Blommande, färgstarka krasse
Blommande, färgstarka krasse
Slingrande eller buskig, blommande krasse är en klippa i trädgården. Den enorma växtkraften gör att krasse kan odlas på platser där du vill ha något färgstarkt, vackert och frodigt, som breder ut sig mycket och samtidigt är lättskött och tåligt.

Odla indiankrasse

  1. Förkultivera inomhus för tidigare blomning.
  2. Så direkt på växtplatsen när jorden är uppvärmd.
  3. Odla i kruka, lådor eller rabatt och köksland.
  4. Välj mellan buskkrasse och slingerkrasse.
  5. Använd indiankrassens ätbara blad och blommor i sallad, pesto eller som dekoration.

Familjen krasseväxter, Tropaeolaceae, består av ett enda släkte vid namn krassesläktet, Tropaeolum. I släktet finns runt 90 arter med ursprung från Central- och Sydamerika, där krasseväxterna är fleråriga. I Sverige odlas några arter, de flesta som ettåriga sommarblommor.

Den mest odlade arten av krasseväxter är indiankrassen, Tropaeolum majus. På 1500-talet tog spanska upptäcktsresande med sig växten från Peru till Europa. Indiankrassen kallades då för ’Perus eldröda blomma’ och uppskattades för sin skönhet men också som kosttillskott för sjöfararna. Man hade ännu ingen kunskap om C-vitaminets vikt för att bekämpa den fruktade skörbjuggen men man hade fått en viss förståelse för frukt och grönts betydelse för hälsan till sjöss.

Tropaeum betyder ’trofé’ eller ’segertecken’ på latin. Att ordet fått ge namn åt krassen sägs vara för att bladen ser ut som sköldar och blommorna som hjälmar.


Krasse smakar som krasse

En viss förvirring kan uppstå kring krasse eftersom vi förutom den blommande krassen också odlar bladgrönsakerna vattenkrasse, även kallad källfräne, och smörgåskrasse. De tillhör båda familjen korsblommiga växter, Brassicaceae. Vattenkrasse ingår i källfränesläktet, Nasturtium, och smörgåskrasse i släktet krassingar, Lepidium. Dessa bladgrönsaker ska alltså inte blandas ihop med det blommande krassesläktet, Tropaeolum.

En sak har de tre dock gemensamt – nämligen den fina smaken. Den mest odlade blommande krassen, indiankrassen, har precis som vattenkrasse och smörgåskrasse en pepprig smak med inslag av senap.


Krasse och lotuseffekten

Har du tänkt på att indiankrassens blad alltid är torra och friskt grönt? Detta beror på den så kallade lotuseffekten. Lotusblomman har gett namn till detta fenomen som beskriver ett materials förmåga att hålla sig torrt och rent. Lotusblommans, liksom krassens, blad har ett ojämnt vaxskikt som gör att vatten inte går in i bladet. När vatten träffar bladet bildas en droppe på vilken smuts fastnar. När droppen rinner av bladet tar den smutsen med sig och lämnar kvar ett torrt och rent blad.


88020 Tropaeolum majus 'Ladybird Rose'

Buskkrasse ’Ladybird Rose’ för amplar, lådor och kanter.


Indiankrasse en räddare i nöden

Den mest odlade av blommande krasse är indiankrassen, Tropaeolum majus. Arten innehåller många olika sorter som alla blommar rikligt och bjuder på ett frodigt, friskt bladverk. Indiankrasse kan odlas i kruka, lådor och rabatter. I kökslandet är indiankrassen ett vackert blommande inslag som kan fylla ut mellan grödorna.

Indiankrasse är en utmärkt växt att använda på en plats i trädgården där du inte har bestämt hur det ska se ut eller som bara snabbt behöver täckas. Det kan vara en tråkig slänt, ett bortglömt hörn som du aldrig hinner ta tag i eller en rabatt som du vill planera och plantera i men inte hinner med just för ögonblicket. Då är indiankrasse en räddare i nöden som under säsongen täcker marken och sprider färg och grönska utan att kräva någon skötsel.

Indiankrasse finns i låga buskiga sorter och långa, slingrande varianter.


Buskkrasse för krukor, lådor och kanter

Indiankrasse som växer i form av små täta buskar med korta rankor på mellan mellan 20 och 40 cm kallas buskkrasse. Buskkrasse är vackert att plantera i krukor och lådor eller längs kanter i rabatt eller köksland. Buskkrasse samsas inte så bra med andra sommarblommor utan gör sig bäst själv i krukor där de får fylla ut och flöda över alla kanter.

Buskiga sorter med lite längre rankor växer till en bullig form som släpper iväg korta rankor. De är mycket dekorativa i lite högre krukor eller amplar där blad och blommor kan ge sig iväg en bit ut över krukkanten. ’Tip Top’ blommar i en blandad färgskala från mörkt rött till ljust aprikos över ljusgröna lite mindre blad. ’Jewel Primrose’ har halv- och heldubbla solgula blommor och ’Whirlybird Apricot’ spräckliga blommor i olika nyanser av aprikos.

De riktigt låga buskiga sorterna av indiankrasse bildar nättare, runda ihopsamlade plantor. ’Baby Rose’ är en mörkbladig sort med djupt hallonrosa blommor. ’Princess Of India’ är en mycket söt dvärgkrasse med mörkgröna blad och lysande scharlakansröda blommor.

Buskkrasse bjuder också på läckra sorter med spräckliga blad eller blommor. ’Alaska Salmon Orange’ har laxorange blommor över ett vitmarmorerat bladverk och ’Wina Born’ blommar i gult med röd teckning.


8803 Tropaeolum majus 'Ice Age'

Slingerkrasse ’Ice Age’. Benämns även som indiankrasse.


Slingerkrasse för spaljé eller som marktäckare

Slingrande indiankrasse kan ge sig iväg på över två meter långa rankor och under en sommar täcka en spaljé eller delar av ett staket. Som marktäckare är de utmärkta – ogräset hålls borta och marken fylls av grönska och färg.

En klassisk slingerkrasse är ’Jewel of Africa’ med frodiga rankor på över två meter och enkla blommor i en kontrastrik färgskala från gult till orange och rött. ’Ice Age’ har gräddvita blommor med vaniljgult svalg och ’Cherrelle’ ha dubbla blommor i bedårande körsbärsrött över ett limegrönt bladverk.


Guldgul fjärilskrasse

I krassesläktet hittar vi också den söta ettåriga klättraren fjärilskrasse, Tropaeolum peregrinum, med solgula, fransiga blommor och ljust gröna blad. Fjärilskrasse som växer mot en spaljé eller ett staket skapar ett mycket fräscht och vackert blickfång och kan bli över två meter hög.


Flerårig eldkrasse

Eldkrasse, Tropaeolum speciosum, är en flerårig art av krasse som kan odlas i landets södra delar. Eldkrassen vissnar ner helt under vinter och från Mellansverige och uppåt hinner den inte växa upp och börja blomma på en säsong. Eldkrasse har ett skirt och luftigt växtsätt och eldröda blommor. Låter man den klättra bland vintergröna växter eller mot ett mörkt staket eller en spaljé i svart eller rostig färg skapas ett läckert arrangemang.


Förkultivera krasse eller så direkt på växtplatsen

Krassefröer omges av ett hårt skal som gärna löses upp lite före sådd. Blötlägg därför fröerna något dygn innan du sår.

Krasse kan förkultiveras inomhus i april för att driva upp små plantor som har kommit en bit på väg när det är varmt nog att odla ute. Vid förkultivering är det viktigt att avhärda plantorna före utplantering. Tas de direkt från värmen inne till utelivet är det risk att de späda plantorna får en köldchock och säckar ihop. Sätt ut krasseplantorna några timmar om dagen under ca en vecka innan de planteras i kruka eller rabatt.

Krasse kan också direktsås på växtplatsen när jorden har värmts upp ordentligt. Testa om jorden är tillräckligt uppvärmd genom att ta upp en näve jord och mosa runt den i handen. Om jorden lätt faller samman och trillar mellan fingrarna kan du inleda din sådd.

Krasse trivs och blommar bäst i sol men kan också växa i halvskugga i lucker trädgårdsjord. Näring krävs inte i några större mängder, tvärtom kan för mycket näring göra att krasse drar ner på blomningen och i stället lägger energin på extra bladtillväxt. Rensa gärna vissna blommor då och då för att främja ny knoppsättning.


Njut av krasse till första frosten

Krasse blommar och frodas hela sommaren och en bra bit in på hösten. När trädgården börjar övergå i höstfärg är indiankrassens rankor fortfarande friskt gröna och blomningen i full glans. Njut av fägringen men glöm inte att krassen är ätbar och smakfull. Plocka blad och blommor till sallad eller som dekoration.

Billig pesto på indiankrasse

Klassisk pesto på basilika och pinjenötter är gott, men ganska dyrt att tillreda. En billig och utsökt pesto får du om du mixar blad från indiankrasse med olivolja, solroskärnor, riven parmesanost och salt.

Vid första frosten är krassens tid förbi – hela plantan kollapsar när temperaturen går under noll och krassens säsong är definitivt förbi. Låter du fröerna ligga kvar kommer det med stor sannolikhet nya pigga plantor nästa säsong som du kan låta var där de är eller gräva upp och plantera på önskad plats.

Fröer till blomsterkrasse

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2020-05-06
Toppa dina sådda plantor

Toppar fröplantor gör vi för att de ska växa sig buskiga, frodiga och rikblommande. Det känns tufft att klippa av delar på en planta som äntligen har börjat sträcka på sig, men du kommer belönas med en välmående växt.

Läs mer
Odlarglädje är delad glädje: Odla med barnen

Odlarglädje kan delas på många olika sätt och under årets alla månader. Från vinterns val av fröer, till spirande odlardrömmar och ända fram till höstens skördar finns en stor del av glädjen i gemenskapen med andra odlare.

Läs mer
Lätt att odla timjan

Timjan odlas för sin doft, smak och skönhets skull. På öppna, soliga platser breder den ut sig i täta, tåliga, marktäckande mattor som invaderas av bin, humlor och fjärilar. Timjan odlas i rabatt, kruka, lådor och örtagård.

Läs mer
Ohyra och sjukdomar - skydda dina växter

Lika roligt och givande som odling är när allt prunkar och mår bra, lika trist kan det kännas när ohyra och sjukdomar sätter käppar i de gröna hjulen. Till viss del måste du som odlar gilla läget men det finns mycket att göra för att skydda dina växter mot oönskade angrepp.

Läs mer
Logga in
Favoriter
Kundtjänst

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK
landpopup