Odla för en lång säsong

Odla för en lång säsong

Odling betyder mycket för vårt välbefinnande. Grönska, blommor, frukt, bär och grönsaker skänker såväl glädje som välsmakande och nyttiga godsaker. Impecta tipsar om hur du odlar för en lång växtsäsong.

Odling från vår till höst

  • Vårblommande lök
  • Tidiga perenner
  • Primörer
  • Odla hela sommaren
  • Höstens fägring och skörd

Våra odlarvänner bor i olika klimatzoner och odlar under olika förutsättningar. Längden på växtsäsongen skiftar och väder- och ljusförhållanden bjuder på olika utmaningar. Tipsen i den här artikeln är för alla men det är viktigt att tänka på att anpassa dig efter de förhållanden som råder på odlingsplatsen.


Växtval, jord och skötsel

Grundläggande för allt du gör i trädgården och dina odlingar är att välja rätt växter till rätt plats, att ta hand om din jord och att sköta om växterna. En växt som trivs och mår bra utvecklas som allra bäst och säsongen utnyttjas till fullo. En växt som inte trivs växer långsamt, blommar dåligt, ger lite frukt och tappar snabbt energi under säsongens gång. En svag växt drabbas dessutom lättare av sjukdomar och skadedjur än en växt som är stark.

Det finns mycket bra läsning här på Jordnära som berättar hur du ska tänka och göra kring växtval, jord och skötsel.

Några tips:

Förutom att göra rätt växtval, ta hand om jorden och sköta om trädgården finns lite andra handfasta råd om hur du gör växtsäsongen så lång som möjligt.

Plantera vårblommande lökar − insekternas frukost

I de södra regionerna tittar de första vårblommande lökarna upp redan i slutet av januari. Vintergäcken lurar årstiden med sina klargula små blommor. Någon månad senare slår krokusen ut sina pollenfyllda blommor och lockar årets tidigaste insekter till en välbehövlig frukost.

Alla vårblommande lökar − krokus, pärlhyacinter, vårstjärnor, narcisser, tulpaner, snödroppar och många fler − är en mycket enkel väg till tidig fägring i trädgård, koloni, balkong och på bakgården i stan.


Förodla grönsaker, sommarblommor och perenner

I vårt nordliga klimat är växtsäsongen relativt kort. Genom att förodla en del sorter av sommarblommor, perenner och grönsaker inomhus under vinter och vår förlänger du säsongen. Fröerna gror och små plantor växer till sig inomhus innan det är dags att starta säsongen utomhus. Förodlingen ger längre blomning och tidigare skördar jämfört men om du sår fröerna direkt utomhus på våren.

Läs mer om de tidiga sådderna i Förodling förlänger säsongen.


Tidig vår

Plantera perenner som blommar tidigt

Vårens allra första perenner blommar tidigt och lyser upp när naturens grönska ännu är blygsam. Plantera dem i grupper i perennrabatten, gärna tillsammans med vårblommande lök som bommar samtidigt. När vårblomningen är över drar de tidiga perennerna sig tillbaka och ger plats för perenner som blommar under sommar och höst.


Tips på perenner som blommar tidigt:

Lungört, Pulmonaria, tovsippa, Adonis vernalis, tusensköna, Bellis perennis, kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla, ormöga, Omphalodes verna, jordviva, Primula vulgaris och spetsmössa, Tiarella cordifolia.


Förodling

Plantera perenner som blommar länge på hösten

Det är lätt att glömma höstens färgsprakande blomning när vi planerar perennrabatten. Det finns många perenner som blommar ända tills trädgården börjar gå i vintervila. Förläng säsongen genom att plantera höstblommande perenner.


Tips på perenner som blommar på hösten:

Höstanemon, Anemone, flox, Phlox paniculata, kärleksört, Hylotelephium, aster, Aster, stormhatt, Aconitum, höstblommande klematis, Clematis, silverax, Actaea cordifolia och höstkrage, Chrysanthemum zawadskii.


Täckodling

Odla primörer i grönsaksland och lådor

Förläng säsongen genom att så dina första rotfrukter tidigt på säsongen. Majrovor, rädisor, sommarmorötter, rödbetor, sallat och örter bjuder på söta och milda smaker när de skördas som primörer i början av sommaren. Läs mer om sådd av primörer i Tidig skörd av rotfrukter och Odla ätbart i pallkrage.


Odla hela sommaren

Under sommaren går natur och trädgård in i en mättad fas. Träd och många buskar har blommat över och vårens fräschör övergår i mörkare grönt. I krukor och rabatter prunkar däremot sommarblommor och perenner för fullt. Nu är det också dags att börja skörda en del grönsaker. När tomma ytor uppstår i grönsaksland och odlingslådor kan du så nytt som kommer vara klart att skördas under hösten. Du kan också så en del ettåriga blommor på sommaren som kommer lysa upp i trädgården i höst. Läs här på Jordnära om sommarens sådder som förlänger din odlingssäsong i Vad kan jag så i juli?


Höstens skörd

Så sent på hösten

Sen höst börjar trädgården förbereda för vintervilan. Det är då du kan pyssla med de roliga, sena höstsådderna. Fröer av sommarblommor och grönsaker som sås sen höst eller tidig vinter vilar i den kalla jorden och gror inte förrän till våren. Fördelarna med de sena sådderna är att du sparar tid under det intensiva vårbruket, du får tidigare skördar och förlänger tiden då du kan njuta av trädgårdssysslorna. Läs mer om hur du gör i Sen höstsådd av blommor och grönsaker.


Vinterodla med belysning

När ljuset drar sig tillbaka och naturen går i vintervila tar odlingssäsongen utomhus en paus. Om du önskar fortsätta att så och skörda ätbart är nyttiga, gröna blad och sallat utmärkta för odling inomhus under hela vintern. Läs mer i Vinterodla med belysning.


Plantera vårblommande lök

Vintervilan från trädgårdens sysslor kan vara ganska skön, både för kropp och odlarsjäl. Om du har planterat vårblommande lök under hösten är vårvinterns blomning dessutom inte långt borta.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Frö från källan

Vi vet inte säkert hur det såg ut, men fantasin kan få flöda. När 1600-talet sjunger på sista versen vandrar den sicilianska munken Franciscus Cupani omkring på sin vackra ö. Luften är kryddad av doften från vilda ärtblommor som slingrar bland buskar och träd. Franciscus har vänner runtom i Europa med intresse för botanik och till dem sänder han fröer från Siciliens ljuvligt doftade skönheter. Snart är den första sorten av luktärt döpt till ’Franciscus Cupani’. Några år senare blommar en ny variant med enastående väldoft och skimrande violetta kronblad. När du odlar denna kulturarvssort vid namn ’Matucana’ är det som att så ett frö direkt från källan där den odlade luktärten föddes.

Läs mer
Räddare i nöden

Odling fyller oss med glädje och energi till lustfyllda projekt som flödar av inspiration. Ibland kan drömmarna överträffa orken eller tiden som finns att tillgå. Det är då du behöver slingerkrasse 'Purple Emperor' − din ädla räddare i nöden. I rabatten där jord ligger bar för att perennerna inte hunnit komma på plats låter du ettåriga krassen trolla. Snabbväxande rankor med frodiga blad och blommor i antikrosa fyller ut i rabatten. På den svårplanerade slänten rullar 'Purple Emperor' ut en sprakande blomstermatta medan andra idéer tillåts mogna fram. Slingerkrasse lyser upp, täcker över och snyggar till med liv och lust medan du tar en paus och begrundar dina framtida projekt.

Läs mer
Utsökt allians

När gurka mötte melon och naturen tillät en spontan korsning uppstod ljuv musik. Gurkmelon ’Carosello’ samlar melonens sötma och gurkans saftiga fräschör i samma frukt. I italienska regionen Apulien är ’Carosello’ sedan hundratals år tillbaka en lokal delikatess. I sin tidiga, ljusgröna mognad skördas den som gurka till salladen. Det saltigt saftiga fruktköttet renar och öppnar upp smaklökarna så att måltiden kan njutas till fullo. Under sommarens sol och värme utvecklas sötman; färgen går mot gult och ’Carosello’ byter skepnad till en efterrätt. Förr ansågs gurkmelon göra underverk på huden − efter en ansiktsmask gjord på frukten lämnades hyn slät och skimrande. I växthus och solvarma lägen utomhus blir denna utsökta allians mellan gurka och melon en delikatess även på våra nordliga breddgrader.

Läs mer
Skyar i purpur

Denna spektakulära annuell slår ut i täta purpurfärgade skyar som vid närmare anblick är sammansatta av tusentals miniblomster. Rika på nektar lockar de ystra bin som fladdrar från blomma till blomma. Sommarhalsört 'Black Knight' är en av naturens noggrant formgivna skapelser där blomman svävar ovan stjälkar och blad i samstämda färger. Bladverket är stilfullt färgat i purpurgrönt med lila bladnerver. De mörka stjälkarna bär upp varje blomma med en bestämdhet som gör 'Black Knight' till en fenomenal snittblomma. Så många fröer och låt sommarhalsörten väcka häpnad i såväl rabatt och krukor som i säsongens mest iögonfallande buketter.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK