Jordnära - Tip och tankar för odlarvänner

Grönsaker

Artiklar & guider om att odla grönsaker

Odla grönsaker i krukor, lådor eller köksland för att skörda din egen mat och njuta av fantastiska smaker. Här läser du om hur du odlar och skördar grönsaker och får inspirerande tips på olika sorters grönsaker att odla från frö, direkt utomhus eller med förkultivering.
Odla hydroponiskt

Hydroponisk odling är ett spännande sätt att på kort tid skapa nyttig och välsmakande grönska inomhus utan jord, året runt. Låt oss se närmare på hur det går till.

Läs mer
Odla chili och paprika

Det heta intresset för att odla chili och paprika bara fortsätter. Från starkt och eldigt till sött och fruktigt njuter vi av dessa färgglada, varierande och lättodlade delikatesser.

Läs mer
Hur odlar jag linser?

Fördelarna med att odla linser är många. De är nyttiga, goda och lättodlade. De står emot såväl torka som köld och de ställer låga krav på jorden. Dessutom är de bra för din jord.

Läs mer
Tjyva tomater

Att tjyva tomater innebär att du knipsar bort skott som plantan inte har någon glädje av. När skotten är borta har du hjälpt till att spara energi som behövs för att utveckla saftiga och smakrika tomater.

Läs mer
Odla ramslök - skogens vitlök

Ramslök är en vacker, väldoftande och delikat kryddört. Länge odlades den i våra trädgårdar främst från färdiga plantor men det går utmärkt att driva upp ramslök från frö.

Läs mer
Så här odlar du ärter

Ärter är fantastiskt söta och goda i smaken. Ärter är dessutom enkla att odla, vackra i grönsakslandet och rikgivande. Som extra bonus förser ärternas rötter jorden med kväve.

Läs mer
Vackra, nyttiga och smarta bönor

Bönor tar sig olika former och uttryck. Det är inte helt lätt att hålla reda på vad som är vad i bönornas värld. Gemensamt för dem är att de är nyttiga, goda, vackra och dessutom utmärkta grödor för smart och hållbar odling.

Läs mer
Odla och njut av aubergin

Att odla aubergin är roligt och en fröjd för ögon och smaklökar. I krukor och kärl på balkong, i uterum eller växthus skänker plantorna en exotisk skönhet med frukter i olika vackra färger och former. I köket inspirerar aubergin till att upptäcka läckra maträtter från hela världen.

Läs mer
Så här odlar du kronärtskocka

Kronärtskockan upplevs som lite exotisk i våra nordliga odlingar. Ändå har denna stilfulla delikatess funnits i svenska köksträdgårdar sedan 1600-talet. Kronärtskocka skänker dina odlingar en spännande karaktär och i köket väntar läckra smaker.

Läs mer
Odla ätbart i pallkrage

När det blev uppenbart hur listigt det är att odla i industrins pallkragar väcktes en trend som bara ökar och som är ett suveränt komplement till odling direkt på friland. Pallkragarna är lätta att bygga, roliga att arrangera på ett vackert sätt och smarta att odla i.

Läs mer
Rotfrukter - de goda rötterna

Rotfrukterna har äntligen kommit in i finrummet. Att de är nyttiga och mättande har människan känt till i evigheter, att de är lätta att odla och otroligt hållbara likaså. Sin välförtjänta status som delikatess som bör ta stor plats i köket och på tallriken har rotfrukterna fått först på senare tid.

Läs mer
Kan jag odla melon?

Frukt som gärna tituleras med "solmogen" kan få oss nordbor att tappa modet. Kan jag verkligen odla sådant som behöver massor med sol för att smaka som bäst - som melon till exempel? Ja, det kan du, och det är väldigt roligt. Du ska bara tänka på att välja bra sorter för vårt klimat och odla på rätt plats.

Läs mer
Odla din egen mat - nyttigt, gott och roligt

Alla som knaprat sockerärtor direkt från busken, dragit upp en mjäll rödbeta ur landet eller skördat grönkål mitt i vintern vet vilken välgörande känsla det är. För dig som vill odla ätbart för att klara dig så långt som möjligt på det myllan ger har vi samlat jordnära råd.

Läs mer
Odla ätbart i kruka

Odling på liten yta har fått ett fantastiskt uppsving tack vare trenden att odla ätbart i städerna. På bakgårdar, små grönytor, skolgårdar, balkonger och takterrasser odlas grönsaker för husbehov. Även för dig som har trädgård är det ett roligt komplement att odla ätbart i krukor och kärl.

Läs mer
Det fantastiska löksläktet

Vi odlar lök för att det är gott, nyttigt, mycket användbart och lätt att lagra. Vi odlar också lök för att det är vackert. Hos en del arter skördar vi löken, hos andra bladen och många odlas bara för den läckra blomman. Lär känna det stora, charmiga löksläktet - Allium.

Läs mer
Alla kan odla lök

Lök är en fantastisk gröda som har odlats i urminnes tider. Lök som köksväxt är tålig, lättodlad, nyttig, vacker och mycket smart förpackad. Har du en gång börjat odla lök är det svårt att sluta - vilket bara är bra med tanke på alla lökens fördelar.

Läs mer
Odla squash och pumpa

Squash och pumpa skänker sann glädje till en trädgård, täppa, koloni eller balkong. Fulla av växtkraft bjuder de på frodig grönska, läckra blommor och rika skördar. Det finns mängder av läckra sorter vars namn ibland skapar en viss förvirring − varför heter vissa sorter squash och andra pumpa?

Läs mer
Så här odlar du jättepumpa

Det är roligt, enkelt och rikt belönande att odla pumpor av alla de slag. De långa, frodiga rankorna sätter många frukter som målar kökslandet i vackra färger. Den som vill odla fram en så stor pumpa som möjligt får ge avkall på mängden frukt för att plantan ska kunna rikta all energi till en jättepumpa.

Läs mer
Odla blad med smak - en grön revolution

Trenden att odla krispiga, goda och nyttiga bladgrönsaker har kommit för att stanna. Inte särskilt förvånande med tanke på hur enkelt och givande det är. Alla kan ha sin egen odling av välsmakande blad eftersom det inte krävs någon större yta för att få en skörd att njuta av. Odla i kruka i köket, kärl på altanen, lådor i kolonin eller direkt i kökslandet.

Läs mer
Odla supernyttig spenat

Spenat måste vara den gröda som genom tiderna oftast kommit på tal när det nyttigaste av nyttiga ska lyftas fram. I dag odlar vi en uppsjö av hälsosamma, goda, gröna blad där spenaten är med och försvarar sin plats som suverän bladgrönsak.

Läs mer
Odla sallat till en sallad

Sallat bjuder på en mängd sorter av gröna och röda friska, krispiga blad. Den klassiska isbergssallaten var länge standard i salladskålen. I dag njuter vi av olika varianter på blad och vi odlar vår sallat i allt från en liten kruka på balkongen till långa rader i grönsakslandet.

Läs mer
Så här odlar du kål

Kål i all sin variation är grönsakslandet näringsbomb. Om du odlar olika sorters kål har du nyttiga och delikata skördar att se fram emot från högsommar till december.

Läs mer
Kål i alla former

Kål är fantastiska grönsaker som vi absolut borde odla och äta mer av. Under lång tid kallade man köksträdgården med grönsaksodling för kålgårdar, det säger något om hur viktig kålen varit i kosthållningen. Och kål är inte bara gott och nyttigt, det är fantastiskt dekorativt också. Kål kan tacksamt odlas i hela landet, tål att lagras långt in på vintern, ja flera av kålsorterna kan till och med stå kvar ute i snön. Det gäller bara att hinna skörda innan rådjuren upptäcker de läckra bladen.

Läs mer
Guide: Odla egna tomater

Odling av tomater är rikt belönande − några få plantor ger frukt i mängder. Hitta dina favoriter och så fröer för upplevelsen av sommar, sol och söta smaker. Vi guidar dig till odling av egna tomater.

