Fri frakt vid köp av enbart fröer över 400 kr. Gäller ej dahliaknölar och potatis.  |  Spana in vår Fyndhörna upp till 60 % på utvalda sorter

7 snabba grönsaker

De gror snabbt, de växer fort och de smakar så gott − när jorden är uppvärmd är det dags för sådden av grönsakerna som ska bli säsongens första, färska läckerheter.

Odla tidiga grönsaker så här

  • Välj sorter som gror snabbt.
  • Så på friland när jorden är uppvärmd.
  • Så i odlingslådor och krukor.
  • Skydda med täckväv för extra tidig skörd.
  • Vattna, vårda och skörda

Retro med majrova

Majrova är en delikat rotfrukt som odlades mycket förr, innan potatisen blev en populär gröda. Nu kommer majrovan tillbaka med besked och uppskattas för sin fina smak och för att den växer snabbt och tål kyla.

Så fröer till majrova i grönsaksland eller odlingslådor i april för en delikat primörskörd. Sen kan du fortsätta att så majrovor i omgångar för skörd ända fram till sensommaren.

Raketsnabba rädisor

Rädisor är rotsakernas raketgröda. Efter sådden dröjer det inte länge förrän du har små groddplantor att glädjas åt. Pilla försiktigt av en liten bit av den första blasten och känn försmaken av pepprig rädisa. De runda rötterna smakar gott hela sommaren, men första skörden i slutet av maj, början av juni är extra god och glädjefylld.

Så rädisor på friland, i krukor, odlingslådor och kärl. Så i rader, cirklar, sicksackmönster eller andra kul former.

Sommarmorötter för tidig skörd

För att få tidig skörd av morötter är sommarmorötterna att föredra. De växer snabbt och får krispiga, späda rötter med frisk och saftig smak om de plockas upp som primörer.

Som odlingsinspiration till barnen kan sommarmorötter odlas i stora krukor som finns nära till hands på terrassen. Här är det bara att dra upp små primörrötter när blasten blivit tillräckligt stor att greppa.

Mjälla rödbetor

Sorter av rödbetor som växer snabbt till små, runda rötter är ljuvliga att dra upp tidigt på säsongen. Smaken är mild och söt. Då kokar du dem endast lätt och njuter med lite smör och salt.

Spröd spenat

Spenat är gott, nyttigt och lättodlat, speciellt tidigt och sent på säsongen. Under högsommaren växer spenat lite för snabbt och går gärna i blom med sämre smak och konsistens som följd. Spenat är därför perfekt att så tidigt för välsmakande försommarskördar sprängfyllda av smak och näring.

Så spenat från april i lucker och näringsrik jord i krukor och kärl, i odlingslådor och på friland. Fröerna gror ofta på bara några dagar. från april. Så i grupper, rader eller bredså över en stor yta.

Krispig sallat och bladgrönt

Olika sorters sallater och snabbväxande bladgrönsaker som rucola, sallatscikoria, vintersallat, salladssenap och pak choi kan sås i april och plockas riktigt tidigt som späda, krispiga blad. Efter försommarskörden sår du vidare i omgångar hela sommaren.

Så tidiga grönsaker när jorden är redo

Vänta med den tidiga sådden tills jorden har börjat bli varm och torkat upp efter vinterns konstanta blöta. På friland kan du testa genom att ta upp en näve jord i handen och rulla runt den mellan fingrarna. Om jorden trillar isär har den torkat upp och börjat bli varm nog för sådd. 

För att få snabbare groning och ett bra skydd för dina tidiga sådder kan du täcka dem med väv. Under väven värms luften upp och små groddar slipper utsättas direkt för kalla vindar och hårda regnskurar.

När du har skördat dina tidiga grönsaker lämnas plats för nya sådder av såväl köksväxter som sommarblommor. Fördelen med att odla från frö är att du kan så i omgångar hela sommaren och prova dig fram till vad som passar dina odlingar och förutsättningar bäst. 

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

Läs mer
Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

Läs mer
Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

Läs mer
Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK