Dags för årets första sådd – utvalda fröer 3 för 2
Jordnära - Tankar och tips för odlarvänner

Om olika växtsläkten

Artiklar om olika växtsläkten

Odla gurka – 10 frågor och svar

Att odla gurka från frö är roligt och du har en fantastisk smakupplevelse framför dig. Under säsongen får vi frågor om gurkodling, från frösådd till odling i växthus och på friland. Vi har samlat de 10 vanligaste frågorna och svaren här.

Läs mer
Odla smultron från frö

Smultron är inte bara fantastiskt söta och goda, de är också tåliga och vackra marktäckande växter. Odla dina smultron från frö så får du massor av fina plantor.

Läs mer
Ginkgo - ett historiskt träd

Det är svårt att passera ett ginkgoträd utan att stanna upp och beundra de exotiskt vackra bladen. Ginkgo bär på en fascinerande historia som sträcker sig över 200 miljoner år tillbaka och är idag den enda släktingen kvar i familjen ginkgoväxter.

Läs mer
Salvia - blomma och kryddört

Salvia skänker trädgården skönhet, doft och kryddiga smaker. Blommande salvia är dessutom en fantastisk dragväxt som lockar pollinerande fjärilar, humlor och bin. Lägg därtill att salvia är lättodlad och torktålig så vet du varför det är en mycket odlingsvärd perenn, sommarblomma och kryddört.

Läs mer
Så och odla stockrosor

Stockrosor omges av en romantisk och gammaldags charm. Stora blommor förför i olika läckra färger och de resliga stjälkarna ger stockrosen en självklar pondus och lyskraft. För att försäkra dig om att alltid ha blommande stockrosor i trädgården är det regelbunden sådd som gäller.

Läs mer
Hur odlar jag prydnadsgräs?

Prydnadsgräs kan vara ståtligt resliga, mjukt böljande, sirligt prasslande och såväl vilda som tama i sin karisma. Genom att fröså prydnadsgräsen får du många plantor att pryda krukor och rabatter med. I samplantering kommer prydnadsgräsen väl överens med många av våra vackraste perenner.

Läs mer
Vilda violer och prima penséer

Penséer är ett lika säkert vårtecken som ljusets återkomst och koltrastens sång. De bringar liv och fägring tidigt på året och låter sig inte knäckas av plötsliga köldknäppar. Inte sällan för de också med sig frågor kring vad som är skillnaden mellan penséer och violer. Låt oss dyka ner i violsläktet en stund.

Läs mer
Akleja - vacker, lättskött och tålig

Tänk dig en igenvuxen tomt runt ett gammalt torp i skogen. Någon förbarmar sig över platsen, tar fram lien och röjer bort högt gräs och sly. När ljuset åter når marken uppstår magin - aklejor tittar yrvaket upp ur jorden efter år av törnrosasömn. Bakom aklejans skira skönhet gömmer sig en robust överlevare och charmig buse.

Läs mer
Prästkragar, färgkragar och renfanor

Det är spännande att odla blommor som i sin enkla form finns vild i vår natur. Med den ursprungliga arten kan vi skapa naturtomt eller äng i trädgården och med de framodlade sorterna formar vi fina samplanteringar i rabatter och krukor med en vild och vacker attityd.

Läs mer
Blåklockor för naturtomt, rabatt och kruka

Bjud in blåklockorna i din trädgård och se fram emot överdådig blomning hela sommaren. Blåklockor är lättskötta, friska och mångsidiga. De utgör en pålitlig och vacker stomme i rabatt och krukor samtidigt som de bidrar till den vilda känslan i din trädgård.

Läs mer
Lär dig mer om riddarporre

Riddarsporrar är ett fantasieggande namn på en växt som har funnits i våra trädgårdar sedan 1400-talet. Blomman har en lång sporre, som enligt sägnen kommer från likheten med sporrarna på en riddarstövel. Riddarsporrar är vackra i såväl vilda som mer ordnade rabatter och ståtliga att odla i kruka.

Läs mer
Bland solhattar och rudbeckior

För inte så länge sedan var Rudbeckia ett släkte där även den röda förkylningsblomman ingick. Ny forskning har visat att den sistnämnda skiljer sig så mycket från de övriga rudbeckiorna att de fått bilda ett eget släkte, Echinacea, eller solhatt på svenska.

Läs mer
ARTIKEL 1-12 12.1  | Visa alla