Läs mer
ARTIKEL 1-24 27.1 2  Nästa »  | Visa alla 

Veckans Frösort

Frö från källan

Vi vet inte säkert hur det såg ut, men fantasin kan få flöda. När 1600-talet sjunger på sista versen vandrar den sicilianska munken Franciscus Cupani omkring på sin vackra ö. Luften är kryddad av doften från vilda ärtblommor som slingrar bland buskar och träd. Franciscus har vänner runtom i Europa med intresse för botanik och till dem sänder han fröer från Siciliens ljuvligt doftade skönheter. Snart är den första sorten av luktärt döpt till ’Franciscus Cupani’. Några år senare blommar en ny variant med enastående väldoft och skimrande violetta kronblad. När du odlar denna kulturarvssort vid namn ’Matucana’ är det som att så ett frö direkt från källan där den odlade luktärten föddes.

2023-03-19

Räddare i nöden

Odling fyller oss med glädje och energi till lustfyllda projekt som flödar av inspiration. Ibland kan drömmarna överträffa orken eller tiden som finns att tillgå. Det är då du behöver slingerkrasse 'Purple Emperor' − din ädla räddare i nöden. I rabatten där jord ligger bar för att perennerna inte hunnit komma på plats låter du ettåriga krassen trolla. Snabbväxande rankor med frodiga blad och blommor i antikrosa fyller ut i rabatten. På den svårplanerade slänten rullar 'Purple Emperor' ut en sprakande blomstermatta medan andra idéer tillåts mogna fram. Slingerkrasse lyser upp, täcker över och snyggar till med liv och lust medan du tar en paus och begrundar dina framtida projekt.

2023-03-12

Utsökt allians

När gurka mötte melon och naturen tillät en spontan korsning uppstod ljuv musik. Gurkmelon ’Carosello’ samlar melonens sötma och gurkans saftiga fräschör i samma frukt. I italienska regionen Apulien är ’Carosello’ sedan hundratals år tillbaka en lokal delikatess. I sin tidiga, ljusgröna mognad skördas den som gurka till salladen. Det saltigt saftiga fruktköttet renar och öppnar upp smaklökarna så att måltiden kan njutas till fullo. Under sommarens sol och värme utvecklas sötman; färgen går mot gult och ’Carosello’ byter skepnad till en efterrätt. Förr ansågs gurkmelon göra underverk på huden − efter en ansiktsmask gjord på frukten lämnades hyn slät och skimrande. I växthus och solvarma lägen utomhus blir denna utsökta allians mellan gurka och melon en delikatess även på våra nordliga breddgrader.

2023-02-26

Skyar i purpur

Denna spektakulära annuell slår ut i täta purpurfärgade skyar som vid närmare anblick är sammansatta av tusentals miniblomster. Rika på nektar lockar de ystra bin som fladdrar från blomma till blomma. Sommarhalsört 'Black Knight' är en av naturens noggrant formgivna skapelser där blomman svävar ovan stjälkar och blad i samstämda färger. Bladverket är stilfullt färgat i purpurgrönt med lila bladnerver. De mörka stjälkarna bär upp varje blomma med en bestämdhet som gör 'Black Knight' till en fenomenal snittblomma. Så många fröer och låt sommarhalsörten väcka häpnad i såväl rabatt och krukor som i säsongens mest iögonfallande buketter.

2023-02-12

Vild odlarglädje

En egenodlad, rödskimrande tomat fylld med somriga smaker skänker odlarglädje. Tänk att ursprunget till hela härligheten är den lilla vinbärstomaten, även kallad vildtomat. Med sina blott fyra gram kan världens minsta ätbara tomat verka blygsam. Men det som saknas i storlek tar den igen i smak och mångfald. På sorten 'Currant Red' kan du räkna upp till flera hundra frukter på en planta. De saftiga vinbärstomaterna smakar ljuvligt gott där de växer som ett pärlband längs grenarna. Bladen doftar intensivt och sprider ut sig på nätta, gängliga grenar. Den som odlar 'Currant Red' kultiverar också naturliga samtalsämnen − den vilda odlarglädjen hos vinbärstomaten är verkligen något att tala om.

2023-02-05

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

2022-11-20

För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

2022-10-30

Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

2022-10-23

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK