Fri frakt på hela sortimentet 27 mars–1 april. Påskgåva på köpet läggs automatiskt till i kassan.
Odla din egen mat

Odla din egen mat - nyttigt, gott och roligt

Alla som knaprat sockerärtor direkt från busken, dragit upp en mjäll rödbeta ur landet eller skördat grönkål mitt i vintern vet vilken välgörande känsla det är. För dig som vill odla ätbart för att klara dig så långt som möjligt på det myllan ger har vi samlat jordnära råd.

Det är bra att välja många sorter när du odlar din egen mat men ta det lugnt i början, särskilt om du inte odlat så mycket grönsaker tidigare. För stora ambitioner första året kan göra att du har svårt att hinna med och tappar sugen till nästa år. Det kan få ta några år att bygga upp ditt eget rikgivande grönsaksland.


A och O när du odlar grönsaker för självförsörjning

  1. Välj mättande och näringsrika grönsaker.
  2. Odla grönsaker som skördas länge.
  3. Odla grönsaker som är bra för lagring.
  4. Komplettera med supernyttiga bladgrönsaker.
  5. Ta hand om jorden genom täckodling, jordförbättring och gödsling.

Skördade grönsaker

Mätt från en jordplätt

Grönsaker är nyttiga i största allmänhet men när odlingen ska generera en stor del av din gröna kost är det viktigt att tänka extra på näringsinnehållet i grödorna och på att du ska bli mätt och belåten.

Det krävs inga enorma ytor för att odla till husbehov om du väljer grödor som ger mycket tillbaka. Rotfrukter är ovärderliga för den som odlar sin egen mat. De goda rötterna är fyllda av fibrer och näring. Planera för en blandning av grödor som kan skördas under en lång period och som framåt senhösten erbjuder godsaker att lagra i vinterförrådet. Bra rotfrukter att välja bland är:

MAJROVA Kan skördas som primör redan i juni. Odla i omgångar för att äta färsk under hela sommaren och med en avslutande skörd på hösten. Kan förvaras svalt och mörkt under en kortare tid. Blasten smakar jättegott!

RÖDBETA är en lättodlad rotfrukt med många sorter att välja mellan. Under försommaren skördas små sorter som primörer, större sorter äts färska under hela sommaren och en bit in på hösten och före vintern skördas vinterförrådet för färsklagring och inläggning. Blasten är god till sallader.

KÅLROT är Nordens apelsin och full av C-vitamin. Den ger rika skördar, kan stå kvar länge i jorden och den går mycket bra att lagra under vintern.

RÄDISA Små men naggande goda, lättodlade, rikgivande och möjliga att skörda länge. Så rädisor i omgångar med start i drivbänk redan under vårvintern för en tidig primörskörd. Sista sådden kan göras i september för en höstskörd av små rädisor och av blasten.

MOROT Så både sommarmorötter och höst- eller vintermorötter. Sommarmorötterna dras upp tidigt som primörer och äts färska hela sommaren medan höst- eller vintermorötter kan kvar står länge i jorden och efter skörd kan de lagras i många månader.


Fröer till alla rotfrukter

TÄNK PÅ!

Det är gott och nyttigt att äta blasten av exempelvis rödbeta och majrova. Tänk bara på att blasten är livsviktig för att plantan ska kunna samla näring till jorden, så den bör inte tunnas ut för mycket.


Grönsaker

Grönt skafferi ovan jord

Det finns mycket att skörda ovan jord som fyller tallriken med sunt, gott och mättande. Även här är det bra att blanda sorter men gapa inte efter för mycket så att det blir övermäktigt att hålla ordning på odlingen. Bra sorter att börja med, som alla kan sås direkt utomhus, är:

MANGOLD En vacker, god gröda som växer snabbt och ger stora skördar. Hela växten används och du kan skörda från midsommar till början av hösten. Går utmärkt att frysa.

SQUASH Innan du vet ordet av är landet fyllt av stora, saftiga, mättande frukter. För att spara plats kan du välja en sort som inte bildar rankor. Ät squash färsk eller tillagad under sensommar och tidig höst. Det du inte hinner äta av squash kan torkas, frysas eller läggas in och användas i vinterns grytor och gratänger.

BÖNOR OCH SOCKERÄRTER Satsa på högavkastande sorter som växer på höjden så får du stor skörd på liten jordyta. Skörda under sommar och tidig höst och frys in efterhand till vinterns förråd.

GRÖNKÅL En klippa för dig som odlar för husbehov är alla sorters kål, där grönkål är i en klass för sig. Lättodlat, smakrikt och köldtåligt med en skördesäsong som sträcker sig till årets slut.

KÅLRABBI växer snabbt och bildar krispiga, matiga knölar som vilar på jordytan. Kålrabbi skördas från försommar till höst och kan lagras svalt och mörkt eller förvällas och frysas in. Bladen är vitaminrika och goda att äta färska eller kokta.

PUMPA Höstens guldklimpar är pumpor av olika slag. De är vackra men också goda, mättande och rika på vitaminer och näring. Skörda under hösten och förvara svalt och torrt eller förväll och frys till pajer, soppa och ugnsbakning. Läckra nakenfröpumpor ger dessutom skörd av pumpafröer att använda i sallader och müsli.

SALLADSLÖK är lättodlad och snabbväxande. Kan skördas tidigt som delikat primör och vidare under hela sommaren och tidig höst. Så upprepade gånger för tillgång hela säsongen. En del av skörden kan du skiva och frysa in för vinterns näringsrika förråd.


Grönsaker för direktsådd

Skydda sådderna med fiberduk

Det är bra att skydda grönsakssådderna med fiberduk i början, dels för att öka värmen nära marken dels för att skydda de små fröplantorna från skadedjur. Fiberduk släpper igenom vatten och ljus.


Supernyttigt på liten yta

Odla goda och nyttiga blad som tar lite plats i odlingen. Så exempelvis vattenkrasse, rucola, persilja, gräslök, källfräne, salladssenap och spenat i krukor, kärl och odlingslådor. De kan odlas ute hela sommaren och en bra bit in på hösten och inomhus som baby leaf under vintern.

Vill du lära dig mer om de supernyttiga bladen kan du läsa Odla blad med smak – en grön revolution.


Öka hållbarheten på skörden

Om du odlar för att så långt som möjligt bli självförsörjande på grönsaker bör ingenting gå till spillo. Använd alla ätbara delar på dina grödor och skörda i tid. Om du får stora mängder över kan du såklart ge bort eller byta grödor med någon.

Om du måste skörda allt av en sort men inte vill äta just den grönsaken varje dag i flera veckor finns det många sätt att ta tillvara maten. Nedan följer några tips:

Lagra färska rotsaker på en sval, mörk och lite fuktig plats. Ta bort blast och långa rottrådar, utom på rödbetor som bör ha några centimeter blast kvar. För kortare förvaring kan rotfrukter ligga i plastpåsar längst ner i kylskåpet. För riktigt lång förvaring kan du lägga dem i plastbackar eller trälådor på en skyddad plats utomhus och täcka rotfrukterna helt med jord eller grus och halm och sedan gräva fram när du behöver dem i köket.

Torka grönsaker för riktig lång hållbarhet. Läs hur du gör och hur torkade grönsaker används i Torka säsongens grönsaker.

Syra dina grönsaker efter sista skörden för att få lång hållbarhet och fantastiskt god smak.

Frys in bladgrönsaker, bönor, ärtor och rotfrukter efter att du har förvällt dem och plocka fram till grytor, gratänger, soppor och såser.


Ta hand om jorden

En jord som ska hysa näringsrika grönsaker behöver en del omvårdnad för att orka leverera på topp. Grundgödsla kökslandet på våren med stallgödsel från häst eller ko. Har du egen kompostjord blir det en fantastisk jordförbättring och gödsling men öka på näringshalten även där med extra stallgödsel.

Under säsongen är det bra att täckodla i grönsakslandet. Täck marken runt grödorna och i raderna med halm, gräsklipp, nässlor, löv och annat organiskt material. Det hjälper till att hålla kvar fukt, hålla borta ogräs och när materialet bryts ner tillförs näring.

När det frodas som bäst bland grönsakerna kan du tillföra extra näring genom att tillverka eget näringsvatten:

Nässelvatten: Fyll en hink med vatten och lägg i några nävar nässlor. Täck med en planka eller annat lock. Låt stå ett par dagar och rör om då och då. Sila av nässlorna och späd sedan nässelsörjan med vatten tills färgen på vattnet blir som te. Nässelvatten är en suverän näringskälla för grönsaker.

Hönsgödsel: Blanda ut några nävar hönsgödsel i en hink med vatten. Efter någon dag silas vätskan och späds med vatten tills den har färgen av te. Vattna!

När hösten kommer och det mesta i kökslandet skördas kan du låta alla växtdelar som inte tas tillvara ligga kvar som en del i täckodlingen. Löv och gräsklipp som räfsas från gräsmattan kan också läggas som ett täcke i grönsakslandet.


Lev i ett kretslopp

När du odlar för att periodvis täcka husbehovet av grönsaker är sen höstsådd ett suveränt komplement till vår- och sommarsådderna. Fröerna vintervilar i jorden och gror tidigt nästa vår för att ge en ljuvlig, tidig primörskörd. Bra sorter att så sent på hösten är morot, vintersallat, palsternacka, haverrot, gräslök, dill och persilja.

Att odla din egen mat innebär att ingå i ett kretslopp som bara fortsätter. Första sådderna görs inomhus tidigt på året och när jorden värms upp fram i april–maj startar säsongens sådd av grönsaker direkt i odlingslådor eller på friland. Under sommaren sås vissa grödor i omgångar och till hösten förbereds de sena sådderna som ska vila under vintern.

Med tiden samlar du kunskap och erfarenhet och vågar utöka din odling och dina sortval. Känslan av att maten på din tallrik till stor del består av välsmakande godsaker som du odlat med kärlek är svårslagen.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Skimrande skyar

Kanske är detta början på en underbar ny vänskap bland luktärter. På långa stjälkar slår 'Spencer Nimbus' ut i blommor som för tankarna till regntunga skyar. Elegant silvervita kronblad färgas blåvioletta utmed kanterna, en kulör som djupnar i takt med blommans mognad. Nimbus är latinets ord för moln som förebådar ett väderomslag mot regn. En mulen sommardag får 'Spencer Nimbus' färgskala en dramatisk karaktär men när solens strålar bryter igenom molntäcket förvandlas blommorna till skimrande skyar i sobra kulörer. Förodla dina luktärter under våren för tidigare blomning av sommarens mest väldoftande och rikblommande ettåringar.

Läs mer
Persikodrömmar

Zinnia för tankarna till lidelsefull blomning där alla kulörer är vackra tillsammans. Livfullt rosa, röda, orange och gula blommor står sida vid sida i skön harmoni från tidig sommar tills hösten går mot sitt slut. Nu träder en ny zinnia in på scenen med blommor i milda toner av persikorosa. Under sommarens blå himmel lyser blommorna klart medan höstsolen ger kronbladen en mjukt glödande färg. Zinnia 'Zinderella Peach' slår ut i charmerande dubbla blommor med en rufsig kalufs i mittkronan. Som lekfull kontrast dyker enkla blommor då och då upp i denna fluffiga persikodröm. Odla 'Zinderella Peach' i rabatter och krukor och plocka gärna till buketter – nya blommor slår ut hela sommaren.

Läs mer
Små frestelser

Odla en guldmedaljör som serverar dig utsökta godsaker hela säsongen. Inbäddade i lummig grönska lockar mängder av små tomatfrestelser med frisk syra och mustig sötma. De droppformade, orange frukterna sitter periodvis så tätt att de ser ut att knuffas och trängas om utrymmet. Med sina kraftfulla stjälkar bär den lilla busken upp dem alla och står stadigt när sommarvindarna susar. Körsbärstomat F1 'Tiny Temptations Orange' är en ynnest att odla, inte bara för smaken och den vackra plantans skull utan för att den är så frisk och sund – bladmögel biter inte på denna tuffing. Välj en varm och skyddad plats i krukor och lådor och njut av din tomatsommar med F1 'Tiny Temptations Orange'.

Läs mer
Allt du önskar

Chili samlar odlare över hela världen i sällskap där frukterna hyllas och respekteras för sin delikata arom och intensiva hetta. I mästerskap prisas den modige som kan uthärda mest styrka med lugnet i behåll. Men all chili är inte het som lava − för dig som uppskattar smaken med räds hettan är veckans frösort början på en fin vänskap. Havannapeppar 'Biquinho Amarela' är en gullig minichili vars namn betyder ’gul liten näbb’ och syftar på fruktens udda form. 'Biquinho Amarela' ger dig allt du önskar i fin, mustig chilismak men utan att bränna till. Innanför det solgula, krispiga skalet gömmer sig ett saftigt fruktkött med toner av citrus. Odla denna fina, välsmakande och vänliga chili till sommarens grillgrönsaker och till marinader, vinäger och picklesinläggningar.

Läs mer
4.6/5 (3323)
2024-03-14
Alltid lika inspirerande att  få katalogen. Första vårtecknet
- Mats N
2024-03-14
Alltid lika nöjd med det jag köper här 😁
- Camilla J
2024-03-13
Bra kvalitet på produkter. Snabb och säker leverans
- Sinikka B
2024-03-13
Är så  nöjd fina fröer och snabb leverans och att få betala med Klarna.
- Monica Å
2024-03-12
Snabb leverans och bra information
- Sara Å
2024-03-12
Snabba fin leveranser, bra beskrivning hur man gör.
- Alf R
2024-03-12
Hej bästa impecta ! Jag tycker att ni ger snabb fin service🌺 samt  hög kvalitet på fröer.😁
- Eva-Lena L
2024-03-12
Helt enkelt superduper bra
- Monica M
2024-03-12
bra köp synd att man inte har perfekta gröna fingrar för att få alla frön till stora fina plantor
- Annkie
2024-03-12
Alltid bra kvalitet på fröer och ett stort utbud. 
- Emma N
2024-03-12
Impecta har ett stort sortmiment och det är lätt att handla.. Fröna kommer snabbt.
- Viveca J
2024-03-12
Superbra Superbra 
- Runo J
2024-03-12
Snabb leverans, bra förpackningar och änsålänge bra grobarhet.
- Amanda A
2024-03-12
Snabb leverans och bra kvalité på fröerna.
- Karin L
2024-03-12
snabb service, bra kvalitet på fröerna
- agneta s
2024-03-12
Stort utbud, snabba leveranser 
- Lars C
2024-03-12
snabb leverans bra
- Siv A
2024-03-12
Funkar bra, bra service
- Anders H
2024-03-12
Snabb leverans och hittills har fröerna grott. 
- Viktoria H
Are you in the right place?
Continue to impecta.se