Fri frakt vid köp av enbart fröer över 400 kr. Gäller ej dahliaknölar och potatis.  |  Spana in vår Fyndhörna upp till 60 % på utvalda sorter

Så här odlar du kronärtskocka

Så här odlar du kronärtskocka

Kronärtskockan upplevs som lite exotisk i våra nordliga odlingar. Ändå har denna stilfulla delikatess funnits i svenska köksträdgårdar sedan 1600-talet. Kronärtskocka skänker dina odlingar en spännande karaktär och i köket väntar läckra smaker.

Att tänka på när du odlar kronärtskocka

  1. Förkultivera fröerna tidigt på året.
  2. Plantera på en skyddad och solig plats.
  3. Odla i näringsrik, väldränerad jord.
  4. Skörda skockorna precis innan knoppen ska slå ut.
  5. Täck plantan ordentligt på vintern.

Kronärtskocka, Cynara cardunculus, Scolymus-gruppen, är nära släkt med kardon, Cynara cardunculus. Gruppnamnet Scolymus-gruppen, som anges efter kronärtskockans vetenskapliga namn, berättar att den är en kulturgrupp inom arten kardon. Kardon har sitt vilda ursprung runt Medelhavet och där har troligtvis kronärtskockan förädlats fram för att få en variant med större blomma och mindre aggressivt taggiga blad.


Kronärtskocka i rabatt eller köksland

Kronärtskocka är en flerårig växt som i sin ursprungsmiljö snabbt breder ut sig genom att den delar sig varje år. I Sverige kan kronärtskockan odlas som flerårig i landets södra delar, upp till zon 3 i skyddat läge, medan odlare längre norrut får se den som en ettårig köks- eller prydnadsväxt.


Kronärtskocka passar såväl i rabatten som i ett köksland.

I rabatten kräver plantan sin plats, men finns utrymme så kan du låta kronärtskockan utgöra planteringens karaktärsväxt. Låt knopparna slå ut helt och njut av lila blomsterprakt i jätteformat.

Odlar du kronärtskocka i kökslandet med syfte att njuta av de delikata fjälltäckta knopparna skördas skockan precis innan den ska slår ut i blom. Ett tecken att gå på är att de nedre fjällen börjar vinklas utåt från knoppen.


9759 Kronärtskocka Violet De Provence

Kronärtskocka passar både i rabatt och köksland.


Förkultivera kronärtskocka på vintern

Kronärtskocka förkultiveras inomhus tidigt på året, redan i januari eller februari kan fröerna komma i jorden. Groning brukar ske inom ett par veckor. Så ett par fröer i varje kruka och plantera om i större krukor efterhand som plantornas rötter fyller krukorna. Plantera ut kronärtskockan på växtplatsen när risken för frost är helt över. Läs mer om hur du driver upp fröer inomhus tidigt på året i Guide till förkultivering inomhus.


Kronärtskocka älskar sol

Med sitt sydeuropeiska ursprung är kronärtskocka värme- och solälskande. Välj en skyddad och ljus plats att plantera den på. För att kunna utveckla hela den pampiga plantan krävs mycket energi så en näringsrik jord är viktigt. Jordförbättra med kompostjord eller stallgödsel före plantering och inför varje säsong om du odlar kronärtskockan som perenn. Är jorden kompakt kan du blanda ner torv i jorden för att skapa en luftig miljö runt rötterna.

Kronärtskockan uppskattar en ogräsfri miljö runt plantan. Täck gärna marken med halm, gräsklipp eller annat organiskt material för att hålla ogräset borta. Detta gör också att näring tillförs kontinuerligt då det organiska materialet bryts ner av maskar och andra små gynnare i jorden.


Övervintra kronärtskocka

Om du odlar kronärtskocka i de södra delarna av landet är det väl värt att försöka övervintra den. Det viktigaste är att skydda plantan från kyla och fukt vid tillväxtbasen, som finns precis under jordytan. När kronärtskockan vissnat ner på hösten kupar du upp lite jord runt plantan. Ovanpå jorden kan du lägga en plastlåda, bräda eller några takpannor som skyddar mot att vatten regnar rakt ner i tillväxtbasen. Täck sedan alltihop med något isolerande material, som löv, granris eller halm. Om vintern blir mild och regnig är det bra att lyfta lite på isoleringen så att det kommer luft ner vid marken. Till våren, när kylans släpper, tas vinterskyddet bort.


9757 Cynara cardunculus Scolymus gr Green Globe

Kronärtskockan är färdig för skörd när de nedre fjällen börjar vecklas utåt.


Skörda och tillaga kronärtskocka

Om du odlar kronärtskocka som köksväxt och hoppas kunna övervintra den är det bra att inte skörda skockor första året. Låt i stället plantan samla kraft för att kunna klara vintern och dela sig till fler plantor nästa säsong. Odlar du kronärtskockan som ettåring skördar du så klart det året och njuter extra av de skockor som bjuds.

Skockan är färdig för skörd när de nedre fjällen börjar vecklas utåt. Då är knoppen redo att slå ut. Plocka den och välj hur du vill tillaga. En klassiker är att koka skockan i saltat vatten tills fjällen, eller bladen, släpper. Innerdelen av bladen har en lite köttig kant som äts med smör, salt och citron. Inne i skockan finns hjärtat som även det njuts med salt, smör och citron.

En romersk delikatess är att grilla kronärtskockan, på grillen ute eller i ugn.

Kronärtskocka kan njutas på många sätt i köket – det är bara att prova sig fram. Väljer du i stället att låta knoppen gå i blom kan du ta in en lång stjälk med blomma och låta torka, för extra lång fägring.

Lycka till med dina kronärtskockor.

Fröer till kronärtskocka

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

Läs mer
Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

Läs mer
Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

Läs mer
Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

Läs mer

Veckans Frösort

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

2023-05-28

Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

2023-05-21

Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

2023-05-14

Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

2023-05-07

Sommarjuveler

Bland odlingens höjdpunkter finns sådden av sommarblommor i vårvarm jord. När är det då äntligen dags? En engelsk sägen berättar om ett råd från herrgårdarnas trädgårdsmästare: Om du vill veta när du kan börja så, ta av byxorna och sätt dig på marken − känns det inte alltför obehagligt är jorden redo att bruka. Mer nutida vägledning är att rulla en näve jord i handflatan; trillar den lätt sönder kan du börja så. En blomma som kom i jorden runt många slott och gårdar var sommarklätten − även kallad ängens juvel. 'Queen Formula mix' slår ut i skira blommor i en palett av vitt och purpurrosa. Sommarklätten svävar högt på sirliga stjälkar och ser gärna vallmo och blåklint som sina grannar.

2023-04-23

Krispig krydda

Vårsolen värmer jorden som äntligen har torkat upp efter vinterns eviga blöta. Det är tid att så grönsakerna som ska bli säsongens första skörd. Fröer till rädisa 'Felicia' petas ner någon centimeter i kökslandets mylla. Där tar det inte många dagar innan en grodd spränger igenom fröskalet för att leta sig upp mot markytan. Väl ovan jord bildas två hjärtblad som kommer försörja den lilla plantan med näring första tiden. Snart frodas rädisans blast och fylls i solljuset av energi att skicka ner till den växande roten. När det är dags att dra upp purpurfärgade 'Felicia' ur jorden väntar smakupplevelsen av säsongens första, krispigt kryddiga och ljuvligt goda rädisa.

2023-04-16

Fluffigt ögongodis

Som en kudde att vila kinden mot är den fyllda solrosen 'Gummy Bear'. Ett fluffigt ögongodis som kommer samla beundrare under sommarens spektakulära blomning. Heldubbla, citrongula solrosor flockas ovan tät grönska och ser nästan ut att ömsint knuffa varandra fram och tillbaka. Upplevelsen blir böljande, gula vågor att vila blicken i. En generös blomning ger dig utrymme att ta in 'Gummy Bear' i sommarens vaser, där solrosen står länge i sin fulla prakt. I trädgården fortsätter blomningen till september då den gula färgen djupnar i sensommarsolens varma ljus.

2023-04-09

Succé i köket

I växtriket är kål kungen av variation. Kåldynastin har regerat länge och brett ut sig över världen med lockelser i olika smak, form och färg. Den koniska spetskålen 'Express', är en sort som tagit variation till en egen nivå. Under sommaren skördas de första toppiga huvudena, tätt bundna av ljusgröna, krispiga blad. Den söta och milda smaken gör succé i köket. Spetskålen kan njutas rå eller fylld och bakad i ugn. Den kan också ångas, bräseras, stekas, friteras, ugnrostas, picklas och syras. Kålhuvudena står gärna kvar i grönsakslandet en bit in på hösten för att sedan lagras inför vinterns variationsrika tillagning. Odla spetskål ’Express’ och upplev glädjen som det värdefulla kålsläktet skänker i såväl köket som grönsakslandet.

2023-04-02

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK