Våra älskade tomater

Tomater är lätta att odla och ljuvligt goda att skörda en varm sommardag. En egen odling av tomater bjuder på snacks att äta direkt från busken, färska godsaker till salladen eller mustiga, smakrika ingredienser till såser och gratänger.

Olika sorter av tomater

  1. Klassiska röda, runda tomater.
  2. Saftiga, smakrika plommontomater.
  3. Vackra, goda pärontomater.
  4. Söta små cocktail- och körsbärstomater.
  5. Maffiga bifftomater.

Tomat tillhör den stora familjen Solanaceae och släkten Solanum. Hit hör även paprika, aubergine och potatis, liksom de riktigt giftiga nattskatta, belladona och bolmört. Tomaten har sitt ursprung i Sydamerika där den har odlats i över tusen år.

De vilda tomaterna, Solanum pimpinellifolium, och Solanum cheesmaniae är körsbärsstora och orangeröda. De är föregångare till de tomater vi odlar idag och viktiga i framtagandet av nya sorter, eftersom de är bärare av motståndskraftiga anlag mot sjukdomar och skadegörare. Vill du testa en ursprungstomat finns frö till  ’Galapagostomat’. Annars har de tomater vi odlar idag det vetenskapliga namnet Solanum lycopersicum.


Rikedom i form och färg

Även om dagens tomater har mycket av de vilda tomaternas egenskaper har århundraden av urval tagit fram mängder av olika varianter. De röda runda tomaterna som väger mellan 70 och 120 gram är fortfarande en populär tomat i såväl odling som matlagning, Men tillsammans med dem finns mängder av andra spännande sorter.

Växthustomat 'Moneymaker'
Tomat F1 'Paola'
Växthustomat F1 'Shirley'

Tomat 'Golden Sunrise'
Tomat 'Tigerella'
Plommontomat F1 'Indigo Kumquat'

Mustiga plommontomater
De avlånga, smakrika plommontomaterna är mycket populära. De finns både stora och små sorter som är goda att äta direkt och mycket dekorativa i salladen. Bland plommontomaterna hittar vi även många härliga italienska koktomater. De har mer fruktkött och används till de mustiga italienska tomatsåserna.

Odla dina egna pärontomater
Päronformade tomater är sällsynta i mataffären, vilket gör de extra roliga att odla själv. Som namnet avslöjar är tomaterna päronformade. De kan också liknas vid stora droppar som hänger i knippen. Det finns pärontomater i olika färger från klassiskt rött till gult och melerat. Sorterna är ofta rikgivande och smaken på frukterna söt och saftig.


Plommontomat F1 'Celano'
Plommontomat F1 'Supermarzano'
Pärontomat 'Yellow Pearshaped'

Små, runda cocktail- och körsbärstomater
Gränsen mellan vad som är cocktailtomat och körsbärstomat är lite flytande. Det finns ett riktmärke som säger att en cocktailsort ska väga runt 49 gram medan körsbärstomater ska väga högst 20 gram. Naturen är inte riktigt så lätt att styra över så vi får acceptera att det inte är helt tydliga gränser. Fantastiskt goda och rikgivande är båda variationerna. I de små frukterna ryms mycket smaker och en härlig sötma.

Alldeles extra små är vinbärtomaterna, som väger blott runt 4 gram. De är roliga att odla med barn, som får godis växande på en gren.

Maffiga bifftomater
Störst av tomaterna är bifftomaterna som kan väga över 200 gram. De är ofta såsiga och har mycket fruktkött utanför frörummet. Odla bifftomater för att äta färska på smörgåsen eller baka i ugn, steka och grilla.

Körsbärstomat 'Black Cherry'
Ampeltomat 'Tumbling Tom Red'
Bifftomat 'Brandywine Yellow'

Tomater på höjden och bredden

Tomater delas inte bara in i grupper efter hur frukterna ser ut, utan även hur de växer. De flesta har kvar sin vilda växtform och bildar långa lianer med obegränsad topptillväxt. Det betyder att de behöver stöd att bindas upp mot. I varje bladveck växer det ut ett nytt sidoskott och om de inte tas bort kommer en enda planta snabbt att bilda en djungel. Det är dessa skott som kallas tjuvar och ska plockas bort. Sedan finns det busktomater där sidoskottens tillväxt oftast slutar med en blomställning, de ska inte tjyvas. De blir inte så höga och passar ofta bättre utomhus. Till sist har vi ampeltomater som helt enkelt är busktomater med ett hängande växtsätt och därför passar bra att odla i hängande amplar eller i höga krukor.

Tomater älskar värme. Även om en del sorter klarar att växa utomhus på skyddad plats är det säkrast att odla dem i växthus eller liknande miljö. Det är främst kalla nätter i början av säsongen som kan ställa till det. (Läs mer om att odla tomater här)

Idag är det nog få som kan tänka sig att vara helt utan tomater. Pizza, pastasåser och ketchup ingår i de flesta barnfamiljers basmat. Godast blir det om man använder egenodlade tomater och låter tomatsåsen småkoka länge, precis som i Italien. Eller varför inte ugnsrosta halvor av stora bifftomater, det är då som tomaternas härliga kombination av sötma och syrlighet riktigt kommer till sin rätt.


Se alla tomater

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer
Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK