Jordnära - Tip och tankar för odlarvänner

Grönsaker

Artiklar & guider om att odla grönsaker

Odla grönsaker i krukor, lådor eller köksland för att skörda din egen mat och njuta av fantastiska smaker. Här läser du om hur du odlar och skördar grönsaker och får inspirerande tips på olika sorters grönsaker att odla från frö, direkt utomhus eller med förkultivering.
Odla hydroponiskt

Hydroponisk odling är ett spännande sätt att på kort tid skapa nyttig och välsmakande grönska inomhus utan jord, året runt. Låt oss se närmare på hur det går till.

Läs mer
Odla chili och paprika

Det heta intresset för att odla chili och paprika bara fortsätter. Från starkt och eldigt till sött och fruktigt njuter vi av dessa färgglada, varierande och lättodlade delikatesser.

Läs mer
Hur odlar jag linser?

Fördelarna med att odla linser är många. De är nyttiga, goda och lättodlade. De står emot såväl torka som köld och de ställer låga krav på jorden. Dessutom är de bra för din jord.

Läs mer
Tjyva tomater

Att tjyva tomater innebär att du knipsar bort skott som plantan inte har någon glädje av. När skotten är borta har du hjälpt till att spara energi som behövs för att utveckla saftiga och smakrika tomater.

Läs mer
Odla ramslök - skogens vitlök

Ramslök är en vacker, väldoftande och delikat kryddört. Länge odlades den i våra trädgårdar främst från färdiga plantor men det går utmärkt att driva upp ramslök från frö.

Läs mer
Så här odlar du ärter

Ärter är fantastiskt söta och goda i smaken. Ärter är dessutom enkla att odla, vackra i grönsakslandet och rikgivande. Som extra bonus förser ärternas rötter jorden med kväve.

Läs mer
Vackra, nyttiga och smarta bönor

Bönor tar sig olika former och uttryck. Det är inte helt lätt att hålla reda på vad som är vad i bönornas värld. Gemensamt för dem är att de är nyttiga, goda, vackra och dessutom utmärkta grödor för smart och hållbar odling.

Läs mer
Odla och njut av aubergin

Att odla aubergin är roligt och en fröjd för ögon och smaklökar. I krukor och kärl på balkong, i uterum eller växthus skänker plantorna en exotisk skönhet med frukter i olika vackra färger och former. I köket inspirerar aubergin till att upptäcka läckra maträtter från hela världen.

Läs mer
Så här odlar du kronärtskocka

Kronärtskockan upplevs som lite exotisk i våra nordliga odlingar. Ändå har denna stilfulla delikatess funnits i svenska köksträdgårdar sedan 1600-talet. Kronärtskocka skänker dina odlingar en spännande karaktär och i köket väntar läckra smaker.

Läs mer
Odla ätbart i pallkrage

När det blev uppenbart hur listigt det är att odla i industrins pallkragar väcktes en trend som bara ökar och som är ett suveränt komplement till odling direkt på friland. Pallkragarna är lätta att bygga, roliga att arrangera på ett vackert sätt och smarta att odla i.

Läs mer
Rotfrukter - de goda rötterna

Rotfrukterna har äntligen kommit in i finrummet. Att de är nyttiga och mättande har människan känt till i evigheter, att de är lätta att odla och otroligt hållbara likaså. Sin välförtjänta status som delikatess som bör ta stor plats i köket och på tallriken har rotfrukterna fått först på senare tid.

Läs mer
Kan jag odla melon?

Frukt som gärna tituleras med "solmogen" kan få oss nordbor att tappa modet. Kan jag verkligen odla sådant som behöver massor med sol för att smaka som bäst - som melon till exempel? Ja, det kan du, och det är väldigt roligt. Du ska bara tänka på att välja bra sorter för vårt klimat och odla på rätt plats.

Läs mer
Odla din egen mat - nyttigt, gott och roligt

Alla som knaprat sockerärtor direkt från busken, dragit upp en mjäll rödbeta ur landet eller skördat grönkål mitt i vintern vet vilken välgörande känsla det är. För dig som vill odla ätbart för att klara dig så långt som möjligt på det myllan ger har vi samlat jordnära råd.

Läs mer
Odla ätbart i kruka

Odling på liten yta har fått ett fantastiskt uppsving tack vare trenden att odla ätbart i städerna. På bakgårdar, små grönytor, skolgårdar, balkonger och takterrasser odlas grönsaker för husbehov. Även för dig som har trädgård är det ett roligt komplement att odla ätbart i krukor och kärl.

Läs mer
Det fantastiska löksläktet

Vi odlar lök för att det är gott, nyttigt, mycket användbart och lätt att lagra. Vi odlar också lök för att det är vackert. Hos en del arter skördar vi löken, hos andra bladen och många odlas bara för den läckra blomman. Lär känna det stora, charmiga löksläktet - Allium.

Läs mer
Alla kan odla lök

Lök är en fantastisk gröda som har odlats i urminnes tider. Lök som köksväxt är tålig, lättodlad, nyttig, vacker och mycket smart förpackad. Har du en gång börjat odla lök är det svårt att sluta - vilket bara är bra med tanke på alla lökens fördelar.

Läs mer
Odla squash och pumpa

Squash och pumpa skänker sann glädje till en trädgård, täppa, koloni eller balkong. Fulla av växtkraft bjuder de på frodig grönska, läckra blommor och rika skördar. Det finns mängder av läckra sorter vars namn ibland skapar en viss förvirring − varför heter vissa sorter squash och andra pumpa?

Läs mer
Så här odlar du jättepumpa

Det är roligt, enkelt och rikt belönande att odla pumpor av alla de slag. De långa, frodiga rankorna sätter många frukter som målar kökslandet i vackra färger. Den som vill odla fram en så stor pumpa som möjligt får ge avkall på mängden frukt för att plantan ska kunna rikta all energi till en jättepumpa.

Läs mer
Odla blad med smak - en grön revolution

Trenden att odla krispiga, goda och nyttiga bladgrönsaker har kommit för att stanna. Inte särskilt förvånande med tanke på hur enkelt och givande det är. Alla kan ha sin egen odling av välsmakande blad eftersom det inte krävs någon större yta för att få en skörd att njuta av. Odla i kruka i köket, kärl på altanen, lådor i kolonin eller direkt i kökslandet.

Läs mer
Odla supernyttig spenat

Spenat måste vara den gröda som genom tiderna oftast kommit på tal när det nyttigaste av nyttiga ska lyftas fram. I dag odlar vi en uppsjö av hälsosamma, goda, gröna blad där spenaten är med och försvarar sin plats som suverän bladgrönsak.

Läs mer
Odla sallat till en sallad

Sallat bjuder på en mängd sorter av gröna och röda friska, krispiga blad. Den klassiska isbergssallaten var länge standard i salladskålen. I dag njuter vi av olika varianter på blad och vi odlar vår sallat i allt från en liten kruka på balkongen till långa rader i grönsakslandet.

Läs mer
Så här odlar du kål

Kål i all sin variation är grönsakslandet näringsbomb. Om du odlar olika sorters kål har du nyttiga och delikata skördar att se fram emot från högsommar till december.

Läs mer
Kål i alla former

Kål är fantastiska grönsaker som vi absolut borde odla och äta mer av. Under lång tid kallade man köksträdgården med grönsaksodling för kålgårdar, det säger något om hur viktig kålen varit i kosthållningen. Och kål är inte bara gott och nyttigt, det är fantastiskt dekorativt också. Kål kan tacksamt odlas i hela landet, tål att lagras långt in på vintern, ja flera av kålsorterna kan till och med stå kvar ute i snön. Det gäller bara att hinna skörda innan rådjuren upptäcker de läckra bladen.

Läs mer
Guide: Odla egna tomater

Odling av tomater är rikt belönande − några få plantor ger frukt i mängder. Hitta dina favoriter och så fröer för upplevelsen av sommar, sol och söta smaker. Vi guidar dig till odling av egna tomater.

Läs mer
ARTIKEL 1-24 AV 27.1 2  Nästa »  | Visa alla 

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

2022-11-20

För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

2022-10-30

Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

2022-10-23

Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

2022-10-09

Kejserlig rodnad

Bland många sägner om kejsarkronan finns den som berättar hur en av blommans färger blev röd. Det sades att vid Jesus tid blommade kronorna bara i vitt och gult. De växte då bland annat i Getsemane, en trädgård vid foten av olivberget i Jerusalem. När Jesus fängslades visade trädgårdens växter sin vördnad genom att böja blommorna mot marken − alla förutom kejsarkronan som stod kvar i all sin reslighet. Den ståtliga blomman bannades för sitt högmod och rodnade då skamset. Måhända finns det andra förklaringar men i fantasin kan vi tänka att kejserlig rodnad gav blommorna en ny färg och lade grunden till vår fina mix av kejsarkronor i gula, orange och röda kulörer.

2022-09-25

Evig sommar

Prästkragar är vi vana vid att se vajande i sommarvinden på ängar och naturtomter. I trädgården sprider de ett naturligt budskap och blomman reser sig ofta på höga stjälkar. För utfyllnad i rabattens nedre skikt finns den lilla jätteprästkragen F1 'Madonna' med så slösande vacker blomning att sommaren aldrig saknar fägring. 'Madonna' växer på låga, tätt grenade plantor som draperas av stora jungfruligt vita kantblommor. I mitten lyser diskblomman i klaraste gult. Medan en prästkrage mister sin skönhet slår nästa ut. Det som vissnar täcks snart av en ny blomma och sommaren känns evig.

2022-09-18

Ett skådespel

När naturens formgivare låter fantasin flöda fritt skapas fascinerande design. De vackert utmejslade asiatiska liljorna målas i en spektakulär färgskala av intensivt orange, rött, gult och rosa. Blomningen iscensätter ett skådespel att längta efter. Se bara på 'Rosella's Dream', vars liljor är en sensommardröm i rabatten. Färgen skiftar från nästan vitt till mörkare rosa ut mot kronbladspetsen. Små chokladbruna prickar mot blommans mitt visar vägen för fjärilar som vill besöka de vinröda ståndarna. Det tar emot att plocka 'Rosella's Dream' till snitt och avsluta skådespelet i trädgården. Som väl är räcker det med en enda lilja i en vacker vas för att fylla ett rum med den finaste av blomsterprakt.

2022-09-11

Vårens morgongåva

Vad är det för blommor som lyser en aprilmorgon någon decimeter ovan den kala marken? Tulpaner blir svaret, något förvånande för dem som föreställer sig de klassiska sorterna. Bokharatulpan 'Honky Tonk' ser nästan timid ut med sin mjuka, svavelgula färg i vårens kalla ljus. En klädsam blygsamhet för något så vackert. Under natten har blomman slutit sig för att slå ut igen vid solens uppgång. Utsidan av kronbladen är lätt strukna i gammelrosa. 'Honky Tonk' väcker längtan efter mer och tillfredsställer den genom att föröka sig med tiden. I gräsmattan eller på naturtomten kommer denna vårens morgongåva att dyka upp varje år med fler och fler utsökt vackra blommor.

2022-09-04

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK