
Odla mangold –guide från sådd till skörd
Mangold är en lättodlad bladgrönsak som ger stor skörd under hela växtsäsongen, också på en liten yta. Använd de läckra, vackra och nyttiga bladen som spenat. Mangold kan också odlas inomhus året om med växtbelysning.

Så undviker du de vanligaste misstagen som snittblomsbonde
Att odla snittblommor är en fantastisk och kreativ process, men det finns en del vanliga misstag som kan påverka både skörden och upplevelsen.

Odla vitlök – guide för plantering och skörd
Hemodlad vitlök är enkel att lyckas med; du sätter klyftor på hösten för skörd av fina vitlökar sommaren därpå. Vitlök är en frisk och härdig växt som trivs i köksland, pallkrage och utekruka på balkongen.

Anlägg en vild äng
Förvandla trädgårdens svårskötta yta till en äng som lockar pollinerande insekter och bidrar till den biologiska mångfalden. Läs om hur du anlägger en klassisk äng av vilda blommor – enkelt med vår färdiga blomsterblandning.

Snittblomsodling på liten yta – på balkong och i trädgård
Att odla snittblommor på en liten yta kräver lite extra planering för att få ut så mycket som möjligt av odlingen. I krukor och pallkragar är utrymmet begränsat och varje planta måste ge maximal utdelning. Här går vi igenom viktiga saker att tänka på.

Så maximerar du din snittblomsodling
Det finns flera faktorer som påverkar hur mycket skörd du får ut av olika snittblommor. En stor del handlar om hur snittblommor reagerar på att bli skördade. De flesta ett- och tvååriga snittblommor kan delas upp i tre grupper utifrån detta. Ta reda på vilka för att få ut det mesta av din snittblomsodling.

Odla snittblommor – välj rätt sorter till dina buketter
Att odla snittblommor handlar om mer än att bara ha vackra blommor i trädgården – blommorna ska klippas och användas. Vad vill du använda dem till? Vill du skapa buketter till dig själv och dina nära? Drömmer du om att odla blommor till ett bröllop eller en särskild händelse? Eller är målet att sälja buketter och kanske öppna för självplock?

Duka till fest med grönsaker
Låt grönsaker ta hedersplatsen på middagsbordet och skapa en praktisk, hållbar och inte minst vacker dukning som lyfter fram det bästa naturen har att erbjuda.

5 grönsaker att odla på balkong
Färska grönsaker har blivit en riktig lyxvara i matbutiken. Men med några smarta knep kan din balkong förvandlas till ett grönskande skafferi som ger dig närproducerade delikatesser hela sommaren – och samtidigt sparar dig tusenlappar.

Odla med barn
Odlarglädje är delad glädje och tillsammans med de unga trädgårdsmästarna blir det extra roligt. Nyfikenheten väcks redan kring de små fröerna och får ny fart när groddarna bryter genom jorden. Sedan ligger en fin period framför er av gemensam skötsel och skörd.

Odla en egen potager
Potager är ett gammalt odlingssätt där köksträdgården blir ett blommande skafferi fyllt av skönhet och smak. Här samsas grönsaker, örter och blommor i skön harmoni medan insekter förnöjt flyger omkring och pollinerar blommorna. När de olika växtslagen skiftar i höjd och form ger de varandra vindskydd och stöd att kunna växa stabilt. Den täta grönskan håller ogräset borta och fukten kvar i marken.

Odla en kryddträdgård
Örter och kryddväxter är fantastiska. Vi inspirerar dig att odla din egen aromatiska kryddträdgård i krukor, lådor eller en del av trädgården med ett fröpaket där du finner en mix av ett- och fleråriga frösorter som är enkla och roliga att börja med.

Odla på balkongen
Visst kan du odla en liten köksträdgård med bär och grönsaker på balkongen – i vackra krukor och kärl får du en mindre men ljuvligt god och glädjande skörd. I sommar finns godsakerna nära till hands för njutning av skönhet och smak.
.png)
Odla vackra buketter
När dina rabatter svämmar över av blommor, blad och strån blir du enkelt sommarens mest kreativa skapare av vackra buketter. Glädjen är trefaldig: först njuter du av skönheten i rabatter, sedan får du en fin stund i odlingarna när buketten plockas och till sist står ett dekorativt fång i vasen och glänser.

Impecta trendspanar med Trendenser
Vi har trendspanat med Frida på Trendenser, som precis som många andra tagit sitt inredningsintresse ut i trädgården. I en tid där odlingens positiva påverkan på vår hälsa och välmående behövs mer än någonsin, ser Frida nya riktningar och nya typer av odlare.

Odla tomater som ett proffs – 5 tips för en riklig skörd
Är du sugen på att odla egna tomater men känner dig osäker på hur du ska lyckas? Lugn, det är enklare än du tror! Med rätt kunskap och några enkla knep kan du njuta av saftiga, solmogna godingar hela sommaren.

Tagetes för bra jord
Tagetes är en lättodlad ettåring som blommar långt in på hösten. Många plantor tätt tillsammans blir de ett vackert blickfång samtidigt som rötterna utsöndrar ett ämne som håller jorden friskare.

Odla en egen äng
Ersätt gräsmattan med en lättskött, blommande äng som lockar mängder av bin, humlor och fjärilar och ger blommor för vasen hela sommaren. Läs här om hur du lyckas – enklast med våra fina blomsterblandningar.

Så och odla solrosor
Solrosor är kan odlas men stor variation, från de höga solitärerna till minisolrosor för rabattkanter och kruka. De är mycket vackra och hållbara snittblommor. Utan någon större insats från odlaren blommar solrosen från högsommaren till tidig höst.

Odla utan att gräva
No dig kallas trenden att odla utan att gräva och vända jorden i marken. Metoden är egentligen gammal och kan användas för att snabbt göra en fin odlingsbädd direkt på gräsmattan. Så här enkelt är det.

Odla grönsaker och blommor
Det är både vackert och smart att odla sommarblommor bland grönsakerna. Du utnyttjar utrymmet och lockar pollinerande insekter till din trädgård. Här får du inspiration och handfasta råd.

Odla gurka inomhus
En spännande trend är att odla ätbart inomhus stora delar av året. Här berättar vi om hur du kan skapa grönskande gurkgardiner och skörda saftiga frukter från dina fönsterbrädor.

Odla luktärt - från sådd till bukett
Luktärt är sommarblomman som vet hur odlarglädje skapas. Med doft och fägring stor väcker den passion och intensiv samlarlust. Förkultivera dina lukärter inomhus eller odla direkt på friland när jorden är uppvärmd.

Så och odla rosenskära
Rosenskära är en osedvanligt vacker sommarblomma som kan föra sig i alla gröna rum. Den är såväl klassisk som romantisk och trendig tack vare sin sortrikedom som bjuder på färg och form för alla smaker. Lägg därtill att rosenskära är en lättodlad, frisk och tålig växt som älskas av bin och fjärilar.

Perenner för blomning första sommaren
Perenner går precis lika bra att fröså som sommarblommor, örter och grönsaker. En del sorter utvecklas snabbt och blommar redan första sommaren vid tidig sådd. Vi berättar om olika sorter.

Välj rätt växtbelysning
Är det svårt att välja växtbelysning till dina förodlingar av fröer? Terminologin blir lätt snårig och det är klurigt att veta vad som är viktigt vid val av belysning. Vi reder ut hur det funkar.

När ska jag så petunia?
Petunia hör till våra vanligaste och mest älskade sommarblommor. Vi odlar dem i krukor, amplar, lådor och rabatter i såväl offentliga planteringar som privata trädgårdar. Den stora mångfalden, färgskalan och blomrikedomen gör att det alltid finns plats för en petunia.

När ska jag så pelargon?
Pelargoner i köksfönstret, i sovrummet, i balkonglådan, i krukan på förstutrappan, i rabatten, i slott och koja - ja pelargoner passar överallt. Pelargon blommar tacksamt från tidig vår till sena hösten, tål torka och lite kyla, skugga och sol. Det är inte konstigt att den blivit en av våra mest älskade växter.

Så här odlar du majs
Det är enkelt och roligt att odla majs. Växtkraften är enorm och ditt köksland får en exotiskt lummig känsla. Här kan du läsa om odling av majs, från förodlingen under våren till utplantering, odling och skörd.

Odla egna tomater
Odling av tomater är rikt belönande − några få plantor ger frukt i mängder. Hitta dina favoriter och så fröer för upplevelsen av sommar, sol och söta smaker. Vi guidar dig till odling av egna tomater.

Hur sår man jätteverbena?
Jätteverbena är en vacker, tålig och mycket användbar sommarblomma. Att köpa färdiga plantor i trädgårdsbutiken är ganska kostsamt. Så din jätteverbena själv och få massor av plantor till rabatter och krukor. Vi berättar hur du gör.

Så fröer − gör så här
Vid all frösådd är det viktigt att man gör på rätt sätt för att ge fröerna de bästa förutsättningarna. På fröpåsen finns en kort beskrivning av hur du sår varje frösort på bästa sätt. Här samlar vi massor med råd och handfasta tips om frösådder.

Hur du lyckas med din förodling
Redan i januari är det dags att förodla vissa arter och sorter av fröer inomhus. För dig som är nybörjare svarar vi på de 10 vanligaste frågorna om förodling.

Odla chili och paprika
Det heta intresset för att odla chili och paprika bara fortsätter. Från starkt och eldigt till sött och fruktigt njuter vi av dessa färgglada, varierande och lättodlade delikatesser.

7 lättodlade sommarblommor
Ettåriga blommor utnyttjar växtsäsongen till max genom att blomma mycket, färgstarkt och länge. Omge dig med sommarblommor för intensiv och glädjefylld fägring ända till det fryser. Vi tipsar om 7 lättodlade sorter.

Vilken chili ska jag välja?
För en del är det de riktigt starka sorterna av chili som lockar medan andra tycker om hettan men i mer rimliga mängder. Smak och styrka på chili varierar och påverkas av vilken sort du väljer, hur du odlar dem, när du skördar frukterna och hur du använder dem i matlagningen.

Palettblad – odling och skötsel
Palettbladens popularitet ringas enkelt in med tre ord: vackra, lättskötta och mångsidiga. Under vårvintern är det enkelt och roligt att driva upp palettblad från frö. Här får du veta allt om frösådd, odling och skötsel av palettblad.

Odla vackra nyttoväxter
Genom att fröså gamla kultur- och medicinalväxter bidrar du till att odla vår historia. Det är roligt och inte minst vackert att låta gamla spännande arter och sorter växa i kryddträdgården, kökslandet eller rabatter. Växterna skänker skönhet och vi lär oss samtidigt mycket om vad växterna har betytt för oss i alla tider.

Vintergröna växter i trädgården
Vintergröna växter fyller många funktioner i den nordiska trädgården, som annars blir så kal på vintern. Med sin året runt-grönska är vintergröna växter vackra som häck, som avgränsning för att skapa olika rum och som dekoration i rabatter och krukor.

Vad är asiatlilja?
Asiatisk lilja eller asiatlilja är en slående vacker lökväxt som som kan odlas i rabatter och stora krukor. Plantera asiatliljor höst eller vår för blomning i juni och juli. Asiatliljor är mycket vackra och hållbara i buketter.

Växter som täcker marken
Genom att odla marktäckande växter skapar du mer lättskötta rabatter. När markens täcks med växter blir det svårare för ogräs att etablera sig, jorden hålls fuktig längre och rabatten samlas ihop på ett snyggt sätt.

Vad är vintertomat?
I södra Italien är vintertomaten, ”piennolo”, i det närmaste en konstform. Tåliga tomater med tjockt skal och extra hög sötma vinterförvaras hängande i klasar, där frukterna bara blir godare för varje vecka. Med rätt sortval och förvaring kan du njuta av vintertomater även i Sverige.

Odla vårblommande narcisser
Plantera olika sorter av lättodlade narcisser under hösten för strålande blomning från tidig vår till försommar. Välj bland pingstliljor, påskliljor, stjärnnarcisser och tazetter. Vi berättar hur du planterar och odlar narcisser i rabatt och kruka.

Vilka snittblommor går att torka till eterneller?
Trenden att torka blommor till eterneller är tillbaka med besked och kreativiteten är topp vad gäller vilka blommor som går att torka och hur de används i buketter, kransar och andra arrangemang. Här kommer goda råd och handfasta tips om att torka blommor.

Torka i trädgården − hur gör jag?
Soliga och torra somrar är härliga men när regnet inte faller på flera veckor blir odlingen en utmaning. Här kommer handfasta råd om hur du förbereder trädgården för torka och hur du sköter om dina växter under långvarig torka.

Beskär klematis så här
Klematis är en vacker, tålig och mycket omtyckt klängväxt. Många undrar när och hur klematis ska beskäras. Svaret är att det beror på vilken grupp din klematis tillhör. Låt oss se hur du ska tänka inför beskärning av klematis.

Hur blir jag av med mjöldagg?
När en vit, mjölig beläggning lägger sig över knoppar, blad och skott på dina prydnadsväxter eller grönsaker har de troligtvis drabbats av mjöldagg. Vad är mjöldagg och hur kan vi förebygga och bekämpa?

Soldriven automatisk bevattning
Automatisk bevattning som drivs av solen sparar både vatten och tid. Den solcellsdrivna bevattningen kopplas till en tunna vatten och sköter sig själv utan att koppas till el eller vattenuttag.

7 snabba grönsaker
De gror snabbt, de växer fort och de smakar så gott − när jorden är uppvärmd är det dags för sådden av grönsakerna som ska bli säsongens första, färska läckerheter.

Vad är Slow Flower?
Slow Flower-rörelsen handlar om att satsa på närodlade snittblommor i säsong och med fokus på hantverk och hållbarhet för såväl växter som människor. Slow Flower breddar på ett spännande sätt synen på vad en snittblomma är.

Fröer för nordiskt klimat
Impecta Fröhandel drivs av odlare, för odlare. För oss är våra egna provodlingar bästa vägen för att kunna erbjuda fröer av högsta kvalitet anpassade för nordiskt klimat.

Beskära rosor − när och hur?
En regelbunden beskärning av rosor är viktig och inte särskilt svår. En ros som vårdas rätt håller sig frisk, blommar rikligt och formar en vacker buske som lever i många år.

Fröer − mängd och pris
Vi får då och då frågor från våra odlarvänner om varför en del sorter har så få fröer i påsen och varför priset på olika sorter av fröer kan variera markant. Här berättar vi om olika faktorer som påverkar fröernas mängd och pris.

Rådjur i trädgården – hur skyddar vi våra växter?
Det är inte roligt när knoppar, blommor, bark, späda blad och grönsaker äts upp av rådjur. Vad kan vi göra för att skydda odlingen och hur ska vi förhålla oss till rådjur och hjortar i trädgården?

Odla gurka – 10 frågor och svar
Att odla gurka från frö är roligt och du har en fantastisk smakupplevelse framför dig. Under säsongen får vi frågor om gurkodling, från frösådd till odling i växthus och på friland. Vi har samlat de 10 vanligaste frågorna och svaren här.

Skörda och lagra potatis
Genom att odla olika sorters sättpotatis kan du skörda från försommar till höst och dessutom lagra knölar en längre tid. Här kommer lite tips för skörd och lagring av potatis.

Odla för en lång säsong
Odling betyder mycket för vårt välbefinnande. Grönska, blommor, frukt, bär och grönsaker skänker såväl glädje som välsmakande och nyttiga godsaker. Impecta tipsar om hur du odlar för en lång växtsäsong.

Dahlior - olika sorter
Det finns en stor variation i utseende bland dahlior och det finns tusentals sortnamn världen över. För att skapa ordning har dahlior klassificerats och delats in i grupper efter form och storlek på blomman.

Odla dahlia - driv knölar
Det går att plantera dahliaknölar direkt i rabatten men förodling har sina fördelar. Genom att först driva knölarna i kruka kommer blomningen i gång tidigare och plantorna blir mer motståndskraftiga mot skadedjur.

Odla dahlia i rabatt och kruka
Dahlior är magnifika blommor som finns i en stor variation av färger och former. Det är lätt att trilla dit och bli samlare av dahlior. Odla dina favoriter och nya spännande sorter av dahlia i rabatt och kruka.

Vinterförvara dina dahliaknölar
När dahliorna har blommat färdigt och frosten börjar bita ordentligt är det dags att gräva upp knölarna och ta in dem över vintern. Där vilar de tills värmen kommer tillbaka och en ny säsong av fägring väntar.

Odla hydroponiskt
Hydroponisk odling är ett spännande sätt att på kort tid skapa nyttig och välsmakande grönska inomhus utan jord, året runt. Låt oss se närmare på hur det går till.

Odla smultron från frö
Smultron är inte bara fantastiskt söta och goda, de är också tåliga och vackra marktäckande växter. Odla dina smultron från frö så får du massor av fina plantor.

Vad är dinnerplatedahlia?
Dahlior har sin egen speciella charm. För en extra woow-känsla står de sorter som får mattallriksstora blommor. Odla sommarens maffigaste blommor med dinnerplatedahlia.

Odla med biokol
Biokol är en suverän jordförbättrare som på lång sikt gör stor nytta i såväl sand- som lerjordar. Du kan använda biokol i jorden på friland och i odlingslådor och kärl.

Invasiva växter - vad är det?
Grönskan får gärna frodas i trädgården, men de flesta vill ha kontroll över växternas spridning. En förökning som inte är önskvärd vare sig i trädgården eller naturen brukar kallas invasiv. Vad menas med en invasiv växt?

Täckodla så här
Täckodling är ett smart sätt att få bättre odlingsjord samtidigt som du blir av med ogräset. Du kan börja med täckodling när som helst under året.

Saffranskrokus - odla så här
Saffranskrokus är en bedårande purpurfärgad krokus som slår ut under hösten. Om du planterar den på sensommaren hinner den blomma samma höst. Odla gärna saffranskrokus i kruka på balkong och terrass.

Så perenner utomhus
Perenner finns i en fantastisk variation av färger och former. Genom att fröså dina perenner får du mängder av plantor till en mindre peng. Sådden är enkel och sköter sig nästan helt själv.

Allium - blommande bollar
Allium är magiska där de svävar som sfäriska klot över marken på stadiga stjälkar. Läs om detta lättodlade släkte av prydnadslökar som gärna sprider sig och ogillas av rådjur.

Odla tulpaner i rabatt och kruka
Tulpaner tillhör våra mest populära vår- och försommarblommande lökväxter. Vi kan alla hitta en plats i rabatter, krukor eller på naturtomten för att plantera tulpanlökarna under hösten.

Vårblommande lök i gräsmattan
Genom att plantera vårblommande lökar i gräsmattan får du vacker vårvinterfärg i trädgården samtidigt som du bjuder säsongens första insekter på livsviktig föda.

Vårblommande lök bland perenner
Vårblommande lökar och perenner är mycket vackra att samplantera för säsongens tidiga fägring i rabatt och kruka. Förberedelserna gör du på hösten genom att plantera lökar och fröså perenner.

Plantera krokus för insekter
Krokus ger en ovärderlig energikick när de slår ut i lila, gult och vitt under senvinter och tidig vår. För oss människor är de ett löfte om en ny vår, för pollinerande insekter är de en livsviktig källa till föda.

Odla vårblommande lök
Under hösten planteras lökar och knölar för fägring kommande vår och försommar. Det är ett trevligt pyssel utomhus på hösten och stor odlarglädje på våren när krokus, vårstjärnor och tulpaner blommar.

Vårblommande lök − hur, var, när?
Vårblommande lökar planteras under hösten för att blomma från vårvinter till försommar nästa säsong. Vi har samlat de vanligaste frågorna vi får om vårblommande lök.

Vad kan jag så i juli?
För odlare är juli en säsong full av pyssel i grönsaksland och rabatter. Den första skörden kanske har avnjutits och sommarblommorna står i full prakt. Nu är det ingen dum idé att planera för fler sådder. Med sommarsådder fyller du ditt naturliga skafferi med ännu mer godsaker och förlänger skördesäsongen.

5 tips mot ogräs
Ogräs är en del i varje odlares tillvaro och något du behöver förhålla dig till. Med kunskap om hur ogräsen växer och sprids och med bra förebyggande arbete kan du komma långt i att hålla ogräsen på en kontrollerad nivå.

Hur odlar jag linser?
Fördelarna med att odla linser är många. De är nyttiga, goda och lättodlade. De står emot såväl torka som köld och de ställer låga krav på jorden. Dessutom är de bra för din jord.

Förgro potatis
Det är inte ett måste att förgro sättpotatis, särskilt inte om du odlar i hink eller säck. Men genom att väcka potatisen till liv några veckor före utplantering blir skörden tidigare och oftast också större.

Odla potatis på friland
Att odla potatis i kökslandet är glädjefyllt. Växtkraften är enorm, plantorna vackra och känslan när de första knölarna tas upp ur jorden är så tillfredsställande. Låt se hur du odlar potatis på friland.

Odla potatis i pallkrage
Du behöver inte ett helt köksland för att odla potatis. I en liten täppa eller på bakgården i stan kan du sätta dina potatisar i pallkragar och njuta av smidiga odlingar och tidiga skördar.

Odla potatis på balkong
Potatis går utmärkt att odla på balkong i hinkar eller säckar. Det ryms extra mycket odlarglädje i de mindre men naggande goda skördarna vi skapar på liten yta. Vi hjälper dig igång med att odla potatis på balkong.

Hur länge håller fröer?
På Impecta Fröhandels fröpåsar anges "Sista försäljningsmånad". Vad innebär det och vilken nytta har du som odlar av informationen om hur länge fröerna får säljas?

Tjuva tomater
Att tjuva tomater innebär att du knipsar bort skott som plantan inte har någon glädje av. Läs om vilka tomatsorter som behöver tjuvas och hur du gör för att klippa bort skotten.

Härdighet för perenner - nytt system
Under 2021 lanserade Perennagruppen ett nytt system för hur härdighet hos perenner ska beskrivas. Vi hjälper dig att förstå de nya övervintringsbokstäverna.

Vackra blad i rabatt och kruka
Blommor har en självklar ställning som dekorativa glädjespridare i rabatt och krukor. Som komplement eller i eget majestät finns växterna med vackra, spännande blad.

Skydda dina växter på vintern
Vinterns fukt och kyla är en utmaning för en del perenna växter. Genom att plantera dem på rätt ställe och erbjuda skydd vid behov hjälper vid dem att överleva till nästa säsong.

Odla ramslök - skogens vitlök
Ramslök är en vacker, väldoftande och delikat kryddört. Länge odlades den i våra trädgårdar främst från färdiga plantor men det går utmärkt att driva upp ramslök från frö.

Odlarglädje är delad glädje: Samlas till skördefest
Sensommar och höst är tiden då odlaren hämtar ut sitt arvode för vårens och sommarens stora engagemang. I jorden och på grenar, rankor och stjälkar mognar frukter fram och lockar till skörd.

Så och odla blåklint
Blåklint andas sommar och sol, blommande ängar och åkerskanter. Den himmelsblå färgen är klassisk, men blåklint finns i flera vackra kulörer. Blåklint är enkelt att fröså under vår, försommar och höst.

Odlarglädje är delad glädje: Odling över generationer
I vår serie Odlarglädje är delad glädje fokuserar vi här på odling över tid och generationer. I odlingen kan vi mötas i alla åldrar och uppleva glädjen tillsammans. När erfarenheter byts är det inte bara odlarna som träffas utan även traditioner och trender möter varandra.

Så här odlar du ärter
Ärter är fantastiskt söta och goda i smaken. Ärter är dessutom enkla att odla, vackra i grönsakslandet och rikgivande. Som extra bonus förser ärternas rötter jorden med kväve.

Vackra, nyttiga och smarta bönor
Bönor tar sig olika former och uttryck. Det är inte helt lätt att hålla reda på vad som är vad i bönornas värld. Gemensamt för dem är att de är nyttiga, goda, vackra och dessutom utmärkta grödor för smart och hållbar odling.

Tidig skörd av rotfrukter
Så dina första rotfrukter tidigt på säsongen för tidig skörd. Majrovor, rädisor, sommarmorötter och rödbetor bjuder på söta och milda smaker när de skördas som primörer i början av sommaren.

Toppa dina sådda plantor
Toppar fröplantor gör vi för att de ska växa sig buskiga, frodiga och rikblommande. Det känns tufft att klippa av delar på en planta som äntligen har börjat sträcka på sig, men du kommer belönas med en välmående växt.

Odlarglädje är delad glädje: Odla med barnen
Odlarglädje kan delas på många olika sätt och under årets alla månader. Från vinterns val av fröer, till spirande odlardrömmar och ända fram till höstens skördar finns en stor del av glädjen i gemenskapen med andra odlare.

Lätt att odla timjan
Timjan odlas för sin doft, smak och skönhets skull. På öppna, soliga platser breder den ut sig i täta, tåliga, marktäckande mattor som invaderas av bin, humlor och fjärilar. Timjan odlas i rabatt, kruka, lådor och örtagård.

Ohyra och sjukdomar - skydda dina växter
Lika roligt och givande som odling är när allt prunkar och mår bra, lika trist kan det kännas när ohyra och sjukdomar sätter käppar i de gröna hjulen. Till viss del måste du som odlar gilla läget men det finns mycket att göra för att skydda dina växter mot oönskade angrepp.

Vallmo i äng och rabatt
Den röda kornvallmon som växer på ängsmarker, längs åkrar och i vägrenar i södra delarna av landet beskrivs ofta som vårt vackraste ogräs. I det tusenåriga vallmosläktet finns många arter och sorter i olika färger för odling i rabatt, kruka, på naturtomt eller äng.