Söta, goda och nyttiga ärter
Söta, goda och nyttiga ärter
Ärter har en söt och mild smak som brukar falla till och med de mest grönsakskräsna barn i smaken. De är dessutom enkla att odla, vackra i grönsakslandet och fantastiskt rikgivande. Som extra bonus förser de jorden med kväve.

5 anledningar till att odla ärter

  1. Ärter är söta och goda.
  2. Ärter är lätta att odla.
  3. Ärter ger stora skördar.
  4. Ärter förvaras enkelt.
  5. Ärter ger tillbaka kväve till jorden.

Ärter tillhör, precis som bönorna, den fantastiska familjen Fabaceae. I den här familjen finns förmågan att med hjälp av jordlevande bakterier binda kväve ur luften och på så sätt få tillgång till ett av de viktigaste näringsämnena som växter behöver. Därför kallas de för kvävefixerande växter. Det går att se att det fungerar på ärtväxternas rötter, när bakterierna är aktiva bildas små vit-rosa knölar på rottrådarna.

När skörden är över lämnas rötterna kvar i jorden och lämnar kväve till nästkommande gröda. Vid odling av ärtväxter berikar man alltså jorden och därför ingår ärtväxter nästan alltid i gröngödslingsblandningar.

I familjen Fabaceae finns inte bara ärter och bönor, här hittar man även klöver, lusern, lupiner, robinia, gullregn och många fler. Alla har de vackra fjärilslika blommor med fem kronblad och fröer som ligger i en balja, därav namnet baljväxter.


Olika grupper av ärter

Arten ärta, Pisum sativum, är indelad i grupper efter hur ärterna används.


Söta sockerärter

Sockerärter tillhör sockerärt-Gruppen. Hela baljan skördas ung och hela baljan med de ofta omogna fröerna används färsk eller tillagad. Baljan är vanligen platt med tunna väggar. Det finns låga, mellanhöga och höga sorter.

Gråsockerärt är en gammal kulturarvsort av sockerärt. Gråsockerärt 'Lokförare Bergfälts Jätteärt' och Sockerärt 'Jons Släpärt' är två roliga sorter med anor från vårt gamla bondesamhälle.


Kulturarvsärtor

Krispiga brytsockerärter

I brytsockerärt-Gruppen hittar vi brytsockerärterna som även går under namnen sugar snap och salladsärt. Brytsockerärt är en förädling av sockerärt med tjockare runda baljor fyllda av släta fröer. Hela baljan med de ofta omogna fröerna används, men om de växer sig stora går det även att sprita dem och ta vara på ärtorna.

Det finns låga, mellanhöga och höga sorter av sockerärt.


Spritärter för ärtans skull

Spritärter samlas i spritärt-Gruppen. Att sprita ärtor betyder att baljorna öppnas och de stora gröna, släta fröerna tas till vara, det som vi tänker på som gröna ärtor. Spritärter har tunnväggiga baljor och finns både som låga buskiga och höga sorter. Sorter med blå balja kallas ofta blåärt.


Barnens goda märgärt

I märgärt-Gruppen finns de riktigt söta märgärterna som också odlas för ärternas skull. Baljorna spritas som spritärter. Fröerna är skrynkliga eller buckliga. Märgärter kräver mer värme än spritärter och går bäst i den nedre halvan av Sverige. Några särskilt högvuxna sorter kallas för stensärt.

Märgärter har sötare och mjällare smak än spritärter och brukar tilltala barnen bäst.


Odla ärter

Ärter är otroligt lättodlade, inte alls kinkiga med jorden även om riktigt tung och våt lera inte är att föredra. Lätta upp jorden med kompost och stallgödsel så kommer det att växa så det knakar. Lägg gärna gräsklipp eller annat grönt runt plantorna när de tittar upp. Glöm inte att vattna, de gillar inte att torka ut.

Ärter älskar värme, sår man i för kall jord kan fröerna ruttna. Vänta med sådden tills jordtemperaturen överstiger 10 °C. Det går att förodla och plantera ut plantor när värmen har kommit. Ärtrötter är lite kinkiga bör de sås i djupa pluggbrätten, eller djupa krukor för att störa rötterna så lite som möjligt vid utplantering.

De buskiga sorterna av både sockerärt och märgärt trivs mycket bra i stora krukor och lådor på altanen, balkongen eller uterummet. Sockerärter är utmärkta att börja med tidigt då längtan efter egenodlat är som störst.


Stötta dina ärter

Alla ärter har tunna klängen som hjälper till att hålla plantan upprätt. De snurrar sig fast i allt de kommer åt så även de buskiga sorterna bör stöttas med låga pinnar och snören medan de höga sorterna behöver stadigare stöd. Spänn ett odlingsnät mellan några käppar som de kan klättra på eller sätt torra buskiga knippen av till exempel björkris som stöd.

Lycka till med dina ärtsådder.

Fröer till ärter och bönor

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2021-04-21
Så håller du ogräset borta

Ogräs är en del i varje odlares tillvaro och något du behöver förhålla dig till. Med kunskap om hur ogräsen växer och sprids och med bra förebyggande arbete kan du komma långt i att hålla ogräsen på en kontrollerad nivå.

Läs mer
Så och odla blåklint

Blåklint andas sommar och sol, blommande ängar och åkerskanter. Den himmelsblå färgen är klassisk, men blåklint finns i flera andra, vackra kulörer. Blåklint är enkelt att fröså under vår, försommar och höst.

Läs mer
Odlarglädje är delad glädje: Odling över generationer

I vår serie Odlarglädje är delad glädje fokuserar vi här på odling över tid och generationer. I odlingen kan vi mötas i alla åldrar och uppleva glädjen tillsammans. När erfarenheter byts är det inte bara odlarna som träffas utan även traditioner och trender möter varandra.

Läs mer
Söta, goda och nyttiga ärter

Ärter har en söt och mild smak som brukar falla till och med de mest grönsakskräsna barn i smaken. De är dessutom enkla att odla, vackra i grönsakslandet och fantastiskt rikgivande. Som extra bonus förser de jorden med kväve.

Läs mer
Logga in
Favoriter
Kundtjänst

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK