Odla för en lång säsong

Odla för en lång säsong

Odling betyder mycket för vårt välbefinnande. Grönska, blommor, frukt, bär och grönsaker skänker såväl glädje som välsmakande och nyttiga godsaker. Impecta tipsar om hur du odlar för en lång växtsäsong.

Odling från vår till höst

  • Vårblommande lök
  • Tidiga perenner
  • Primörer
  • Odla hela sommaren
  • Höstens fägring och skörd

Våra odlarvänner bor i olika klimatzoner och odlar under olika förutsättningar. Längden på växtsäsongen skiftar och väder- och ljusförhållanden bjuder på olika utmaningar. Tipsen i den här artikeln är för alla men det är viktigt att tänka på att anpassa dig efter de förhållanden som råder på odlingsplatsen.


Växtval, jord och skötsel

Grundläggande för allt du gör i trädgården och dina odlingar är att välja rätt växter till rätt plats, att ta hand om din jord och att sköta om växterna. En växt som trivs och mår bra utvecklas som allra bäst och säsongen utnyttjas till fullo. En växt som inte trivs växer långsamt, blommar dåligt, ger lite frukt och tappar snabbt energi under säsongens gång. En svag växt drabbas dessutom lättare av sjukdomar och skadedjur än en växt som är stark.

Det finns mycket bra läsning här på Jordnära som berättar hur du ska tänka och göra kring växtval, jord och skötsel.

Några tips:

Förutom att göra rätt växtval, ta hand om jorden och sköta om trädgården finns lite andra handfasta råd om hur du gör växtsäsongen så lång som möjligt.

Plantera vårblommande lökar − insekternas frukost

I de södra regionerna tittar de första vårblommande lökarna upp redan i slutet av januari. Vintergäcken lurar årstiden med sina klargula små blommor. Någon månad senare slår krokusen ut sina pollenfyllda blommor och lockar årets tidigaste insekter till en välbehövlig frukost.

Alla vårblommande lökar − krokus, pärlhyacinter, vårstjärnor, narcisser, tulpaner, snödroppar och många fler − är en mycket enkel väg till tidig fägring i trädgård, koloni, balkong och på bakgården i stan.


Förodla grönsaker, sommarblommor och perenner

I vårt nordliga klimat är växtsäsongen relativt kort. Genom att förodla en del sorter av sommarblommor, perenner och grönsaker inomhus under vinter och vår förlänger du säsongen. Fröerna gror och små plantor växer till sig inomhus innan det är dags att starta säsongen utomhus. Förodlingen ger längre blomning och tidigare skördar jämfört men om du sår fröerna direkt utomhus på våren.

Läs mer om de tidiga sådderna i Förodling förlänger säsongen.


Tidig vår

Plantera perenner som blommar tidigt

Vårens allra första perenner blommar tidigt och lyser upp när naturens grönska ännu är blygsam. Plantera dem i grupper i perennrabatten, gärna tillsammans med vårblommande lök som bommar samtidigt. När vårblomningen är över drar de tidiga perennerna sig tillbaka och ger plats för perenner som blommar under sommar och höst.


Tips på perenner som blommar tidigt:

Lungört, Pulmonaria, tovsippa, Adonis vernalis, tusensköna, Bellis perennis, kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla, ormöga, Omphalodes verna, jordviva, Primula vulgaris och spetsmössa, Tiarella cordifolia.


Förodling

Plantera perenner som blommar länge på hösten

Det är lätt att glömma höstens färgsprakande blomning när vi planerar perennrabatten. Det finns många perenner som blommar ända tills trädgården börjar gå i vintervila. Förläng säsongen genom att plantera höstblommande perenner.


Tips på perenner som blommar på hösten:

Höstanemon, Anemone, flox, Phlox paniculata, kärleksört, Hylotelephium, aster, Aster, stormhatt, Aconitum, höstblommande klematis, Clematis, silverax, Actaea cordifolia och höstkrage, Chrysanthemum zawadskii.


Täckodling

Odla primörer i grönsaksland och lådor

Förläng säsongen genom att så dina första rotfrukter tidigt på säsongen. Majrovor, rädisor, sommarmorötter, rödbetor, sallat och örter bjuder på söta och milda smaker när de skördas som primörer i början av sommaren. Läs mer om sådd av primörer i Tidig skörd av rotfrukter och Odla ätbart i pallkrage.


Odla hela sommaren

Under sommaren går natur och trädgård in i en mättad fas. Träd och många buskar har blommat över och vårens fräschör övergår i mörkare grönt. I krukor och rabatter prunkar däremot sommarblommor och perenner för fullt. Nu är det också dags att börja skörda en del grönsaker. När tomma ytor uppstår i grönsaksland och odlingslådor kan du så nytt som kommer vara klart att skördas under hösten. Du kan också så en del ettåriga blommor på sommaren som kommer lysa upp i trädgården i höst. Läs här på Jordnära om sommarens sådder som förlänger din odlingssäsong i Vad kan jag så i juli?


Höstens skörd

Så sent på hösten

Sen höst börjar trädgården förbereda för vintervilan. Det är då du kan pyssla med de roliga, sena höstsådderna. Fröer av sommarblommor och grönsaker som sås sen höst eller tidig vinter vilar i den kalla jorden och gror inte förrän till våren. Fördelarna med de sena sådderna är att du sparar tid under det intensiva vårbruket, du får tidigare skördar och förlänger tiden då du kan njuta av trädgårdssysslorna. Läs mer om hur du gör i Sen höstsådd av blommor och grönsaker.


Vinterodla med belysning

När ljuset drar sig tillbaka och naturen går i vintervila tar odlingssäsongen utomhus en paus. Om du önskar fortsätta att så och skörda ätbart är nyttiga, gröna blad och sallat utmärkta för odling inomhus under hela vintern. Läs mer i Vinterodla med belysning.


Plantera vårblommande lök

Vintervilan från trädgårdens sysslor kan vara ganska skön, både för kropp och odlarsjäl. Om du har planterat vårblommande lök under hösten är vårvinterns blomning dessutom inte långt borta.

Lycka till med dina odlingar
Katarina Kihlberg
Impecta Fröhandel


Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Böljande kjolar

Redan de silverskimrande knopparna är dekorativa. Innanför ligger florstunna kronblad noggrant vikta i lager på lager. När knoppen brister vecklas de graciöst ut till en överdådig jättevallmo. De dubbla kronbladen fångar blicken med en intensivt rödorange färg i tjusig kontrast till blommans blåsvarta mittpunkt. Likt en veckad kjol böljar vallmon för vinden fram till sensommaren, då blomman gör sin sorti. Det vackra är på intet sätt över utan nu formas den eleganta frökapseln, så åtråvärd för kreativa florister. Trädgårdsjättevallmo 'May Queen' är en perenn skönhet som återkommer sommar efter sommar, med något fint att titta på från vårens knoppning till vinterns torkade frökapsel.

Läs mer
Kockens favorit

Moroten är något av en ambassadör för färgen orange. Säg morot och alla ser en orange rotsak framför sig. Säg morotsfärgad och alla tänker sig en orange kulör. I matlagning bidrar moroten till såväl fina smaker som dekoration på tallriken − den är en uppskattad klassiker i köket. Men ibland önskas också något nytt, spännande och trendigt. Det är då sommarmorot 'Purple Dragon' kliver fram i rampljuset och blir kockens favorit. Innanför det purpurröda skalet gömmer sig ett guldfärgat fruktkött som in mot kärnan ljusnar till gult. Smaken bjuder på en söt, fyllig och nästan lite kryddig upplevelse. ’Purple Dragon’ är enkel att odla, glädjefull att skörda och delikat att äta.

Läs mer
Kryddstark genväg

Wasabi bjuder på intensiva, exotiska smaker − roten är en omistlig ingrediens i det japanska köket. Växten har tusenåriga anor i Japan där bönderna lärt sig att tygla denna synnerligen krävande kålört. En enkel genväg till, kanske inte den äkta varan men likväl intensiva och spännande smaken är odling av Wasabirucola 'Wasabi'. En äldre benämning är mursenap, efter växtens förkärlek till att växa mot soliga murar och stenar. Wasabirucola är en tålig tuffing som växer snabbt i allehanda jordar och den frodiga plantan lockar bin, humlor och fjärilar till sina vita blommor. Skörda hela sommaren som läcker krydda och luckra under hösten ner de näringsmättade bladen och stjälkarna i myllan.

Läs mer
Fängslande natur

I kökslandet ligger knotiga små frön till gul rödbeta 'Golden Eye'. Varje dag vattnas jorden för att hålla fröerna fuktiga. Solen steker den försommarvarma jorden och snart inleds ett skådespel som ingen ser då en blek grodd spränger igenom fröskalet. Än så länge är allt litet och sårbart, jorden utgör ett välkommet skydd mot starkt ljus, vind och stötar. När grodden skjuter upp ur marken har den fått en liten rot att hålla fast sig i. Först utvecklas hjärtbladen, som förser den unga plantan med näring. Snart syns den första välsmakande blasten. Med tid och omvårdnad växer välsmakande guldgula rötter till sig under mark och dekoreras inuti likt årsringar på ett träd. Naturen är fängslande.

Läs mer
Are you in the right place?
Continue to impecta.se