
Ekologisk diamant
I Västerås odlades fram till 1900-talets början så mycket gurka att staden än i dag kallas för gurkstaden. Västeråsgurkan var känd och populär i hela landet. Kanske mest för de goda inläggningar som gjordes i staden. Druvgurka, som denna typ av gurka egentligen heter, är lättodlad men vill ha det varmt, näringsrikt och vattnas regelbundet. Vill du ha en bra gurka för inläggning av cornichons (smågurkor) eller traditionell salt- eller ättikslagsinläggning, är vår ekologiska nyhet druvgurka F1 ’Diamant’ utmärkt här i vårt nordiska klimat. Det är en tidig sort som ger många gurkor på varje planta. Så den i soligt läge direkt på friland när jorden är 15 grader, eller i växthus om du har ett sådant. Partenokarp är den också, vilket betyder att den bara har honblommor och inte behöver pollineras för att ge gurka. En riktig diamant, med andra ord.
Läs mer om hur du odlar ekologiskt »
2018-05-13
Läs mer
Frisk och frodig
Den milda fina smaken hos vår ekologiska mangold ’Lucullus’ balanserar någonstans mellan sparris och mild selleri. Det är en lättodlad och frodig bladgrönsak med vita, matiga stjälkar och krispigt gröna blad. Mangold är mycket användbar. Du kan skörda efterhand hela säsongen, från juli till september, och använda alla delar av växten. De späda bladen gör sig utmärkt färska i sallader medan de fullt utvuxna bladen är goda att tillaga som spenat. Stjälkarna används som sparris eller stjälkselleri. Mangold är för övrigt bland det nyttigaste du kan äta, läs gärna mer i vår lista över supermat där mangold finns på plats nummer tre. Så direkt på friland när jorden är uppvärmd och se fram emot en frisk och frodig sommar.
Läs mer om hur du odlar ekologiskt »
2018-05-06
Läs mer
Sommardrottning
En av våra favoritblommor är jätteverbena. Men även för inbitna odlare kan den vara lite väl tålamodsprövande, då den ska försås redan i januari och dessutom kan vara lite kinkig innan den gror. Ett bra alternativ för oss som gillar den stilen på blommor är praktvädden ’Salmon Queen’. Denna härliga ettåring passar perfekt som centrum- eller bakgrundsväxt, där den likt en sommardrottning får ståta med sina stora, täta blommor högt vajande över bladverket. ’Salmon Queen’ blir runt en meter hög och doftar ljuvligt i rabatt eller bukett. Möt en favorit bland årets frönyheter som bjuder på en finstämd palett av rosa nyanser, från mild pastell till djupt laxrosa.
2018-04-29
Läs mer
Guldfeber
Hur du benämner denna gyllengula nyhet beror på vilket språk du hämtar din inspiration ifrån. Engelskan ger dig squash, italienskan zucchini och franskan courgette. En och samma växt som härstammar från pumpasläktet. Squash har odlats i Europa sedan 1500-talet och innan dess av urinvånarna i Nordamerika. Det är en vitaminrik fruktgrönsak som är mycket odlingsvärd. Vill du prova på att odla squash är vår ekologiska frönyhet ’Goldy’ en trevlig start. Snabbväxande och lättodlad. De välsmakande frukterna passar färska i en sallad, grillade, tillagade i ugn eller stekpanna. Även blommorna är ätbara. Får du smak för guldet kan vi rekommendera ricottafyllda, friterade squashblommor – en italiensk delikatess.
2018-04-22
Läs mer
En stark historia
Trots tusenåriga anor är det en lite bortglömd kryddväxt här i Norden. Svartsenap, som används till de starkare senapssorterna, var betydligt vanligare i odling förr. Inom livsmedelsindustrin har den ofta ersatts av den mer lättskördade brunsenapen. Som många av de tusenåriga kryddorna har svartsenap även fungerat som medicinalväxt. Den rådde bot på reumatiska besvär och luftvägsinfektioner, sas det. Med några senapskorn i brudklänningen fick kvinnan makt i sitt äktenskap och strödde man de starka fröerna runt gården höll de onda krafter stången. Hur det än är med magin så krävs åtminstone inga trollkonster för att göra sin egen senap. De enklaste recepten tar bara minuter att få ihop av svartsenapsfrö, vatten, ättika och kanske lite socker. Vips har du en väldigt god senap att servera dina gäster. Så din svartsenap på friland när jorden blivit ordentligt uppvärmd, gärna bortåt 15 grader. Är du osäker så kan du använda dig av en jordtermometer
2018-04-15
Läs mer
Kravlös kärlek
Denna vecka möter vi en av våra folkkäraste sommarblommor. En vacker och lättodlad vän som aldrig sviker. Det är förstås ringblomma vi pratar om. Nu i lite mer återhållsamma toner än vi kanske är vana vid. Nyheten 'Orange Flash' bjuder på stora vackra blommor i mjukt puderrosa och månskensgult med en mörk, roströd ton på kronbladens baksida. Väldigt effektfull i rabatter och som snittblomma. Som du säkert känner till är ringblomma ätlig. Det gör den utmärkt som dekoration i exempelvis sallader och på bakverk. Förr användes ringblomma även som läkeväxt mot allehanda krämpor. Om den helande effekten kan vi inte säga så mycket men för själen är 'Orange Flash' verkligen en lisa. Tacksamt och generöst blommar hon för oss, ända från juni till september.
2018-04-08
Läs mer
Smakfullt smycke
Nyheten gyllenbär ’Preciosa’ förgyllde verkligen vår provodling förra året. Det var som att ha en godisskål i växthuset. Oskyldigt lockar de sötsyrliga små runda frukterna till smakprov direkt från plantan. Ser du inte upp så har du snart smaskat i dig vartenda moget bär. Nu är gyllenbär c-vitaminrika och nyttiga, så du behöver inte alls få dåligt samvete. De du inte äter upp direkt kan du med fördel servera som garnering på bakverk, lägga i frukostfilen eller så kokar du en god sylt på dem. Några skivade bär i en sallad passar prima till den välkryddade grillmenyn. ’Preciosa’ bjuder på mängder av bär på de välgrenade plantorna, vart och ett omslutet av ett vackert pappersliknande hölje, likt ett godispapper om du så vill. Bären har lång hållbarhet om de förvaras svalt men går också bra att frysa in – om du mot förmodan skulle få några smakfulla smycken över.
2018-04-01
Läs mer
Kål för otåliga
Du som är förtjust i grönkål har förmodligen gått och önskat dig lite nattfrost framemot slutet av sommaren. För du vet att grönkålsbladen blir godare efter ett par frostnätter sent på säsongen. För otåliga kålälskare har vi en nyhet som ni inte får missa, grönkål ’Midnight Sun’. En fin babyleaf-sort som är god redan i juli–augusti. Passar utmärkt färsk i sallader. De krusade gröna bladen med violettröda stjälkar och nerver är mycket dekorativa. Färgerna djupnar senare på säsongen och då växer även bladen till sig rejält. Precis som med annan grönkål kan du ha turen att få skörda långt in i december. Ja, om du kan låta bli att knapra i dig de tidiga små godbitarna, förstås. Förså i mars-maj för tidig skörd. Har du fullt på odlingsbänkarna inomhus kan du så direkt på friland när jorden reder sig.
2018-03-25
Läs mer
Sensommarprakt
En av våra vackraste frönyheter för året, sommarrudbeckia ’Sahara’, kommer med sensommarprakt i en unik färgskala. Här möter vi en klassisk sommarblomma i toner som vi aldrig sett förut. I rostigt ljusgula, karamellrosa och höströda nyanser breder den ut sina stora, halv- och heldubbla blommor från högsommaren till långt in på hösten. Stjälkarna blir upp till 60 cm höga och den förgrenar sig till en kraftig planta. 'Sahara' är både lättodlad och tålig, trivs i de flesta växtlägen. Generöst bjuder den på riklig blomning, underbar i buketter. Rensar du regelbundet blommar den ända till oktober när frosten återvänder. Förså nu och du bäddar för en givmild sensommargäst som är lätt att tycka om.
2018-03-18
Läs mer
Blå nostalgi
Varje år odlar vi luktärt. Denna förföriska ettåring som har en speciell plats i våra odlarhjärtan eftersom den väcker så många sommarminnen. Sedan barnsben har den fascinerat oss med sin ljuvliga doft. Är du en riktig nostalgiker tror vi att du gillar vår luktärt ’Old Spice Flora Norton’. Den är ett fint kulturarv från 1904. Med sina skira, himmelsblå blommor bjuder den på äkta sekelskiftesromantik för kruka och rabatt. Växten blir drygt två meter hög och vill tidigt ha stöd för att kunna klättra och ta sig ordentligt. Var inte rädd för att nypa av några kvistar då och då, det ger bara ännu rikare blomning. Kvistarna är underbara att sätta i vas. Och varför inte lägga några blommor i press för att göra vackra blomstertavlor tillsammans med barn eller barnbarn? Det är ett fint sätt att föra minnen kring luktärt vidare till nästa generation.
Läs gärna mer om hur du odlar luktärt i vår artikel på Jordnära ››
2018-03-11
Läs mer
Kung kål
Förr kallade man ofta sitt trädgårdsland med köksväxter för kålgård. Där odlade man inte bara kål utan även potatis, lök, bönor, morötter och annat. Odlade man kål så fanns där troligen någon grönkål. Den gav nämligen skörd långt in på vintern och blev ett välbehövligt näringstillskott under den kalla årstiden. Grönkål är faktiskt som godast efter ett par frostnätter. En gammal grönkålssort med anor från 1800-talet är palmkål ’Nero Di Toscana’, även kallad svartkål. Det är en reslig karaktärsväxt som kan bli hela 75 cm hög. Denna kulturarvssort odlas både för sin smak och sitt speciella utseende. Bladen blir mörkt blågröna med en ljus mittnerv. Kan ätas färska eller tillagade. Trenden med mörka bladväxter har gjort att svartkålen även flyttat in i blomrabatterna. Där kan den leva i harmoni med växter i vitt, silver och blått. Eller så blir den en häftig kontrast till en mer färgsprakande komposition. Oavsett var du odlar din palmkål ’Nero Di Toscana’ så kommer den att stå där sist av alla, stolt som en kung och trotsa snön.
2018-03-04
Läs mer
Smakrik vinnare
När våra provodlingar börjar ge skörd här i Julita är det dags för vår interna tomattävling. 2017-års smaktest toppades av Tomat F1 ’Kakao’, som därmed kvalade in direkt som en frönyhet 2018. ’Kakao’ är en riktig Impectafavorit med sin djupt brunröda, mustiga färg och fylliga smak. Väldigt vacker i genomskärning med ett fast, ljust fruktkött och tunt skal. ’Kakao’ ger tidiga, 6–7 cm stora tomater i mängder på sina kompakta klasar. Plantan kan bli hela två meter hög så den behöver bindas upp och få lite stöd. Har du inte plats för en så stor tomatsort finns mängder av goda alternativ. Varför inte odla några olika sorter och ordna din egen smaktävling i sommar?
2018-02-25
Läs mer
Mumsig marktäckare
Vill du lägga mindre tid på att rensa ogräs så ska du skaffa dig en bra marktäckare. Vill du dessutom kunna äta av din grönskande rabatt, ja då är sköldsyra ’Silver Leaf’ ett utmärkt val. Växten bjuder på ett härligt ljusgrönt bladverk som skiftar en aning i silver. I juni–juli ska du passa på att gå förbi och nypa några silverstänkta blad till din sommarsallad. De ger en frisk syrlighet och fin balans till dina peppriga rädisor och söta sockerärtor samtidigt som de piggar upp den gröna smaken av sallatsblad. Du behöver inte vara speciellt skicklig i köket för att uppskatta den. Piffa frukostmackan med några blad som topping på ett par saftiga solmogna tomater. Som grädde på moset är ’Silver Leaf’ ekologisk. Sugen? Dags att så.
2018-02-18
Läs mer
Het nyhet
Inte bara ny och het utan också omdebatterad bland chilivänner. Så skulle vi kunna introducera vår nyhet körsbärspaprika ’Koral’. På engelska heter den hot mini pepper. Kanske borde den inte kallas paprika utan chili på svenska eftersom den inte är söt utan bjuder på lite hetta. Körsbärsparika ’Koral’ är en medelstark liten frukt som används som tapasgrönsak till inläggningar, i fyllningar med mera. De små runda köttiga frukterna blir cirka 2-3 cm stora och kan skördas tidigt som gröna eller senare som fullmoget röda. Just paprika och chili är några av de växter som verkar göra våra odlarvänner extra lyckliga. Världen över finns passionerade odlare av Capsicum annuum, som är det botaniska namnet på växtgruppen. Och på tal om lyckliga odlare så ger faktiskt de starkare sorterna en lustfylld endorfinkick när man äter dem. Låt oss kalla det för sann odlarglädje.
Läs gärna mer om odling av chili och paprika i vår artikel på Jordnära »
2018-02-11
Läs mer
Dansant skönhet
När ’Hula Dancer’ kliver in på scenen blir det fart och fläkt. Det svenska namnet Blek solhatt förmår inte riktigt omfamna denna härliga, lite kaxiga karaktärsväxt. De bakåtvinklade, smala vita kronbladen hänger som en bastkjol när blommorna dansar för oss en och en knappa metern över marken. Solhatt är en mycket gammal kulturväxt som oftast syns som röd i våra perennrabatter. Där bidrar den med liv och karaktär. Till skillnad från många solhattar är ’Hula Dancer’ både torktålig och långlivad där den trivs. Låt denna härliga nyhet få bjuda upp till dans i din rabatt. Men den blommar inte första året. Vi får allt vänta litegrann på att bli uppbjudna.
2018-02-04
Läs mer
Perenn i pastell
De stora riddarsporrarna hör verkligen hemma i en mormorsrabatt. Där växer de till höga ståtliga inslag av nostalgi, vackra redan på våren med sina friska gröna blad. En härlig nyhet för i år är vår Trädgårdsriddarsporre ’Magic Fountains Cherry White Bee’. Den bjuder på täta blomspiror som går från gammelrosa till syrenlila med vitt öga. Riddarsporre är fin även i modernare trädgårdar och platsar i de tjusigaste paradrabatter. Bildar över meterhöga ruggar som du kan behöva binda upp för att de inte ska brytas av väder och vind. Förodla nu så kan den ge blomning redan första året. Trivs din riddarsporre kommer du att få en trogen perenn som kommer tillbaka år efter år.
2018-01-28
Läs mer
Saga från Sibirien
Trender kommer och går även i växtvärlden. Nu ser vi mycket av det mystiska som för tankarna till en vacker trollskog. Grönskan står i centrum tillsammans med knotiga grenar och en bas av mörkare blommor. Vill du skapa din egen mystiska trädgård kan vi rekommendera grönakleja ’Chocolate Soldier’, som med sina gröna och bruna kjolar är ett spektakulärt inslag i rabatten. Den sägs trivas i hela Sverige eftersom den har sin hemvist i östra Sibirien och västra Kina. I de kallaste delarna av landet bör den nog ändå sättas i ett skyddat läge. Börja med försådden redan i januari eftersom fröna gror långsamt och oregelbundet. Det kan ta tre till tolv månader innan de första små bladen spricker ut. Lite klurig sort kan tyckas. Men den som lyckas med försådden får en vacker vän som oftast kommer tillbaka under flera år. Den trolska lilla tuvan kommer bjuda på magiska dofter, så se till att plantera den där du lätt kan svepa förbi och nosa då och då.
2018-01-21
Läs mer
Blomrikedom
Vissa blommor är rena glädjespridare. Nyheten Minipetunia F1 ’Crave Strawberry Star’ är just en sådan. Denna härliga ettåring leverar rikligt med färgglädje i sommarens amplar, krukor och lådor. Låter vi fantasin skena iväg kan vi beskriva den som en skön blandning av jordgubbar, körsbär och sommarkyssar, kantat med lite nyvispad grädde. Det hängande växtsättet gör att den rika blomsterprakten generöst spiller över kanten på krukan och tecknar sig mot det daggröna bladverket. Inte undra på att Petunia är en av våra populäraste sommarblommor. Lättskött, blommar länge, finns i massor av färger. Minipetunia F1 ’Crave Strawberry Star’ formligen spritter av växtkraft och ger dig all den blomrikedom du förtjänar – från försommar till höst.
2018-01-14
Läs mer
En unik stjärna
Du sitter i köket en solig sommardag. Fönstret är öppet och du hör fågelkvitter och humlesurr. Gardinen fladdrar försiktigt i den varma sommarvinden och du tittar på den vackra pelargonen på fönsterbrädan. För visst hör väl pelargon till sinnebilden av sommar? Vi svenskar älskar pelargoner. Några av oss samlar på olika sorter och byter sticklingar med vänner och bekanta. Att odla pelargon från frö har också blivit populärt de senaste åren. Det är inte svårt men du måste börja redan nu på vintern. Vill du ståta med en speciell sort i sommar ska du välja vår nyhet stjärnpelargon F1 ’Quantum Light Pink’. En unik pelargon med stora vackra bollar av stjärnformade ljusrosa blommor och härligt grönt taggflikigt bladverk. Så nu för en sommar i stjärnglans.
2018-01-07
Läs mer
Krydda för krukan
I flera tusen år har den varit en av våra populäraste kryddväxter. Basilika, lättodlad men känslig för kyla, vilket du kanske märkt om du burit hem en kruka från affären vintertid. Eller ställt ut din odling lite för tidigt på våren. Inomhus kan du krukodla basilika året runt, bara du ger den lite extra ljus. Veckans frösort Kanelbasilika är rolig att odla eftersom den är lite svår att få tag på i mataffären. God både till mat och efterrätter. Ett lyft för tomatsalladen. Perfekt på lasagnen eller pastasåsen. Lägg på den precis innan severing av varma rätter, annars blir den brun och tråkig. Till efterrätt är nog jordgubbar och basilika den vanligaste kombinationen men testa gärna till stekta äpplen eller ugnsbakade frukter. Kanelbasilikan är väldigt dekorativ och kan med fördel toppas för att få ett buskigare växtsätt. Den bjuder på blommor i djupt purpurrött, en populär nyans just nu. Njut av en vacker, väldoftande och smakrik krydda som du kan odla året runt.
2017-11-05
Läs mer
Historisk rot
Du som odlar för att äta har säkert sått en del rotfrukter. Då vet du att många är lättodlade, kan odlas på friland och ger god skörd. Om du dessutom kan använda hela växten, från rot till blast, så har du hög avkastning på varje litet frö du lyckas med. Väljer du rotpersilja, så kan du pricka av alla dessa egenskaper. Veckans frösort ’Hamburg’ är en kulturarvssort med anor från 1600-talet. Ursprungligen kommer den från medelhavsområdet, där den ibland växer vilt. Liknar palsternacka till utseendet men är lite mindre och inte lika grov. Smaken är mild och påminner om persilja och selleri. Det saftiga vita fruktköttet passar fint som råkost men går också bra att tillaga. God i soppor, grytor, gratänger eller varför inte rostad i ugn. Bladen använder du likt persilja. Genom att odla gamla fina kulturarvsväxter bidrar du till den biologiska mångfalden. Det är något vi gärna vill uppmuntra. Du hittar fler sorter i vårt kulturarvssortiment.
2017-10-15
Läs mer
Rar rotfrukt
Sällsynta växter behöver odlarvänner. En ovanlig sort, såväl i odling som i matbutiken, är Rapunkelklocka. Förr i tiden odlades den som köks- och medicinalväxt. Därför hittar vi den vid äldre byggnader, framför allt i Skåne. Men den börjar dyka upp igen vid bättre torghandel och hos initierade grönsakshandlare. Rapunkelklocka har många fina värden och borde verkligen vara förtjänt av en plats i trädgården. Den blommar med vackra, ljust blålila klockor på nästan meterhöga stjälkar. Knölroten är ätlig och kan tillredas som sparris. Växten är tvåårig men frösår sig gärna själv om den trivs. Den anses som sårbar enligt SLU:s förteckning över utrotningshotade arter i Sverige. Älskar du blåklockor, och rotfrukter, ska du definitivt bjuda in Rapunkelklockan i din trädgård och slå ett slag för vårt kulturarv. Du kan med fördel så den nu på hösten.
2017-10-08
Läs mer
En doftande historia
Balsamblad är en historisk växt som vi främst odlar för den angenäma doften. Många torkar bladen och lägger i små doftpåsar i badrum, garderober och linneskåp. Den sägs även jaga bort mal. Förr plockade kvinnor balsamblad till en så kallad kyrkkvast, en väldoftande bukett som troligen hjälpte kyrkobesökaren att hålla sig vaken under den långa predikan samtidigt som den dämpade mindre angenäma dofter från omgivningen. Buketten lades i psalmboken efter kyrkobesöket och fick då smeknamnet psalmboksblad. Balsamblad är även en gammal medicinalväxt. Användes i sårsalvor, kosmetika och som lindrande vid insektsbett. Te på bladen sägs främja matsmältningen. Vi som odlar Balsamblad i dag uppskattar växten som en väldoftande och stabil perenn som återkommer år efter år. Passar utmärkt hos dig som eftersträvar en trädgårdsdesign som är inspirerad av naturen och historien.
2017-09-17
Läs mer
Brinnande kärlek
Studentnejlika är en lättodlad och stabil klassiker. En trogen perenn som återkommer år efter år och syns i många av Sveriges äldre trädgårdar. Odlas ända upp i zon 7. Studentnejlika kallas även för brinnande kärlek, vilket är lätt att förstå när man ser den signalera passionerat i rabatten med sina stora, runda, eldröda blomsamlingar. Studentnejlika har ett buskigt växtsätt och är utmärkt både för rabatt och kuperad mark. Höstsår du den utomhus nu i september, i kruka eller på friland, får du tidigare blomning nästa år. Det går också bra att vänta till februari–mars och förså den inomhus inför nästa sommarsäsong. Skulle kärlekens eldiga färg inte passa i just din rabatt finns en sort i en rosa-aprikos nyans för dig som älskar pastellfärger (6402). Vad du än väljer kommer du att upptäcka att de små kronbladen har formen av ett litet hjärta. Små underbara kärleksförklaringar att glädjas åt under sommaren, år efter år.
2017-09-03
Läs mer