

Toppa dina sådda plantor
Toppar fröplantor gör vi för att de ska växa sig buskiga, frodiga och rikblommande. Det känns tufft att klippa av delar på en planta som äntligen har börjat sträcka på sig, men du kommer belönas med en välmående växt.

Odlarglädje är delad glädje: Odla med barnen
Odlarglädje kan delas på många olika sätt och under årets alla månader. Från vinterns val av fröer, till spirande odlardrömmar och ända fram till höstens skördar finns en stor del av glädjen i gemenskapen med andra odlare.

Lätt att odla timjan
Timjan odlas för sin doft, smak och skönhets skull. På öppna, soliga platser breder den ut sig i täta, tåliga, marktäckande mattor som invaderas av bin, humlor och fjärilar. Timjan odlas i rabatt, kruka, lådor och örtagård.

Ohyra och sjukdomar - skydda dina växter
Lika roligt och givande som odling är när allt prunkar och mår bra, lika trist kan det kännas när ohyra och sjukdomar sätter käppar i de gröna hjulen. Till viss del måste du som odlar gilla läget men det finns mycket att göra för att skydda dina växter mot oönskade angrepp.

Vallmo i äng och rabatt
Den röda kornvallmon som växer på ängsmarker, längs åkrar och i vägrenar i södra delarna av landet beskrivs ofta som vårt vackraste ogräs. I det tusenåriga vallmosläktet finns många arter och sorter i olika färger för odling i rabatt, kruka, på naturtomt eller äng.

Odla och njut av aubergin
Att odla aubergin är roligt och en fröjd för ögon och smaklökar. I krukor och kärl på balkong, i uterum eller växthus skänker plantorna en exotisk skönhet med frukter i olika vackra färger och former. I köket inspirerar aubergin till att upptäcka läckra maträtter från hela världen.

Kungsljus i trädgården
Kungsljus växer vilt i nästan hela landet. Stolt och majestätiskt reser de sig på ängar och i torra diken. I trädgården kräver kungsljuset sin plats. Om du ger växten sol och utrymme belönas du med tjusig sommarblomning och tacksamt surrande från pollinerande insekter.

Salvia - blomma och kryddört
Salvia skänker trädgården skönhet, doft och kryddiga smaker. Blommande salvia är dessutom en fantastisk dragväxt som lockar pollinerande fjärilar, humlor och bin. Lägg därtill att salvia är lättodlad och torktålig så vet du varför det är en mycket odlingsvärd perenn, sommarblomma och kryddört.

Så här odlar du kronärtskocka
Kronärtskockan upplevs som lite exotisk i våra nordliga odlingar. Ändå har denna stilfulla delikatess funnits i svenska köksträdgårdar sedan 1600-talet. Kronärtskocka skänker dina odlingar en spännande karaktär och i köket väntar läckra smaker.

Odla för hållbarhet
Vad innebär det att odla hållbart? På Impecta Fröhandel ser vi två sidor av saken - dels odling för en hållbar miljö, dels odling för att du ska känna långsiktigt välbefinnande i trädgården, täppan, på kolonin eller balkongen.

Odla med Impecta: Sen höst i odlingarna
Årets sista Odla med Impecta tar en titt på hur det ser ut i novemberträdgården. En solig dag är det ljuvligt att komma ut och njuta av de färger som håller sig kvar och känna doften av förmultning. När allting vissnar ner är det både ett avslut och en början på något nytt.

Tillbehör vid sådd och förkultivering
När du ska förkultivera fröer till blommor, grönsaker och kryddväxter finns olika tillbehör att välja mellan avsedda att skapa bästa förutsättningar för sådden. Vilka du väljer att använda beror på vad du ska så, hur mycket du sår och så klart hur du själv önskar göra dina sådder.

Perlit och vermikulit i odling
Hör du ofta talas om att vermikulit och perlit är bra att använda vid frösådd och odling? Är det svårt att riktigt få kläm på vad de är bra för och vilken skillnaden på dem är? Låt oss titta närmare på vermikulit och perlit - vad är det, vad används de till och vilka egenskaper skiljer de åt.

Vinterförvara växter - var och hur?
Kärleken till växter och odling gör att vi inte håller oss inom gränserna för vad som klarar av att leva hela året utomhus i vårt klimat. Krukor som går att flytta får hysa exotiska växter som trivs ute under sommaren, men på vintern längtar de hem till varmare breddgrader. Hur hjälper vi dem att överleva vintern?

Så och odla stockrosor
Stockrosor omges av en romantisk och gammaldags charm. Stora blommor förför i olika läckra färger och de resliga stjälkarna ger stockrosen en självklar pondus och lyskraft. För att försäkra dig om att alltid ha blommande stockrosor i trädgården är det regelbunden sådd som gäller.

Fröerna gror inte - varför?
Vi som odlar ägnar oss åt att tämja naturen och anpassa den till trädgårdar, täppor och balkonger. Genom att snegla på hur det fungerar i naturen kan vi lära oss mycket om vad som får växter att trivas och frodas. En bra start är att se hur fröer beter sig i det vilda och ta lärdom av det till våra egna sådder.

Skörd och lagring av grönsaker
Står du upp till stövelkanten i grönsaker som behöver skördas? Grattis! Stora skördar är ett angenämt bekymmer som löses enkelt genom smarta sätt att förvara och lagra godsakerna på. Varje gång du plockar fram en egenodlad grönsak samtidigt som trädgården ligger frusen utanför fönstret är ren och skär lycka.

Hur odlar jag prydnadsgräs?
Prydnadsgräs kan vara ståtligt resliga, mjukt böljande, sirligt prasslande och såväl vilda som tama i sin karisma. Genom att fröså prydnadsgräsen får du många plantor att pryda krukor och rabatter med. I samplantering kommer prydnadsgräsen väl överens med många av våra vackraste perenner.

Odla med Impecta - tidig höst i odlingarna
September har smugit sig på. Varje sommar är det likadant - tiden går behagligt långsamt i början för att plötsligt braka loss och vips har hela augusti passerat utan mitt medgivande. Så snart jag har accepterat tidens gång är det åter odlingsglädje och förväntan som fyller tankarna. Det finns så mycket kvar att pyssla med.

Skörd, skötsel och sena sådder
Vi har lämnat de dyrbara sommarmånaderna bakom. För oss odlare är september en tid då vi njuter av mättnaden i naturen - grönskan är djup, sensommarblomningen fortfarande intensiv och i kökslandet tronar troféerna i väntan på skörd. Låt oss se vad som finns att göra med våra gröna fingrar just nu.

Odla örter till te
Du behöver inte ha stor plats för att odla smakfulla, vackra örter och skapa din egen aromatiska tehörna. Från försommar till sen höst kan du läppja på uppfriskande teer av färska blad och på köpet får du anledning att regelbundet strosa ett varv bland kryddiga dofter och belåtna bin och humlor.

Odla mynta i rabatt och kruka
Mynta förknippas för många i första hand med växten vars blad doftar pepparmint, andra tänker på olika sorter ur Mentha-släktet medan någon drömmer om en rabatt med rufsig, citrondoftande temynta eller kanske en snövit drakmynta, som inte doftar något alls. Vi reder ut släktskap, sorter och tipsar om odling av olika myntor.

Primula - vårens vackra viva
Efter nyår kan vi inte hålla oss många minuter innan första primulan tar plats inomhus. Drivna för att blomma mitt i vintern bringar de hopp om våren med sina pigga, klara färger. Primula är egentligen det vetenskapliga namnet på vivesläktet, vars vårblommande arter lyser upp trädgård, täppa och balkong när vi behöver det som bäst.

Vilda violer och prima penséer
Penséer är ett lika säkert vårtecken som ljusets återkomst och koltrastens sång. De bringar liv och fägring tidigt på året och låter sig inte knäckas av plötsliga köldknäppar. Inte sällan för de också med sig frågor kring vad som är skillnaden mellan penséer och violer. Låt oss dyka ner i violsläktet en stund.

Sensommar i trädgården
När augusti öppnar sina portar går vi som odlar in i en magisk skördeperiod. Blommor, kryddväxter, grönsaker och frukter - belöningen för vår odlingsiver är stor. På vissa håll i trädgården kan växtkraften ha svämmat över alla bräddar och lämnat en oharmonisk och rörig känsla efter sig. Då är det läge för en uppfräschning av din sensommarträdgård.

Odla med Impecta: Försommarpyssel i odlingarna
Medan koltrast och näktergal drillar ikapp i junikvällen går jag mina rundor i trädgården och fylls av samma glädje som alltid när frösådderna har gått från spensliga groddar till unga livskraftiga plantor. Förkultiverade sorter har kommit ännu längre och bjuder redan på sina första blommor.

Förgätmigej i trädgården
Många av våra odlade blommor är vilda arter som har beundrats så mycket i naturen att de till slut tyglats och odlats fram som prydnadsväxter. Det är lätt att förstå varför förgätmigej bjöds in från diken, ängar och skogar till våra trädgårdar. Blomman är en riktig sötnos och den äkta artens himmelsblå färg är svår att slita blicken från.

Ta hand om dina odlingar
När sommaren står för dörren pågår en intensiv, livsbejakande aktivitet i köksland och rabatter. Förkultiverade plantor och tidiga sådder utomhus har redan kommit en bra bit på väg medan sådderna som du gjorde på friland först i maj så sakteliga gror och växer upp. För dig som odlar börjar en tid av omvårdnad, tillsyn och glädje.

Trädgårdens snittblommor och buketter
En mycket angenäm bonus med att odla blommande växter är att de förutom fägringen i rabatterna också fyller vaser och krus inomhus med grönska, färg och doft. Det finns fina snittblommor bland både perenner och sommarblommor och du kan skapa såväl färska som torkade blomsterarrangemang.

De nyttiga småkrypen
I småkrypens värld pågår en febril aktivitet som gör underverk för jorden och växterna. Maskar, gråsuggor, nyckelpigor, spindlar och tvestjärtar vilar sällan och lämnar ett gott jobb efter sig. Skapa en gynnsam miljö för allt nyttoliv i trädgården så får du friska odlingar och livskraftiga rabatter som kräver mindre arbete.

Plantera och så utomhus
När vårvärmen stabiliseras och frostnätterna släpper taget är det dags att vänja förkultiverade plantor vid utomhuslivet och att förbereda för blommor och grödor som direktsås ute. Det är en härlig tid med spirande förväntan och grönskande pyssel.

Odla med Impecta: Tid för utplantering och direktsådd
Det kliar lätt i gröna fingrar. Så här i början av maj har många odlare uppdrivna fröplantor i husets alla hörn och på köksbänken ligger fröpåsar och väntar på att jorden ska bli tillräckligt varm för direktsådd. Nu vill vi sätta igång på riktigt.

Blommande, färgstarka krasse
Slingrande eller buskig, blommande krasse är en klippa i trädgården. Den enorma växtkraften gör att krasse kan odlas på platser där du vill ha något färgstarkt, vackert och frodigt, som breder ut sig mycket och samtidigt är lättskött och tåligt.

Odla vackra ringblommor
På våren sätts ringblommans livskraftiga fröer i jorden och framför dig har du en sommar med varm, vacker och mycket rik blomning. Ringblommor ger så det räcker och blir över. Du kan plocka buketter hela sommaren och ändå ha fägring kvar i trädgården. Ringblommor är vackra i rabatt, kruka, köksland och kryddträdgårdar.

Odla ätbart i pallkrage
När det blev uppenbart hur listigt det är att odla i industrins pallkragar väcktes en trend som bara ökar och som är ett suveränt komplement till odling direkt på friland. Pallkragarna är lätta att bygga, roliga att arrangera på ett vackert sätt och smarta att odla i.

Kryddväxter - för doft, smak och skönhet
Kryddväxter doftar förföriskt, ger fantastisk smak i mat och bakning och är jättevackert att ha i din närhet. Kryddväxter är lätta att odla och tåliga i vårt klimat. Dessutom är kryddväxter ett säkert kort för dig som vill ha en levande trädgård med bin, humlor och fjärilar.

Basilika − smak av Italien
Doften av basilika är förförande, smaken likaså. Basilika är lätt och roligt att odla i kruka - fröerna gror villigt och snart utvecklas fina små väldoftande basilikablad. Det finns massor av odlingsvärda sorter med olika spännande smaker.

Rotfrukter - de goda rötterna
Rotfrukterna har äntligen kommit in i finrummet. Att de är nyttiga och mättande har människan känt till i evigheter, att de är lätta att odla och otroligt hållbara likaså. Sin välförtjänta status som delikatess som bör ta stor plats i köket och på tallriken har rotfrukterna fått först på senare tid.

Pollinering - ett frö blir till
För att nya fröer ska bildas måste en blomma pollineras. Detta kan ske på olika sätt och som vanligt är naturen uppfinningsrik och nöjer sig inte med en lösning utan har utvecklat olika sätt att säkerställa pollination och befruktning.

Kan jag odla melon?
Frukt som gärna tituleras med "solmogen" kan få oss nordbor att tappa modet. Kan jag verkligen odla sådant som behöver massor med sol för att smaka som bäst - som melon till exempel? Ja, det kan du, och det är väldigt roligt. Du ska bara tänka på att välja bra sorter för vårt klimat och odla på rätt plats.

Odla din egen mat
Alla som någon gång dragit upp en morot ur myllan, knipsat av årets första squash, knaprat krispiga sockerärter direkt från busken eller skördat grönkål mitt i vintern vet vilken välgörande känsla det är. För dig som vill odla ätbart med målet att klara dig så långt som möjligt på det jorden bringar har vi samlat jordnära tips och handfasta råd.

Odla med Impecta: Dags för omskolning
Livet med sådderna är intensivt just nu. De spirar för fullt i de flesta krukorna, står oroväckande still i någon och samtidigt är det dags för lite nya sådder. För de fröplantor som utvecklat sina första karaktärsblad är det dags för omskolning. Det är ett roligt och mycket avkopplande pyssel.

Omskola frösådda plantor
Några veckor efter första sådden börjar groddplantorna anta sin framtida form, om än i miniformat. De första karaktärsbladen vecklas ut och i samband med det kan du räkna med att rötterna spirar under jord. Det börjar bli dags att tänka på omskolning av plantorna.

Odla ätbart i kruka
Odling på liten yta har fått ett fantastiskt uppsving tack vare trenden att odla ätbart i städerna. På bakgårdar, små grönytor, skolgårdar, balkonger och takterrasser står odlingsglädjen högt i himlen. Även för dig som har trädgård är det ett roligt komplement att odla ätbart i krukor och kärl.

Det fantastiska löksläktet
Vi odlar lök för att det är gott, nyttigt, mycket användbart och lätt att lagra. Vi odlar också lök för att det är vackert. Hos en del arter skördar vi löken, hos andra bladen och många odlas bara för den läckra blomman. Lär känna det stora, charmiga löksläktet - Allium.

Alla kan odla lök
Lök är en fantastisk gröda som har odlats i urminnes tider. Lök som köksväxt är tålig, lättodlad, nyttig, vacker och mycket smart förpackad. Har du en gång börjat odla lök är det svårt att sluta - vilket bara är bra med tanke på alla lökens fördelar.

På spaning efter jätteärten!
Den 1 oktober 2009 besöker vi (maken Jan och jag) Solveig och Tommy Snarf i Andersbo, Bjursås för att se på gamla fina växter efter bl a Rällsjö-Britta. När vi ska åka hem överlämnar Solveig en ärtstängel med ett par mycket stora sockerärter som plockats fram ur garderoben, där de hängts upp på tork. De ska vara något alldeles extra.

Så här odlar du lavendel
Lavendel är en väldoftande skönhet som fyller många funktioner i trädgården, på terrassen eller balkongen. Lavendel är vacker i kruka, rabatt, som låg häck eller i en egen grupp om många plantor som skapar ett litet Provence i svenska myllan. För honungsbin och fjärilar är lavendel en välkommen källa till pollen och nektar.

Plantera perenner och sommarblommor på rätt plats
När du förälskar dig i en perenn eller sommarblomma vill du så klart odla dem själv. Innan du bjuder in en favoritväxt i trädgården, täppan eller på balkongen är det viktigt att ta reda på i vilken miljö den trivs bäst och anpassa dig efter det. Det handlar om jord, ljus, vatten, vind och om att gilla läget.

Den goda vårjorden
På våren har trädgårdsjorden ett tufft arbete med att ge näring åt allt som ska knoppas, gro och växa. Genom jordförbättring som tillför näring och skapar bästa möjliga struktur på den jord vi har i vår trädgård hjälper vi naturen på vägen. Nyckelord för yppersta och mest långsiktiga resultat är organiskt material.

Odla med Impecta: Fröerna gror
Årets första förkultiverade sådder har grott och en tid av öm omvårdnad ligger framför mig. Nu gäller det att hitta rätt balans mellan temperatur, ljus och fukt. Har du aldrig sått fröer förut kan du förundras och bli lite nervös över hus pyttesmå vissa groddplantor är. Men du kan vara lugn, det bor en enorm livskraft i ett frö och i den första lilla roten.

Ett frö har grott - vad gör jag nu?
Plötslig händer det. Dina förkultiverade fröer gror. Snart fälls hjärtbladen ut som vingar på den tunna stjälken. Det är inte utan att du som är nybörjaren kan bli lite nervös, vad ska jag göra nu? Låt oss se hur du sköter om dina förkultiverade groddplantor.

Lejongap för rabatt och kruka
Vissa sommarblommor bidrar alldeles extra mycket till att ge trädgården eller balkongen en romantisk och mormorsnostalgisk känsla. Hit hör utan tvekan de lättodlade och färgsprakande lejongapen - dekorativa i kruka, tilldragande i rabatten och storslagna när de planteras i mängder på ett fält.

Varför står det F1 och F2 på fröpåsen?
När vi botaniserar bland fröer råkar vi på sortnamn som föregås av F1 eller F2, som klockmalva F1 'Bella' respektive Pensé F2 'Jolly Joker'. Vad är det för information vi odlare får från dessa beteckningar?

Perenner för blomning första sommaren
Perenner går precis lika bra att fröså som sommarblommor, örter och grönsaker. Många sorter tar lång tid på sig att gro och första blomningen kan dröja till säsong två. Det är väl värt väntan eftersom perennerna återkommer år efter år, men visst kan det vara roligt att så perenner som blommar redan första året.

Akleja - vacker, lättskött och tålig
Tänk dig en igenvuxen tomt runt ett gammalt torp i skogen. Någon förbarmar sig över platsen, tar fram lien och röjer bort högt gräs och sly. När ljuset åter når marken uppstår magin - aklejor tittar yrvaket upp ur jorden efter år av törnrosasömn. Bakom aklejans skira skönhet gömmer sig en robust överlevare och charmig buse.

Odla med Impecta: Första sådden
Det är dags att öppna årets första fröpåsar och klura på hur sådderna ska se ut. Glädjen står högt i tak när en ny säsong är här med nya odlingserfarenheter på agendan ända fram tills nästa vinter. I år kan du följa Katarina på Impecta, under hennes äventyr från första sådden till sista skörden. Häng med från början.

Ett frö ska gro - första sådden för dig som nybörjare
För fröodlare startar säsongen redan i januari med planer och drömmar för det prunkande året vi har framför oss. Det är också nu vi kan peta ner de första fröerna i jorden. Är du nybörjare kan det kännas lite osäkert i början. Låt oss därför berätta från grunden hur fröer och fröodling fungerar.

Gör så att blommorna blommar!
När vi odlar sommarblommor vill vi så klart att det ska blomma - gärna mycket och länge. Olika arters och sorters egenskaper avgör förstås hur resultatet blir men vi kan hjälpa till att skapa bästa förutsättningar för att våra sommarblommor ska ge maximal fägring under sitt enda levnadsår.

Påfågelsblomster för soliga rabatter
Om du letar efter en vacker, färgstark och lättskött blomma till en solig del av trädgården, täppan, kolonin eller balkongen, som nästan inte kräver någon skötsel alls - då är det dags att lära känna påfågelsblomster.

Odling − för hälsa och glädje
När vi petar ner ett litet frö i fuktig jord låter vi ett alldeles enastående kretslopp snurra vidare. I fröet finns grodden som bär på anlag till rot och skott och de första små hjärtbladen till nästa växt. Denna lilla men helt avgörande del av odlingen räcker egentligen för att förstå varför vi mår så bra av att bruka jorden - det ger oss en känsla av sammanhang; att vara en del i ett naturligt kretslopp.

Blommornas färg och form − planera din blomsterrabatt
I vår egen lilla värld av blommor är det roligt att ta ut svängarna och odla alla tänkbara färger och former. Precis så ska det vara - odling handlar om glädje och kreativitet. Längs vägen kan vi behöva tänka till kring hur blommornas färger och former samspelar i rabatten för att de olika sorterna ska komma bäst till sin rätt.

Fem tips för odling inomhus
Med hjälp av extra belysning kan vi odla bladgrönt och kryddväxter inomhus året runt. Tänk att skörda gröna, välsmakande nyttigheter på köksbänken mitt i smällkalla vintern. Genast blir det lite mindre kallt. Bäst lämpade är de sorter vars blad vi kan skörda när de är unga och späda.

Odla squash och pumpa − och förstå skillnaden mellan dem
Squash och pumpa skänker sann glädje till en trädgård, täppa, koloni eller balkong. Fulla av växtkraft bjuder de på frodig grönska, läckra blommor och rika skördar. Det finns mängder av läckra sorter vars namn ibland skapar en viss förvirring − varför heter vissa sorter squash och andra pumpa?

Så här odlar du jättepumpa
Det är roligt, enkelt och rikt belönande att odla pumpor av alla de slag. De långa, frodiga rankorna sätter många frukter som målar kökslandet i vackra färger. Den som vill odla fram en så stor pumpa som möjligt får ge avkall på mängden frukt för att plantan ska kunna rikta all energi till en jättepumpa.

Så blommor och grönsaker sent på hösten - så här gör du
Fröer av sommarblommor och grönsaker som sås sen höst eller tidig vinter vilar i den kalla jorden och gror inte förrän till våren. Fördelarna med de sena sådderna är att vi sparar tid under det intensiva vårbruket, vi får tidigare skördar och vi förlänger tiden då vi kan njuta av våra trädgårdssysslor.

Växtkomposition − skapa en vacker perennrabatt
Det finns några enkla riktlinjer som hjälper oss att skapa perennrabatter som är såväl vackra som vilsamma att betrakta. Det handlar om att plantera och komponera på ett sätt som tar hänsyn till varje växts roll i rabatten och till hur perennerna bäst samspelar med varandra.

Lär känna perenn bergvallmo
Rätt växt på rätt plats är ett bra motto i trädgården. Inte minst när vi envisas med att odla växter som helst hade stannat där de hör hemma. Bergvallmosläktet är fascinerande och lockar till odling trots att många arter har bestämda krav på sin växtplats. Lär känna bergvallmon för att lyckas med odling av denna spektakulära skönhet.

Börja odla med gröngödsling
Gröngödsling är ett samlingsnamn på grödor som odlas med syfte att förbättra och berika jorden på ett naturligt, enkelt och långsiktigt sätt. Som grädde på moset har gröngödslingsgrödor ofta mycket vackra blommor som älskas av bin, humlor och fjärilar.

Den goda höstjorden
Under hösten fylls luften i trädgården av doften från fuktig jord och förmultnande växter. Att alla som odlar får en känsla av välbehag är inte konstigt. Doften skapas av den livsbejakande aktivitet som pågår i jorden när mikrolivet kalasar på vissnande växtmaterial.

Föröka krukväxter: odla från frö, ta sticklingar eller dela plantor
Det frodas i våra hem. Krukväxter är en supertrendig inredningsdetalj bland såväl unga som äldre och det finns en gemensam glädje i att dela med sig till varandra av olika sorter genom att föröka sina favoriter och byta mot andras ögonstenar. I trendens spår tittar vi närmare på olika sätt att föröka krukväxter.

Torka säsongens grönsaker
Torkning av grönsaker är en mycket gammal och väl beprövad metod för konservering av köksträdgårdens rikedomar. Torkning är enkelt och fördelarna många. Smaker och näringsämnen bevaras, torkade grönsaker tar lite plats, metoden är billig och hållbarheten blir vid rätt förvaring längre än vad det tar dig att äta upp dem.

Prästkragar, färgkragar och renfanor
Det är spännande att odla blommor som i sin enkla form finns vild i vår natur. Med den ursprungliga arten kan vi skapa naturtomt eller äng i trädgården och med de framodlade sorterna formar vi fina samplanteringar i rabatter och krukor med en vild och vacker attityd.

Blåklockor för naturtomt, rabatt och kruka
Bjud in blåklockorna i din trädgård och se fram emot överdådig blomning hela sommaren. Blåklockor är lättskötta, friska och mångsidiga. De utgör en pålitlig och vacker stomme i rabatt och krukor samtidigt som de bidrar till den vilda känslan i din trädgård.

Odla blad med smak - en grön revolution
Trenden att odla krispiga, goda och nyttiga bladgrönsaker har kommit för att stanna. Inte särskilt förvånande med tanke på hur enkelt och givande det är. Alla kan ha sin egen odling av välsmakande blad eftersom det inte krävs någon större yta för att få en skörd att njuta av. Odla i kruka i köket, kärl på altanen, lådor i kolonin eller direkt i kökslandet.

Odla supernyttig spenat
Spenat måste vara den gröda som genom tiderna oftast kommit på tal när det nyttigaste av nyttiga ska lyftas fram. I dag odlar vi en uppsjö av hälsosamma, goda, gröna blad där spenaten är med och försvarar sin plats som suverän bladgrönsak.

Rosenskära - en lättodlad, färgglad skönhet
Rosenskära är en osedvanligt vacker sommarblomma som kan föra sig i alla gröna rum. Den är såväl klassisk som romantisk och trendig tack vare sin sortrikedom som bjuder på färg och form för alla smaker. Lägg därtill att rosenskära är en lättodlad, frisk och tålig växt som älskas av bin och fjärilar.

Odla praktfulla solrosor
Solrosor är imponerande. Så ståtligt höga med enorma blommor som vänder sig mot solen. Ja, de vänder sig faktiskt bokstavligt mot solen och följer solljuset från morgon till kväll. Det kallas för heliotropism. Helios var solens gud och solrosens vetenskapliga namn Helianthus annuus betyder just sol (helios anthus-blomma) och annuus säger oss att den är ettårig.

Odla sallat till en sallad
Sallat bjuder på en mängd sorter av gröna och röda friska, krispiga blad. Den klassiska isbergssallaten var länge standard i salladskålen. I dag njuter vi av olika varianter på blad och vi odlar vår sallat i allt från en liten kruka på balkongen till långa rader i grönsakslandet.

Zinnia i trädgård och bukett
Zinnia blommar i regnbågens alla färger. Odla i rabatt, lådor och kärl och gläds åt lång blomning i trädgården och vacker fägring i sommarens buketter.

Så här odlar du kål
De flesta kålsorter bör förodlas och planteras ut på växtplatsen. Undantag är kålrot och majrova och flertalet av de asiatiska kålväxterna. Grönkål går också att direktså, men det blir snabbare skörd om man förodlar. Kålfrön gror snabbt, på bara några dagar i 20 graders värme, något längre om det är svalare. Kålplantor ska planteras när de fått 3–5 blad, blir de större har de svårare att etablera sig på växtplatsen, därför ska de inte sås tidigare än 4–6 veckor före utplantering.

Kål i alla former
Kål är fantastiska grönsaker som vi absolut borde odla och äta mer av. Under lång tid kallade man köksträdgården med grönsaksodling för kålgårdar, det säger något om hur viktig kålen varit i kosthållningen. Och kål är inte bara gott och nyttigt, det är fantastiskt dekorativt också. Kål kan tacksamt odlas i hela landet, tål att lagras långt in på vintern, ja flera av kålsorterna kan till och med stå kvar ute i snön. Det gäller bara att hinna skörda innan rådjuren upptäcker de läckra bladen.

Så odlar du svartöga
Svartöga, Thunbergia alata, är en frodigt slingrande, klängande växt från södra och östra delarna av Afrika. En värmeälskande perenn som vi odlar som ettårig.

Gör din balkong till en exotisk oas – en plats för alla sinnen
Försommar – en härlig tid med löften om varma dagar och ljumma kvällar. För alla som inte har en stor trädgård, kanske bor långt ifrån naturen, kan balkongen bli den oas som fyller det dagliga behovet av att vara nära det gröna. Förutsättningen är förstås att vi fyller balkongen med grönt. Petunior, pelargoner och lobelia i all ära, men nog skulle det vara kul att pröva något nytt?

Fyll dina krukor med petunia
Petunia hör till våra vanligaste och mest älskade sommarblommor och kan ses i krukor, amplar, lådor och rabatter i både offentliga planteringar och privata trädgårdar. Det är lätt att förstå för den stora mångformen, färgskalan och blomrikedomen gör att det alltid finns plats för en petunia.

Impecta gillar Sara Bäckmo
Strax utanför Växjö i Småland bor en av Sveriges mesta odlare och trädgårdsbloggare, Sara Bäckmo, tillsammans med man och fyra barn. Sedan 2012 har hon bland annat skrivit bloggen Skillnadens Trädgård och givit ut tre (snart fyra) böcker om odling och mat. Dessutom finns hon på Facebook, Instagram och Youtube. Allt på grund av ett genuint odlingsintresse och en vilja att odla sin egen mat så långt det bara är möjligt.

Guide: Odla egna tomater
Himmelskt! Det drar i kinderna saliven rinner till och det går inte att undvika ett "himmelskt"! De första solmogna tomaterna smakar just så. Bara en sort, en enda planta räcker länge. Men har man väl börjat odla tomater är det svårt att hålla sig till en sort, det finns ju så otroligt många att välja bland. Det är inte svårt att odla tomater själv, det krävs lite pyssel, men belöningen är rik.

Våra älskade tomater
Tomater är lätta att odla och ljuvligt goda att skörda en varm sommardag. En egen odling av tomater bjuder på snacks att äta direkt från busken, färska godsaker till salladen eller mustiga, smakrika ingredienser till såser och gratänger.

Pelargoner - sydafrikanen som blivit ursvensk
Pelargoner i köksfönstret, i sovrummet, i balkonglådan, i krukan på förstutrappan, i rabatten, i slott och koja - ja pelargoner passar överallt. Pelargon blommar tacksamt från tidig vår till sena hösten, tål torka och lite kyla, skugga och sol. Det är inte konstigt att den blivit en av våra mest älskade växter.

Odla gurka - från frösådd till skörd
Det är en upplevelse att knapra på sin första egenodlade gurka. Konsistensen är krispig och smaken nötig med svag sälta. Tänk att något som består av 96 procent vatten kan vara så gott. Att odla gurka är enkelt och du belönas med rikliga skördar.

Möt den ståtliga riddarsporren
Riddarsporrar är ett fantasieggande namn på en växt som har funnits i våra trädgårdar sedan 1400-talet. Blomman har en lång sporre, som enligt sägnen kommer från likheten med sporrarna på en riddarstövel. Riddarsporrar är vackra i såväl vilda som mer ordnade rabatter och ståtliga att odla i kruka.

Förbered trädgården inför hösten
Det är på hösten som trädgårdsåret börjar. Det är nu som förberedelserna för nästa växtsäsong är i full gång. Städa försiktigt i trädgården, men ge växthuset en rejäl höstgenomgång.

Bland solhattar och rudbeckior
För inte så länge sedan var Rudbeckia ett släkte där även den röda förkylningsblomman ingick. Ny forskning har visat att den sistnämnda skiljer sig så mycket från de övriga rudbeckiorna att de fått bilda ett eget släkte, Echinacea, eller solhatt på svenska.

Olika sätt att föröka perenner
Att fylla en ny rabatt med perenner kan bli kostsamt om alla plantor ska köpas från butik. Det är mycket roligare och mer spännande att driva upp nya plantor från frö eller dela och ta sticklingar från grannarnas och andra trädgårdsvänners rabatter.

Samla egna fröer och torka kryddor
Nu när sommaren går över i höst är det dags att skörda örtagårdens blad och fröer från sommarens blommor och kanske grönsaker. Det är en härlig känsla att kunna njuta av sin egen trädgård under vintermånaderna. Och så spännande att börja nästa säsong med att så fröer från förra sommarens favoriter.

Odla under hela sommaren
För odlare är juli en säsong full av pyssel i grönsaksland och rabatter. Den första skörden kanske har avnjutits och sommarblommorna står i full prakt. Tänk att nu är det faktiskt ingen dum idé att planera för fler sådder. Med sommarsådder fyller du ditt naturliga skafferi med ännu mer godsaker och förlänger skördesäsongen.

Allt du behöver veta om att gödsla grönt
Det är lätt att förundras över växtkraften i vissa trädgårdar där stora kålhuvuden står i långa rader, squashen levererar till ett helt kvarter och blomsterprakten är bedövande. Hur gör man för att få till en sådan frodig lycka? Svaret är enkelt. Man gödslar och vattnar.

Odla grönsaker på friland
Drömmer du om att kunna gå ut i trädgården och plocka en trerätters middag? Grönsaker som du vet är odlade med kärlek, ekologiskt utan gifter? Då kanske du ska skapa en alldeles egen köksträdgård.

Trädgårdens flygande vänner
Pollinerande insekter säkerställer växternas fortplantning och vår tillgång till mat. I dag är humlor, bin och fjärilar en hotad skara som har svårt att hitta föda. Om vi låter varje balkong, täppa, koloni och trädgård bidra till en trivsam miljö för insekterna kan vi alla hjälpa till att vända utvecklingen.

Fyll rabatten med sommarens doftbomber
En bukett med luktärter kan fylla ett helt rum med sin fantastiska doft. Ju mer du plockar av dina luktärter desto mer intensivt blommar de. Det finns mängder av sorter att välja mellan så det är bara att fylla trädgården med dessa ljuvliga, pastelliga doftbomber.

Lär dig mer om att odla chili och paprika
Spanskpeppar är både lätt och roligt att odla. Många uppskattar hettan i chilifrukterna och provar gärna de mer extrema sorterna. Andra föredrar mildare sorter av chili eller paprika eller odlar spanskpeppar för den stora variationen i bladverk, växtsätt och de vackra frukterna som finns i en mängd olika färger och former.

Starta vårens odlingar redan på hösten
Med höstsådd kan du skörda grönsaker som sallat och tidiga morötter ännu tidigare än vanligt. Detsamma gäller gräslök, persilja och flera andra kryddväxter. Att höstså ettåriga sommarblommor som vallmo, ringblomma och förgätmigej är mycket enkelt. De sköter sig själva. Det handlar om att göra som naturen ? att lägga fröet på plats redan på hösten.

