäckande mattor som invaderas av bin, humlor och fjärilar. Timjan odlas i rabatt, kruka, lådor och örtagård.

Läs mer
Ohyra och sjukdomar - skydda dina växter

Lika roligt och givande som odling är när allt prunkar och mår bra, lika trist kan det kännas när ohyra och sjukdomar sätter käppar i de gröna hjulen. Till viss del måste du som odlar gilla läget men det finns mycket att göra för att skydda dina växter mot oönskade angrepp.

Läs mer
Logga in
Favoriter
Kundtjänst

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK
landpopup