Tjuva tomater

Tjyva tomater

Att tjyva tomater innebär att du knipsar bort skott som plantan inte har någon glädje av. Vi berättar vilka tomatsorter som behöver tjyvas och hur du gör för att klippa bort skotten.

Tjyva tomater så här

Sidoskotten tjyvas, står det på många sorter av tomater. I vecken mellan stam och bladgrenar växer skott ut som inte gör någon nytta utan endast stjäl energi från plantan. Dessa knipsas bort.

Tomatplantor har en enorm växtkraft; nya skott, grenar och blad produceras i mängder. På våra nordliga breddgrader med kort växtsäsong har plantorna inte nytta av all denna grönska. Vi behöver begränsa tillväxten så att plantan kan fokusera på en rejäl huvudstam med lagom mängd kraftiga grenar där frukterna kan hinna mogna till saftiga, smakrika tomater.


Tjuva tomat

Vad är ett tjyvskott?

Tjyvskotten är de skott som växer ut mellan stam och bladgrenar. Knipsa bort dem med en sekatör eller genom att nypa av dem med fingrarna.


Vilka sorter av tomater behöver tjyvas?

På högväxta, yviga tomatsorter är det viktigt att knipsa bort tjyvskotten. Om du låter ett tjyvskott vara kvar kommer det växa till en ganska klen gren med bara bladmassa. Plantan kommer inte hinna producera blommor och frukt på den grenen.

Busktomater, dvärgtomater och de flesta ampeltomater behöver inte tjyvas. Eftersom plantorna är så kompakta hinner även sidoskotten bilda blommor och frukt under vår korta växtsäsong.


Sköt om dina tomater

Fortsätt tjyva dina högväxta tomater under hela säsongen. När du tittar till dina plantor kan du passa på att rensa bort alltför frodig grönska överhuvudtaget. Om du exempelvis ser att tomater håller på att växa till sig dolda bakom stora, gröna blad klipper du bort en del blad. På detta vis exponeras frukterna för solljuset och plantan får in frisk luft bland blad och grenar. Dessutom sparar denna ansning, precis som när du tar bort tjyvskott, energi åt plantan.

Ha en fin tomatsommar med sol och söta smaker.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Böljande kjolar

Redan de silverskimrande knopparna är dekorativa. Innanför ligger florstunna kronblad noggrant vikta i lager på lager. När knoppen brister vecklas de graciöst ut till en överdådig jättevallmo. De dubbla kronbladen fångar blicken med en intensivt rödorange färg i tjusig kontrast till blommans blåsvarta mittpunkt. Likt en veckad kjol böljar vallmon för vinden fram till sensommaren, då blomman gör sin sorti. Det vackra är på intet sätt över utan nu formas den eleganta frökapseln, så åtråvärd för kreativa florister. Trädgårdsjättevallmo 'May Queen' är en perenn skönhet som återkommer sommar efter sommar, med något fint att titta på från vårens knoppning till vinterns torkade frökapsel.

Läs mer
Kockens favorit

Moroten är något av en ambassadör för färgen orange. Säg morot och alla ser en orange rotsak framför sig. Säg morotsfärgad och alla tänker sig en orange kulör. I matlagning bidrar moroten till såväl fina smaker som dekoration på tallriken − den är en uppskattad klassiker i köket. Men ibland önskas också något nytt, spännande och trendigt. Det är då sommarmorot 'Purple Dragon' kliver fram i rampljuset och blir kockens favorit. Innanför det purpurröda skalet gömmer sig ett guldfärgat fruktkött som in mot kärnan ljusnar till gult. Smaken bjuder på en söt, fyllig och nästan lite kryddig upplevelse. ’Purple Dragon’ är enkel att odla, glädjefull att skörda och delikat att äta.

Läs mer
Kryddstark genväg

Wasabi bjuder på intensiva, exotiska smaker − roten är en omistlig ingrediens i det japanska köket. Växten har tusenåriga anor i Japan där bönderna lärt sig att tygla denna synnerligen krävande kålört. En enkel genväg till, kanske inte den äkta varan men likväl intensiva och spännande smaken är odling av Wasabirucola 'Wasabi'. En äldre benämning är mursenap, efter växtens förkärlek till att växa mot soliga murar och stenar. Wasabirucola är en tålig tuffing som växer snabbt i allehanda jordar och den frodiga plantan lockar bin, humlor och fjärilar till sina vita blommor. Skörda hela sommaren som läcker krydda och luckra under hösten ner de näringsmättade bladen och stjälkarna i myllan.

Läs mer
Fängslande natur

I kökslandet ligger knotiga små frön till gul rödbeta 'Golden Eye'. Varje dag vattnas jorden för att hålla fröerna fuktiga. Solen steker den försommarvarma jorden och snart inleds ett skådespel som ingen ser då en blek grodd spränger igenom fröskalet. Än så länge är allt litet och sårbart, jorden utgör ett välkommet skydd mot starkt ljus, vind och stötar. När grodden skjuter upp ur marken har den fått en liten rot att hålla fast sig i. Först utvecklas hjärtbladen, som förser den unga plantan med näring. Snart syns den första välsmakande blasten. Med tid och omvårdnad växer välsmakande guldgula rötter till sig under mark och dekoreras inuti likt årsringar på ett träd. Naturen är fängslande.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK