Odla och njut av aubergin

Odla och njut av aubergin

Att odla aubergin är roligt och en fröjd för ögon och smaklökar. I krukor och kärl på balkong, i uterum eller växthus skänker plantorna en exotisk skönhet med frukter i olika vackra färger och former. I köket inspirerar aubergin till att upptäcka läckra maträtter från hela världen.

Så och odla aubergin så här

  1. Förkultivera fröerna inomhus i februari till mars.
  2. Plantera ut när risken för frost är helt över.
  3. Plantera i kruka i växthus, uterum eller på skyddad balkong.
  4. Ge rikligt med vatten och näring hela säsongen.
  5. Skörda från juli till oktober.

Aubergin, Solanum melongena, tillhör den stora familjen potatisväxter, Solanaceae. Hit hör många av våra mest odlade grönsaker, som potatis, chili, paprika och tomat. Aubergin har sitt ursprung i Indien och Ostasien, där den har vuxit vild och odlats som grönsak i tusentals år. Idag finns flest vilda arter av aubergin på Afrikas savanner.


Aubergin, egg plant och melanzane

Auberginens namn i olika språk berättar spännande historier.

Kring namnet aubergin eller aubergine finns en berättelse om hur Alexander den Store blev förtjust i frukten under sina fälttåg i Asien under 300-talet f.Kr. Efter hans död återvände hans soldater till Grekland och några hade då fröer från den nya frukten med sig hem, bland annat till staden Vergina eller Bergina, som den också uttalades. Långt, långt senare, under 1500-talet, besökte en fransk-katalansk gastronom staden Vergina där han bjöds på rätter med aubergin. Han uppskattade den mycket och myntade på franska namnet som skulle bli aubergin, nämligen ’au Vergine’ eller ’au Bergine’ i betydelsen ’funnen i Vergine/Bergine’.

Det engelska namnet egg plant spåras tillbaka till mitten av 1700-talet och refererade då till de arter av aubergin som ser ut som ägg; de är vita och ovala i storlek som ett hönsägg. Ordet egg plant kom att användas på alla arter av frukten. även på svenska kallas aubergin ibland för äggplanta.

På italienska heter aubergin melanzane. Enligt folksägen är melanzane en omskrivning av ’mela insana’, vilket betyder galet äpple. På grund av att aubergin innehåller det giftiga ämnet solanin, trodde man att frukten kunde orsaka sinnessjukdom.


Vad är solanin?

Solanin ingår i en familj av kemiska föreningar som heter glykoalkaloider. Solanin förekommer i alla växter i familjen potatisväxter. Ämnet fungerar som en naturlig pesticid genom att det skyddar växten mot angrepp av svamp och bakterier. Solanin är giftigt och kan finnas i alla delar av en växt. Hos potatis finns solanin i blad, stjälkar, blommor och bär samt i potatisar som har blivit gröna av för mycket ljus. Solanin kan orsaka illamående, kräkningar, yrsel och huvudvärk. Ämnet finns även i aubergin men det utgör ingen hälsorisk så länge man inte äter stora mängder av rå frukt.


Aubergin 'De Barbentane'

Hur växer aubergin i Sverige?

Aubergin är en flerårig växt i sitt ursprungsklimat men odlas hos oss som en ettårig köksväxt. Plantan kräver ordentligt med värme för att trivas – odla helst i växthus, uterum eller på en skyddad balkong i krukor, lådor och kärl. Aubergin är självpollinerande.

Plantera aubergin i lucker, näringsrik jord i rymliga krukor eller kärl. Ge rikligt med vattnen hela säsongen och tillför regelbundet flytande näring när du vattnar. Aubergin skördas ungefär från juli till oktober. Frukterna är mogna när de känns fasta och skalet är vackert blankt.


Aubergin i olika färg och storlek

Det finns olika sorter av aubergin, Solanum melongena, med färger och former som inspirerar till att odla många varianter för att hitta egna favoriter.

Såväl blad som blommor skvallrar om släktskapet med potatis. Blommorna, som verkligen är lika potatisblomman, kan vara vita, rosa eller lila beroende på sort. Plantorna växer ofta upprätt och vissa sorter, som blir över en meter höga, kan behöva stöttning.

Auberginens frukter kan vara stora, mittemellan och små, formen kan vara rund, oval och långsmal och kulörerna vita, gula, ljusgröna, purpurfärgade, lila, nästan svarta och melerade. Fördelen med att aubergin måste odlas varmt i kruka är att vi kan ha de vackra plantorna nära där vi vistas mycket under sommaren.


Odla aubergin från frö

Aubergin förkultiveras inomhus i februari till mars. Plantan behöver ett försprång för att hinna blomma och bilda frukt i vårt klimat. Läs mer om hur du driver upp fröer inomhus tidigt på året i Guide till förkultivering inomhus.

När plantorna har blivit 25 till 30 cm höga toppas de för ett buskigare växtsätt. Låt 2 till 4 sidoskott växa upp. Plantera ut auberginplantorna i krukor eller lådor när risken för frost är helt över. En enda frostknäpp kan göra att plantan vissnar ihop helt, så ha tålamod innan du planterar ut.


Att avhärda innan utplantering

Innan du planterar ut aubergin i krukor eller kärl där de ska växa under säsongen är det viktigt att vänja de späda plantorna vid livet utomhus. Ställ ut plantorna i skyddat, halvskuggigt läge en liten stund varje dag. Glöm inte att ta in dem under natten. Öka på tiden varje dag tills risken för frost är helt över och du äntligen kan börja odlingen ute på riktigt.


Aubergin i köket

Aubergin förgyller matlagningen med sin fylliga smak och matiga konsistens. I det vegetariska köket är aubergin en stor tillgång just för att den ger fyllighet och mättnad. Aubergin kan stekas, grillas och ugnsbakas. Det är roligt att använda aubergin för att upptäcka maträtter från olika kulturer så prova gärna att laga grekisk moussaka, fransk ratatouille, italiensk parmigiana, baba ganoush från Mellanöstern och indisk baingan bharta.

Att odla egen mat är en otroligt givande hobby, från frösådden till skörd och tillagning. Mycket nöje!

Fröer till aubergin

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Böljande kjolar

Redan de silverskimrande knopparna är dekorativa. Innanför ligger florstunna kronblad noggrant vikta i lager på lager. När knoppen brister vecklas de graciöst ut till en överdådig jättevallmo. De dubbla kronbladen fångar blicken med en intensivt rödorange färg i tjusig kontrast till blommans blåsvarta mittpunkt. Likt en veckad kjol böljar vallmon för vinden fram till sensommaren, då blomman gör sin sorti. Det vackra är på intet sätt över utan nu formas den eleganta frökapseln, så åtråvärd för kreativa florister. Trädgårdsjättevallmo 'May Queen' är en perenn skönhet som återkommer sommar efter sommar, med något fint att titta på från vårens knoppning till vinterns torkade frökapsel.

Läs mer
Kockens favorit

Moroten är något av en ambassadör för färgen orange. Säg morot och alla ser en orange rotsak framför sig. Säg morotsfärgad och alla tänker sig en orange kulör. I matlagning bidrar moroten till såväl fina smaker som dekoration på tallriken − den är en uppskattad klassiker i köket. Men ibland önskas också något nytt, spännande och trendigt. Det är då sommarmorot 'Purple Dragon' kliver fram i rampljuset och blir kockens favorit. Innanför det purpurröda skalet gömmer sig ett guldfärgat fruktkött som in mot kärnan ljusnar till gult. Smaken bjuder på en söt, fyllig och nästan lite kryddig upplevelse. ’Purple Dragon’ är enkel att odla, glädjefull att skörda och delikat att äta.

Läs mer
Kryddstark genväg

Wasabi bjuder på intensiva, exotiska smaker − roten är en omistlig ingrediens i det japanska köket. Växten har tusenåriga anor i Japan där bönderna lärt sig att tygla denna synnerligen krävande kålört. En enkel genväg till, kanske inte den äkta varan men likväl intensiva och spännande smaken är odling av Wasabirucola 'Wasabi'. En äldre benämning är mursenap, efter växtens förkärlek till att växa mot soliga murar och stenar. Wasabirucola är en tålig tuffing som växer snabbt i allehanda jordar och den frodiga plantan lockar bin, humlor och fjärilar till sina vita blommor. Skörda hela sommaren som läcker krydda och luckra under hösten ner de näringsmättade bladen och stjälkarna i myllan.

Läs mer
Fängslande natur

I kökslandet ligger knotiga små frön till gul rödbeta 'Golden Eye'. Varje dag vattnas jorden för att hålla fröerna fuktiga. Solen steker den försommarvarma jorden och snart inleds ett skådespel som ingen ser då en blek grodd spränger igenom fröskalet. Än så länge är allt litet och sårbart, jorden utgör ett välkommet skydd mot starkt ljus, vind och stötar. När grodden skjuter upp ur marken har den fått en liten rot att hålla fast sig i. Först utvecklas hjärtbladen, som förser den unga plantan med näring. Snart syns den första välsmakande blasten. Med tid och omvårdnad växer välsmakande guldgula rötter till sig under mark och dekoreras inuti likt årsringar på ett träd. Naturen är fängslande.

Läs mer

Veckans Frösort

Böljande kjolar

Redan de silverskimrande knopparna är dekorativa. Innanför ligger florstunna kronblad noggrant vikta i lager på lager. När knoppen brister vecklas de graciöst ut till en överdådig jättevallmo. De dubbla kronbladen fångar blicken med en intensivt rödorange färg i tjusig kontrast till blommans blåsvarta mittpunkt. Likt en veckad kjol böljar vallmon för vinden fram till sensommaren, då blomman gör sin sorti. Det vackra är på intet sätt över utan nu formas den eleganta frökapseln, så åtråvärd för kreativa florister. Trädgårdsjättevallmo 'May Queen' är en perenn skönhet som återkommer sommar efter sommar, med något fint att titta på från vårens knoppning till vinterns torkade frökapsel.

2023-07-23

Kockens favorit

Moroten är något av en ambassadör för färgen orange. Säg morot och alla ser en orange rotsak framför sig. Säg morotsfärgad och alla tänker sig en orange kulör. I matlagning bidrar moroten till såväl fina smaker som dekoration på tallriken − den är en uppskattad klassiker i köket. Men ibland önskas också något nytt, spännande och trendigt. Det är då sommarmorot 'Purple Dragon' kliver fram i rampljuset och blir kockens favorit. Innanför det purpurröda skalet gömmer sig ett guldfärgat fruktkött som in mot kärnan ljusnar till gult. Smaken bjuder på en söt, fyllig och nästan lite kryddig upplevelse. ’Purple Dragon’ är enkel att odla, glädjefull att skörda och delikat att äta.

2023-07-16

Kryddstark genväg

Wasabi bjuder på intensiva, exotiska smaker − roten är en omistlig ingrediens i det japanska köket. Växten har tusenåriga anor i Japan där bönderna lärt sig att tygla denna synnerligen krävande kålört. En enkel genväg till, kanske inte den äkta varan men likväl intensiva och spännande smaken är odling av Wasabirucola 'Wasabi'. En äldre benämning är mursenap, efter växtens förkärlek till att växa mot soliga murar och stenar. Wasabirucola är en tålig tuffing som växer snabbt i allehanda jordar och den frodiga plantan lockar bin, humlor och fjärilar till sina vita blommor. Skörda hela sommaren som läcker krydda och luckra under hösten ner de näringsmättade bladen och stjälkarna i myllan.

2023-06-25

Fängslande natur

I kökslandet ligger knotiga små frön till gul rödbeta 'Golden Eye'. Varje dag vattnas jorden för att hålla fröerna fuktiga. Solen steker den försommarvarma jorden och snart inleds ett skådespel som ingen ser då en blek grodd spränger igenom fröskalet. Än så länge är allt litet och sårbart, jorden utgör ett välkommet skydd mot starkt ljus, vind och stötar. När grodden skjuter upp ur marken har den fått en liten rot att hålla fast sig i. Först utvecklas hjärtbladen, som förser den unga plantan med näring. Snart syns den första välsmakande blasten. Med tid och omvårdnad växer välsmakande guldgula rötter till sig under mark och dekoreras inuti likt årsringar på ett träd. Naturen är fängslande.

2023-06-18

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

2023-05-28

Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

2023-05-21

Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

2023-05-14

Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

2023-05-07

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK