Jordnära - Tip och tankar för odlarvänner

Grönsaker

Artiklar & guider om att odla grönsaker

Odla grönsaker i krukor, lådor eller köksland för att skörda din egen mat och njuta av fantastiska smaker. Här läser du om hur du odlar och skördar grönsaker och får inspirerande tips på olika sorters grönsaker att odla från frö, direkt utomhus eller med förkultivering.
7 snabba grönsaker

De gror snabbt, de växer fort och de smakar så gott − när jorden är uppvärmd är det dags för sådden av grönsakerna som ska bli säsongens första, färska läckerheter.

Läs mer
Odla hydroponiskt

Hydroponisk odling är ett spännande sätt att på kort tid skapa nyttig och välsmakande grönska inomhus utan jord, året runt. Låt oss se närmare på hur det går till.

Läs mer
Odla chili och paprika

Det heta intresset för att odla chili och paprika bara fortsätter. Från starkt och eldigt till sött och fruktigt njuter vi av dessa färgglada, varierande och lättodlade delikatesser.

Läs mer
Hur odlar jag linser?

Fördelarna med att odla linser är många. De är nyttiga, goda och lättodlade. De står emot såväl torka som köld och de ställer låga krav på jorden. Dessutom är de bra för din jord.

Läs mer
Tjyva tomater

Att tjyva tomater innebär att du knipsar bort skott som plantan inte har någon glädje av. Vi berättar vilka tomatsorter som behöver tjyvas och hur du gör för att klippa bort skotten.

Läs mer
Odla ramslök - skogens vitlök

Ramslök är en vacker, väldoftande och delikat kryddört. Länge odlades den i våra trädgårdar främst från färdiga plantor men det går utmärkt att driva upp ramslök från frö.

Läs mer
Så här odlar du ärter

Ärter är fantastiskt söta och goda i smaken. Ärter är dessutom enkla att odla, vackra i grönsakslandet och rikgivande. Som extra bonus förser ärternas rötter jorden med kväve.

Läs mer
Vackra, nyttiga och smarta bönor

Bönor tar sig olika former och uttryck. Det är inte helt lätt att hålla reda på vad som är vad i bönornas värld. Gemensamt för dem är att de är nyttiga, goda, vackra och dessutom utmärkta grödor för smart och hållbar odling.

Läs mer
Odla och njut av aubergin

Att odla aubergin är roligt och en fröjd för ögon och smaklökar. I krukor och kärl på balkong, i uterum eller växthus skänker plantorna en exotisk skönhet med frukter i olika vackra färger och former. I köket inspirerar aubergin till att upptäcka läckra maträtter från hela världen.

Läs mer
Så här odlar du kronärtskocka

Kronärtskockan upplevs som lite exotisk i våra nordliga odlingar. Ändå har denna stilfulla delikatess funnits i svenska köksträdgårdar sedan 1600-talet. Kronärtskocka skänker dina odlingar en spännande karaktär och i köket väntar läckra smaker.

Läs mer
Odla ätbart i pallkrage

När det blev uppenbart hur listigt det är att odla i industrins pallkragar väcktes en trend som bara ökar och som är ett suveränt komplement till odling direkt på friland. Pallkragarna är lätta att bygga, roliga att arrangera på ett vackert sätt och smarta att odla i.

Läs mer
Rotfrukter - de goda rötterna

Rotfrukterna har äntligen kommit in i finrummet. Att de är nyttiga och mättande har människan känt till i evigheter, att de är lätta att odla och otroligt hållbara likaså. Sin välförtjänta status som delikatess som bör ta stor plats i köket och på tallriken har rotfrukterna fått först på senare tid.

Läs mer
Kan jag odla melon?

Frukt som gärna tituleras med "solmogen" kan få oss nordbor att tappa modet. Kan jag verkligen odla sådant som behöver massor med sol för att smaka som bäst - som melon till exempel? Ja, det kan du, och det är väldigt roligt. Du ska bara tänka på att välja bra sorter för vårt klimat och odla på rätt plats.

Läs mer
Odla din egen mat - nyttigt, gott och roligt

Alla som knaprat sockerärtor direkt från busken, dragit upp en mjäll rödbeta ur landet eller skördat grönkål mitt i vintern vet vilken välgörande känsla det är. För dig som vill odla ätbart för att klara dig så långt som möjligt på det myllan ger har vi samlat jordnära råd.

Läs mer
Odla ätbart i kruka

Odling på liten yta har fått ett fantastiskt uppsving tack vare trenden att odla ätbart i städerna. På bakgårdar, små grönytor, skolgårdar, balkonger och takterrasser odlas grönsaker för husbehov. Även för dig som har trädgård är det ett roligt komplement att odla ätbart i krukor och kärl.

Läs mer
Det fantastiska löksläktet

Vi odlar lök för att det är gott, nyttigt, mycket användbart och lätt att lagra. Vi odlar också lök för att det är vackert. Hos en del arter skördar vi löken, hos andra bladen och många odlas bara för den läckra blomman. Lär känna det stora, charmiga löksläktet - Allium.

Läs mer
Alla kan odla lök

Lök är en fantastisk gröda som har odlats i urminnes tider. Lök som köksväxt är tålig, lättodlad, nyttig, vacker och mycket smart förpackad. Har du en gång börjat odla lök är det svårt att sluta - vilket bara är bra med tanke på alla lökens fördelar.

Läs mer
Odla squash och pumpa

Squash och pumpa skänker sann glädje till en trädgård, täppa, koloni eller balkong. Fulla av växtkraft bjuder de på frodig grönska, läckra blommor och rika skördar. Det finns mängder av läckra sorter vars namn ibland skapar en viss förvirring − varför heter vissa sorter squash och andra pumpa?

Läs mer
Så här odlar du jättepumpa

Det är roligt, enkelt och rikt belönande att odla pumpor av alla de slag. De långa, frodiga rankorna sätter många frukter som målar kökslandet i vackra färger. Den som vill odla fram en så stor pumpa som möjligt får ge avkall på mängden frukt för att plantan ska kunna rikta all energi till en jättepumpa.

Läs mer
Odla blad med smak - en grön revolution

Trenden att odla krispiga, goda och nyttiga bladgrönsaker har kommit för att stanna. Inte särskilt förvånande med tanke på hur enkelt och givande det är. Alla kan ha sin egen odling av välsmakande blad eftersom det inte krävs någon större yta för att få en skörd att njuta av. Odla i kruka i köket, kärl på altanen, lådor i kolonin eller direkt i kökslandet.

Läs mer
Odla supernyttig spenat

Spenat måste vara den gröda som genom tiderna oftast kommit på tal när det nyttigaste av nyttiga ska lyftas fram. I dag odlar vi en uppsjö av hälsosamma, goda, gröna blad där spenaten är med och försvarar sin plats som suverän bladgrönsak.

Läs mer
Odla sallat till en sallad

Sallat bjuder på en mängd sorter av gröna och röda friska, krispiga blad. Den klassiska isbergssallaten var länge standard i salladskålen. I dag njuter vi av olika varianter på blad och vi odlar vår sallat i allt från en liten kruka på balkongen till långa rader i grönsakslandet.

Läs mer
Så här odlar du kål

Kål i all sin variation är grönsakslandet näringsbomb. Om du odlar olika sorters kål har du nyttiga och delikata skördar att se fram emot från högsommar till december.

Läs mer
Kål i alla former

Kål är fantastiska grönsaker som vi absolut borde odla och äta mer av. Under lång tid kallade man köksträdgården med grönsaksodling för kålgårdar, det säger något om hur viktig kålen varit i kosthållningen. Och kål är inte bara gott och nyttigt, det är fantastiskt dekorativt också. Kål kan tacksamt odlas i hela landet, tål att lagras långt in på vintern, ja flera av kålsorterna kan till och med stå kvar ute i snön. Det gäller bara att hinna skörda innan rådjuren upptäcker de läckra bladen.

Läs mer
ARTIKEL 1-24 28.1 2  Nästa »  | Visa alla 

Veckans Frösort

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

2023-05-28

Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

2023-05-21

Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

2023-05-14

Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

2023-05-07

Sommarjuveler

Bland odlingens höjdpunkter finns sådden av sommarblommor i vårvarm jord. När är det då äntligen dags? En engelsk sägen berättar om ett råd från herrgårdarnas trädgårdsmästare: Om du vill veta när du kan börja så, ta av byxorna och sätt dig på marken − känns det inte alltför obehagligt är jorden redo att bruka. Mer nutida vägledning är att rulla en näve jord i handflatan; trillar den lätt sönder kan du börja så. En blomma som kom i jorden runt många slott och gårdar var sommarklätten − även kallad ängens juvel. 'Queen Formula mix' slår ut i skira blommor i en palett av vitt och purpurrosa. Sommarklätten svävar högt på sirliga stjälkar och ser gärna vallmo och blåklint som sina grannar.

2023-04-23

Krispig krydda

Vårsolen värmer jorden som äntligen har torkat upp efter vinterns eviga blöta. Det är tid att så grönsakerna som ska bli säsongens första skörd. Fröer till rädisa 'Felicia' petas ner någon centimeter i kökslandets mylla. Där tar det inte många dagar innan en grodd spränger igenom fröskalet för att leta sig upp mot markytan. Väl ovan jord bildas två hjärtblad som kommer försörja den lilla plantan med näring första tiden. Snart frodas rädisans blast och fylls i solljuset av energi att skicka ner till den växande roten. När det är dags att dra upp purpurfärgade 'Felicia' ur jorden väntar smakupplevelsen av säsongens första, krispigt kryddiga och ljuvligt goda rädisa.

2023-04-16

Fluffigt ögongodis

Som en kudde att vila kinden mot är den fyllda solrosen 'Gummy Bear'. Ett fluffigt ögongodis som kommer samla beundrare under sommarens spektakulära blomning. Heldubbla, citrongula solrosor flockas ovan tät grönska och ser nästan ut att ömsint knuffa varandra fram och tillbaka. Upplevelsen blir böljande, gula vågor att vila blicken i. En generös blomning ger dig utrymme att ta in 'Gummy Bear' i sommarens vaser, där solrosen står länge i sin fulla prakt. I trädgården fortsätter blomningen till september då den gula färgen djupnar i sensommarsolens varma ljus.

2023-04-09

Succé i köket

I växtriket är kål kungen av variation. Kåldynastin har regerat länge och brett ut sig över världen med lockelser i olika smak, form och färg. Den koniska spetskålen 'Express', är en sort som tagit variation till en egen nivå. Under sommaren skördas de första toppiga huvudena, tätt bundna av ljusgröna, krispiga blad. Den söta och milda smaken gör succé i köket. Spetskålen kan njutas rå eller fylld och bakad i ugn. Den kan också ångas, bräseras, stekas, friteras, ugnrostas, picklas och syras. Kålhuvudena står gärna kvar i grönsakslandet en bit in på hösten för att sedan lagras inför vinterns variationsrika tillagning. Odla spetskål ’Express’ och upplev glädjen som det värdefulla kålsläktet skänker i såväl köket som grönsakslandet.

2023-04-02

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK