Så här odlar du kronärtskocka

Så här odlar du kronärtskocka

Kronärtskockan upplevs som lite exotisk i våra nordliga odlingar. Ändå har denna stilfulla delikatess funnits i svenska köksträdgårdar sedan 1600-talet. Kronärtskocka skänker dina odlingar en spännande karaktär och i köket väntar läckra smaker.

Att tänka på när du odlar kronärtskocka

  1. Förkultivera fröerna tidigt på året.
  2. Plantera på en skyddad och solig plats.
  3. Odla i näringsrik, väldränerad jord.
  4. Skörda skockorna precis innan knoppen ska slå ut.
  5. Täck plantan ordentligt på vintern.

Kronärtskocka, Cynara cardunculus, Scolymus-gruppen, är nära släkt med kardon, Cynara cardunculus. Gruppnamnet Scolymus-gruppen, som anges efter kronärtskockans vetenskapliga namn, berättar att den är en kulturgrupp inom arten kardon. Kardon har sitt vilda ursprung runt Medelhavet och där har troligtvis kronärtskockan förädlats fram för att få en variant med större blomma och mindre aggressivt taggiga blad.


Kronärtskocka i rabatt eller köksland

Kronärtskocka är en flerårig växt som i sin ursprungsmiljö snabbt breder ut sig genom att den delar sig varje år. I Sverige kan kronärtskockan odlas som flerårig i landets södra delar, upp till zon 3 i skyddat läge, medan odlare längre norrut får se den som en ettårig köks- eller prydnadsväxt.


Kronärtskocka passar såväl i rabatten som i ett köksland.

I rabatten kräver plantan sin plats, men finns utrymme så kan du låta kronärtskockan utgöra planteringens karaktärsväxt. Låt knopparna slå ut helt och njut av lila blomsterprakt i jätteformat.

Odlar du kronärtskocka i kökslandet med syfte att njuta av de delikata fjälltäckta knopparna skördas skockan precis innan den ska slår ut i blom. Ett tecken att gå på är att de nedre fjällen börjar vinklas utåt från knoppen.


9759 Kronärtskocka Violet De Provence

Kronärtskocka passar både i rabatt och köksland.


Förkultivera kronärtskocka på vintern

Kronärtskocka förkultiveras inomhus tidigt på året, redan i januari eller februari kan fröerna komma i jorden. Groning brukar ske inom ett par veckor. Så ett par fröer i varje kruka och plantera om i större krukor efterhand som plantornas rötter fyller krukorna. Plantera ut kronärtskockan på växtplatsen när risken för frost är helt över. Läs mer om hur du driver upp fröer inomhus tidigt på året i Guide till förkultivering inomhus.


Kronärtskocka älskar sol

Med sitt sydeuropeiska ursprung är kronärtskocka värme- och solälskande. Välj en skyddad och ljus plats att plantera den på. För att kunna utveckla hela den pampiga plantan krävs mycket energi så en näringsrik jord är viktigt. Jordförbättra med kompostjord eller stallgödsel före plantering och inför varje säsong om du odlar kronärtskockan som perenn. Är jorden kompakt kan du blanda ner torv i jorden för att skapa en luftig miljö runt rötterna.

Kronärtskockan uppskattar en ogräsfri miljö runt plantan. Täck gärna marken med halm, gräsklipp eller annat organiskt material för att hålla ogräset borta. Detta gör också att näring tillförs kontinuerligt då det organiska materialet bryts ner av maskar och andra små gynnare i jorden.


Övervintra kronärtskocka

Om du odlar kronärtskocka i de södra delarna av landet är det väl värt att försöka övervintra den. Det viktigaste är att skydda plantan från kyla och fukt vid tillväxtbasen, som finns precis under jordytan. När kronärtskockan vissnat ner på hösten kupar du upp lite jord runt plantan. Ovanpå jorden kan du lägga en plastlåda, bräda eller några takpannor som skyddar mot att vatten regnar rakt ner i tillväxtbasen. Täck sedan alltihop med något isolerande material, som löv, granris eller halm. Om vintern blir mild och regnig är det bra att lyfta lite på isoleringen så att det kommer luft ner vid marken. Till våren, när kylans släpper, tas vinterskyddet bort.


9757 Cynara cardunculus Scolymus gr Green Globe

Kronärtskockan är färdig för skörd när de nedre fjällen börjar vecklas utåt.


Skörda och tillaga kronärtskocka

Om du odlar kronärtskocka som köksväxt och hoppas kunna övervintra den är det bra att inte skörda skockor första året. Låt i stället plantan samla kraft för att kunna klara vintern och dela sig till fler plantor nästa säsong. Odlar du kronärtskockan som ettåring skördar du så klart det året och njuter extra av de skockor som bjuds.

Skockan är färdig för skörd när de nedre fjällen börjar vecklas utåt. Då är knoppen redo att slå ut. Plocka den och välj hur du vill tillaga. En klassiker är att koka skockan i saltat vatten tills fjällen, eller bladen, släpper. Innerdelen av bladen har en lite köttig kant som äts med smör, salt och citron. Inne i skockan finns hjärtat som även det njuts med salt, smör och citron.

En romersk delikatess är att grilla kronärtskockan, på grillen ute eller i ugn.

Kronärtskocka kan njutas på många sätt i köket – det är bara att prova sig fram. Väljer du i stället att låta knoppen gå i blom kan du ta in en lång stjälk med blomma och låta torka, för extra lång fägring.

Lycka till med dina kronärtskockor.

Fröer till kronärtskocka

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer
Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK