Odla och njut av aubergin

Odla och njut av aubergin

Att odla aubergin är roligt och en fröjd för ögon och smaklökar. I krukor och kärl på balkong, i uterum eller växthus skänker plantorna en exotisk skönhet med frukter i olika vackra färger och former. I köket inspirerar aubergin till att upptäcka läckra maträtter från hela världen.

Så och odla aubergin så här

  1. Förkultivera fröerna inomhus i februari till mars.
  2. Plantera ut när risken för frost är helt över.
  3. Plantera i kruka i växthus, uterum eller på skyddad balkong.
  4. Ge rikligt med vatten och näring hela säsongen.
  5. Skörda från juli till oktober.

Aubergin, Solanum melongena, tillhör den stora familjen potatisväxter, Solanaceae. Hit hör många av våra mest odlade grönsaker, som potatis, chili, paprika och tomat. Aubergin har sitt ursprung i Indien och Ostasien, där den har vuxit vild och odlats som grönsak i tusentals år. Idag finns flest vilda arter av aubergin på Afrikas savanner.


Aubergin, egg plant och melanzane

Auberginens namn i olika språk berättar spännande historier.

Kring namnet aubergin eller aubergine finns en berättelse om hur Alexander den Store blev förtjust i frukten under sina fälttåg i Asien under 300-talet f.Kr. Efter hans död återvände hans soldater till Grekland och några hade då fröer från den nya frukten med sig hem, bland annat till staden Vergina eller Bergina, som den också uttalades. Långt, långt senare, under 1500-talet, besökte en fransk-katalansk gastronom staden Vergina där han bjöds på rätter med aubergin. Han uppskattade den mycket och myntade på franska namnet som skulle bli aubergin, nämligen ’au Vergine’ eller ’au Bergine’ i betydelsen ’funnen i Vergine/Bergine’.

Det engelska namnet egg plant spåras tillbaka till mitten av 1700-talet och refererade då till de arter av aubergin som ser ut som ägg; de är vita och ovala i storlek som ett hönsägg. Ordet egg plant kom att användas på alla arter av frukten. även på svenska kallas aubergin ibland för äggplanta.

På italienska heter aubergin melanzane. Enligt folksägen är melanzane en omskrivning av ’mela insana’, vilket betyder galet äpple. På grund av att aubergin innehåller det giftiga ämnet solanin, trodde man att frukten kunde orsaka sinnessjukdom.


Vad är solanin?

Solanin ingår i en familj av kemiska föreningar som heter glykoalkaloider. Solanin förekommer i alla växter i familjen potatisväxter. Ämnet fungerar som en naturlig pesticid genom att det skyddar växten mot angrepp av svamp och bakterier. Solanin är giftigt och kan finnas i alla delar av en växt. Hos potatis finns solanin i blad, stjälkar, blommor och bär samt i potatisar som har blivit gröna av för mycket ljus. Solanin kan orsaka illamående, kräkningar, yrsel och huvudvärk. Ämnet finns även i aubergin men det utgör ingen hälsorisk så länge man inte äter stora mängder av rå frukt.


Aubergin 'De Barbentane'

Hur växer aubergin i Sverige?

Aubergin är en flerårig växt i sitt ursprungsklimat men odlas hos oss som en ettårig köksväxt. Plantan kräver ordentligt med värme för att trivas – odla helst i växthus, uterum eller på en skyddad balkong i krukor, lådor och kärl. Aubergin är självpollinerande.

Plantera aubergin i lucker, näringsrik jord i rymliga krukor eller kärl. Ge rikligt med vattnen hela säsongen och tillför regelbundet flytande näring när du vattnar. Aubergin skördas ungefär från juli till oktober. Frukterna är mogna när de känns fasta och skalet är vackert blankt.


Aubergin i olika färg och storlek

Det finns olika sorter av aubergin, Solanum melongena, med färger och former som inspirerar till att odla många varianter för att hitta egna favoriter.

Såväl blad som blommor skvallrar om släktskapet med potatis. Blommorna, som verkligen är lika potatisblomman, kan vara vita, rosa eller lila beroende på sort. Plantorna växer ofta upprätt och vissa sorter, som blir över en meter höga, kan behöva stöttning.

Auberginens frukter kan vara stora, mittemellan och små, formen kan vara rund, oval och långsmal och kulörerna vita, gula, ljusgröna, purpurfärgade, lila, nästan svarta och melerade. Fördelen med att aubergin måste odlas varmt i kruka är att vi kan ha de vackra plantorna nära där vi vistas mycket under sommaren.


Odla aubergin från frö

Aubergin förkultiveras inomhus i februari till mars. Plantan behöver ett försprång för att hinna blomma och bilda frukt i vårt klimat. Läs mer om hur du driver upp fröer inomhus tidigt på året i Guide till förkultivering inomhus.

När plantorna har blivit 25 till 30 cm höga toppas de för ett buskigare växtsätt. Låt 2 till 4 sidoskott växa upp. Plantera ut auberginplantorna i krukor eller lådor när risken för frost är helt över. En enda frostknäpp kan göra att plantan vissnar ihop helt, så ha tålamod innan du planterar ut.


Att avhärda innan utplantering

Innan du planterar ut aubergin i krukor eller kärl där de ska växa under säsongen är det viktigt att vänja de späda plantorna vid livet utomhus. Ställ ut plantorna i skyddat, halvskuggigt läge en liten stund varje dag. Glöm inte att ta in dem under natten. Öka på tiden varje dag tills risken för frost är helt över och du äntligen kan börja odlingen ute på riktigt.


Aubergin i köket

Aubergin förgyller matlagningen med sin fylliga smak och matiga konsistens. I det vegetariska köket är aubergin en stor tillgång just för att den ger fyllighet och mättnad. Aubergin kan stekas, grillas och ugnsbakas. Det är roligt att använda aubergin för att upptäcka maträtter från olika kulturer så prova gärna att laga grekisk moussaka, fransk ratatouille, italiensk parmigiana, baba ganoush från Mellanöstern och indisk baingan bharta.

Att odla egen mat är en otroligt givande hobby, från frösådden till skörd och tillagning. Mycket nöje!

Fröer till aubergin

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer
Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

Läs mer

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

2022-11-20

För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

2022-10-30

Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

2022-10-23

Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

2022-10-09

Kejserlig rodnad

Bland många sägner om kejsarkronan finns den som berättar hur en av blommans färger blev röd. Det sades att vid Jesus tid blommade kronorna bara i vitt och gult. De växte då bland annat i Getsemane, en trädgård vid foten av olivberget i Jerusalem. När Jesus fängslades visade trädgårdens växter sin vördnad genom att böja blommorna mot marken − alla förutom kejsarkronan som stod kvar i all sin reslighet. Den ståtliga blomman bannades för sitt högmod och rodnade då skamset. Måhända finns det andra förklaringar men i fantasin kan vi tänka att kejserlig rodnad gav blommorna en ny färg och lade grunden till vår fina mix av kejsarkronor i gula, orange och röda kulörer.

2022-09-25

Evig sommar

Prästkragar är vi vana vid att se vajande i sommarvinden på ängar och naturtomter. I trädgården sprider de ett naturligt budskap och blomman reser sig ofta på höga stjälkar. För utfyllnad i rabattens nedre skikt finns den lilla jätteprästkragen F1 'Madonna' med så slösande vacker blomning att sommaren aldrig saknar fägring. 'Madonna' växer på låga, tätt grenade plantor som draperas av stora jungfruligt vita kantblommor. I mitten lyser diskblomman i klaraste gult. Medan en prästkrage mister sin skönhet slår nästa ut. Det som vissnar täcks snart av en ny blomma och sommaren känns evig.

2022-09-18

Ett skådespel

När naturens formgivare låter fantasin flöda fritt skapas fascinerande design. De vackert utmejslade asiatiska liljorna målas i en spektakulär färgskala av intensivt orange, rött, gult och rosa. Blomningen iscensätter ett skådespel att längta efter. Se bara på 'Rosella's Dream', vars liljor är en sensommardröm i rabatten. Färgen skiftar från nästan vitt till mörkare rosa ut mot kronbladspetsen. Små chokladbruna prickar mot blommans mitt visar vägen för fjärilar som vill besöka de vinröda ståndarna. Det tar emot att plocka 'Rosella's Dream' till snitt och avsluta skådespelet i trädgården. Som väl är räcker det med en enda lilja i en vacker vas för att fylla ett rum med den finaste av blomsterprakt.

2022-09-11

Vårens morgongåva

Vad är det för blommor som lyser en aprilmorgon någon decimeter ovan den kala marken? Tulpaner blir svaret, något förvånande för dem som föreställer sig de klassiska sorterna. Bokharatulpan 'Honky Tonk' ser nästan timid ut med sin mjuka, svavelgula färg i vårens kalla ljus. En klädsam blygsamhet för något så vackert. Under natten har blomman slutit sig för att slå ut igen vid solens uppgång. Utsidan av kronbladen är lätt strukna i gammelrosa. 'Honky Tonk' väcker längtan efter mer och tillfredsställer den genom att föröka sig med tiden. I gräsmattan eller på naturtomten kommer denna vårens morgongåva att dyka upp varje år med fler och fler utsökt vackra blommor.

2022-09-04

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK