Så här odlar du kronärtskocka

Så här odlar du kronärtskocka

Kronärtskockan upplevs som lite exotisk i våra nordliga odlingar. Ändå har denna stilfulla delikatess funnits i svenska köksträdgårdar sedan 1600-talet. Kronärtskocka skänker dina odlingar en spännande karaktär och i köket väntar läckra smaker.

Att tänka på när du odlar kronärtskocka

  1. Förkultivera fröerna tidigt på året.
  2. Plantera på en skyddad och solig plats.
  3. Odla i näringsrik, väldränerad jord.
  4. Skörda skockorna precis innan knoppen ska slå ut.
  5. Täck plantan ordentligt på vintern.
Fröer till kronärtskocka

Kronärtskocka, Cynara cardunculus, Scolymus-gruppen, är nära släkt med kardon, Cynara cardunculus. Gruppnamnet Scolymus-gruppen, som anges efter kronärtskockans vetenskapliga namn, berättar att den är en kulturgrupp inom arten kardon. Kardon har sitt vilda ursprung runt Medelhavet och där har troligtvis kronärtskockan förädlats fram för att få en variant med större blomma och mindre aggressivt taggiga blad.


Kronärtskocka i rabatt eller köksland

Kronärtskocka är en flerårig växt som i sin ursprungsmiljö snabbt breder ut sig genom att den delar sig varje år. I Sverige kan kronärtskockan odlas som flerårig i landets södra delar, upp till zon 3 i skyddat läge, medan odlare längre norrut får se den som en ettårig köks- eller prydnadsväxt.


Kronärtskocka passar såväl i rabatten som i ett köksland.

I rabatten kräver plantan sin plats, men finns utrymme så kan du låta kronärtskockan utgöra planteringens karaktärsväxt. Låt knopparna slå ut helt och njut av lila blomsterprakt i jätteformat.

Odlar du kronärtskocka i kökslandet med syfte att njuta av de delikata fjälltäckta knopparna skördas skockan precis innan den ska slår ut i blom. Ett tecken att gå på är att de nedre fjällen börjar vinklas utåt från knoppen.


9759 Kronärtskocka Violet De Provence

Kronärtskocka passar både i rabatt och köksland.


Förkultivera kronärtskocka på vintern

Kronärtskocka förkultiveras inomhus tidigt på året, redan i januari eller februari kan fröerna komma i jorden. Groning brukar ske inom ett par veckor. Så ett par fröer i varje kruka och plantera om i större krukor efterhand som plantornas rötter fyller krukorna. Plantera ut kronärtskockan på växtplatsen när risken för frost är helt över. Läs mer om hur du driver upp fröer inomhus tidigt på året i Guide till förkultivering inomhus.


Kronärtskocka älskar sol

Med sitt sydeuropeiska ursprung är kronärtskocka värme- och solälskande. Välj en skyddad och ljus plats att plantera den på. För att kunna utveckla hela den pampiga plantan krävs mycket energi så en näringsrik jord är viktigt. Jordförbättra med kompostjord eller stallgödsel före plantering och inför varje säsong om du odlar kronärtskockan som perenn. Är jorden kompakt kan du blanda ner torv i jorden för att skapa en luftig miljö runt rötterna.

Kronärtskockan uppskattar en ogräsfri miljö runt plantan. Täck gärna marken med halm, gräsklipp eller annat organiskt material för att hålla ogräset borta. Detta gör också att näring tillförs kontinuerligt då det organiska materialet bryts ner av maskar och andra små gynnare i jorden.


Övervintra kronärtskocka

Om du odlar kronärtskocka i de södra delarna av landet är det väl värt att försöka övervintra den. Det viktigaste är att skydda plantan från kyla och fukt vid tillväxtbasen, som finns precis under jordytan. När kronärtskockan vissnat ner på hösten kupar du upp lite jord runt plantan. Ovanpå jorden kan du lägga en plastlåda, bräda eller några takpannor som skyddar mot att vatten regnar rakt ner i tillväxtbasen. Täck sedan alltihop med något isolerande material, som löv, granris eller halm. Om vintern blir mild och regnig är det bra att lyfta lite på isoleringen så att det kommer luft ner vid marken. Till våren, när kylans släpper, tas vinterskyddet bort.


9757 Cynara cardunculus Scolymus gr Green Globe

Kronärtskockan är färdig för skörd när de nedre fjällen börjar vecklas utåt.


Skörda och tillaga kronärtskocka

Om du odlar kronärtskocka som köksväxt och hoppas kunna övervintra den är det bra att inte skörda skockor första året. Låt i stället plantan samla kraft för att kunna klara vintern och dela sig till fler plantor nästa säsong. Odlar du kronärtskockan som ettåring skördar du så klart det året och njuter extra av de skockor som bjuds.

Skockan är färdig för skörd när de nedre fjällen börjar vecklas utåt. Då är knoppen redo att slå ut. Plocka den och välj hur du vill tillaga. En klassiker är att koka skockan i saltat vatten tills fjällen, eller bladen, släpper. Innerdelen av bladen har en lite köttig kant som äts med smör, salt och citron. Inne i skockan finns hjärtat som även det njuts med salt, smör och citron.

En romersk delikatess är att grilla kronärtskockan, på grillen ute eller i ugn.

Kronärtskocka kan njutas på många sätt i köket – det är bara att prova sig fram. Väljer du i stället att låta knoppen gå i blom kan du ta in en lång stjälk med blomma och låta torka, för extra lång fägring.

Lycka till med dina kronärtskockor.

Fröer till kronärtskocka

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Små frestelser

Odla en guldmedaljör som serverar dig utsökta godsaker hela säsongen. Inbäddade i lummig grönska lockar mängder av små tomatfrestelser med frisk syra och mustig sötma. De droppformade, orange frukterna sitter periodvis så tätt att de ser ut att knuffas och trängas om utrymmet. Med sina kraftfulla stjälkar bär den lilla busken upp dem alla och står stadigt när sommarvindarna susar. Körsbärstomat F1 'Tiny Temptations Orange' är en ynnest att odla, inte bara för smaken och den vackra plantans skull utan för att den är så frisk och sund – bladmögel biter inte på denna tuffing. Välj en varm och skyddad plats i krukor och lådor och njut av din tomatsommar med F1 'Tiny Temptations Orange'.

Läs mer
Allt du önskar

Chili samlar odlare över hela världen i sällskap där frukterna hyllas och respekteras för sin delikata arom och intensiva hetta. I mästerskap prisas den modige som kan uthärda mest styrka med lugnet i behåll. Men all chili är inte het som lava − för dig som uppskattar smaken med räds hettan är veckans frösort början på en fin vänskap. Havannapeppar 'Biquinho Amarela' är en gullig minichili vars namn betyder ’gul liten näbb’ och syftar på fruktens udda form. 'Biquinho Amarela' ger dig allt du önskar i fin, mustig chilismak men utan att bränna till. Innanför det solgula, krispiga skalet gömmer sig ett saftigt fruktkött med toner av citrus. Odla denna fina, välsmakande och vänliga chili till sommarens grillgrönsaker och till marinader, vinäger och picklesinläggningar.

Läs mer
Lätt att älska

I början av 1500-talet fick spanska upptäckare på färd i Sydamerika syn på en liten vit blomma som på lokalt språk kallades Petun, med betydelsen ”värdelös tobaksplanta”. Upptäckarna tyckte blomman var ful och tappade snabbt intresset. Det skulle dröja 300 år innan en annan spansk expedition i Argentina fann den lilla illa ansedda blomman så pass spännande att exemplar sändes till hemlandet. Botanister i Spanien döpte blomman till petunia och placerade den i samma familj som tobak efter bladens utseende. Sedan dess har petuniasläktet vuxit till att erbjuda mängder av varianter som är lätta att älska. En av dem är iögonfallande F1 'Supercascade Burgundy' som slår ut i djupt vinrött med mörk ådring och svalg i spännande kontrast. Från krukor och amplar faller blommorna i kaskader på långa rankor från högsommar till höst.

Läs mer
Böljande kjolar

Redan de silverskimrande knopparna är dekorativa. Innanför ligger florstunna kronblad noggrant vikta i lager på lager. När knoppen brister vecklas de graciöst ut till en överdådig jättevallmo. De dubbla kronbladen fångar blicken med en intensivt rödorange färg i tjusig kontrast till blommans blåsvarta mittpunkt. Likt en veckad kjol böljar vallmon för vinden fram till sensommaren, då blomman gör sin sorti. Det vackra är på intet sätt över utan nu formas den eleganta frökapseln, så åtråvärd för kreativa florister. Trädgårdsjättevallmo 'May Queen' är en perenn skönhet som återkommer sommar efter sommar, med något fint att titta på från vårens knoppning till vinterns torkade frökapsel.

Läs mer
Are you in the right place?
Continue to impecta.se