Bra att veta om höstsådd av perenner
I många vackra trädgårdar är det perennerna som står för basen och tryggheten bland det som växer. År efter år ställer de upp och bidrar till en prunkande sommargrönska. De lite mer försynta perennerna bildar gärna en kuliss till dina ettåriga blomster medan de större och mer färgglada tar plats som stolta solitärer och klarar sig på egen hand.

Skapa din egen trädgårdskompost
Det är inte svårt att göra en bra trädgårdskompost om man förstår principen. Med enkla medel kan du förvandla trädgårdens ris, grenar och gräsklipp till härlig, brun mylla. Kvaliteten på din kompost beror på tre saker: materialet, sättet att bygga komposten och vilken aktivator du använder.

Vattnet som ger liv åt våra odlingar
Vatten från himlen, vatten från kranen eller vatten från brunnen. Våra älskade odlingar klarar sig inte utan bevattning. Det finns en del vi kan göra både för att underlätta bevattningen och för att använda rimliga mängder vatten i krukor, rabatter och köksland.

Tid för direktsådd
I slutet av våren börjar det bli dags för direktsådd. Om du inte hunnit eller kanske inte haft plats att förså behöver du inte misströsta. Det finns mängder med växter som kan och ska direktsås, det vill säga planteras direkt på växtplatsen utomhus när jorden blivit uppvärmd.

Vårt gröna kulturarv
Att bevara den biologiska mångfalden är en förutsättning för vår framtid. Genom att odla gamla fina kulturarvssorter förs ett värdefullt odlararv vidare till kommande generationer. I kulturarvet finns unika, spännande arter som utgör ett mycket värdefullt komplement till de lite vanligare frösorterna.

Allmänna råd när du ska så frö
Vid all frösådd är det viktigt att man gör på rätt sätt för att ge fröerna de bästa förutsättningarna. På fröpåsen finns en kort beskrivning av hur varje frösort sås på bästa sätt. Här är några kompletterande allmänna råd.

Odla ekologiskt
Att odla egna giftfria ekologiska grönsaker är att slå ett slag för miljön och samtidigt bli rikligt belönad för det i form av välsmakande och nyttiga tomater, morötter och sallat. Med ekologiska fröer och medvetna val av gödselmedel, växtskydd och växelbruk kan alla bli ekologiska odlare. Du med!

Så här försår du perenner
Perennerna är trädgårdens ryggrad. Troget återkommer de, år efter år. Perenner finns i en fantastisk variation av färger och former. De flesta är inte särskilt svåra att dra upp från frö. Hos Impecta Fröhandel hittar du hundratals sorter för alla trädgårdstyper, jordar och växtlägen. Många är ovanliga arter som aldrig eller sällan erbjuds som färdiga plantor i handeln.

Guide till förkultivering inomhus
Här är en guide till hur du förkultiverar snabbgroende ettåriga växter med lite längre utvecklingstid. Tänk på att alltid läsa odlingsanvisningen på fröpåsen innan du börjar.

Förodling förlänger säsongen
Förodling handlar om tid. Det handlar om att få njuta av blommor så tidigt som möjligt och att växter ska hinna utvecklas till sin fulla prakt. Förodling är helt enkelt ett sätt att köpa tid och göra säsongen längre så att växterna får tid att utvecklas och även att styra när blomning och skörd ska börja. Men det allra bästa med förodling är att redan nu få se skott titta upp ur jorden.

Vinterodla med belysning
Under de månader då ljuset utomhus inte räcker för odling finns belysning som gör vintern grönare, skönare och godare. Odling inomhus handlar mycket om glädjen att se något växa även då mörkret råder omkring oss och mindre om rikliga skördar.
Veckans Frösort

2021-04-11
Citrongula drömmar
I Dallas botaniska trädgård kallas marylandzinnior i Zahara-serien för flamsäkra. Friska, fräscht gröna och rikblommande tar de sig igenom somrar med stekande sol och torr jord utan klagomål. 'Zahara Double Yellow' sällar sig till en av dessa tuffingar - i lyxförpackning. När trädgården står i försommarskrud beströs låga, robusta plantor med små, tätt packade knoppar på stadiga stjälkar. Snart slår de ut i en citrongul dröm av blomsterfägring som flyter ovan grönskan. Medan blomman mognar formar små kronblad en cirkel av guldiga stjärnor runt mittdisken. I sommarens små vaser skiner 'Zahara Double Yellow' med envis hållbarhet medan nya blomknoppar säkrar rabattens fortsatta glans.
Läs mer »
2021-04-04
Solgula skördar
I grönsakernas underbara värld råder en lekfull skaparlusta och fantasi. Färger, former, smaker och dofter möts och samsas i kökslandets mylla. Squash F1 'Sunstripe' vill överraska och kittla våra sinnen. Korta, stadiga rankor bär cylinderformade, solgula frukter med crèmefärgade strimmor. Frukten göms inte undan utan plantan öppnar sig generöst och låter varje squash ta plats i solen. Frukten är inbjudande att plocka från taggfria, lena stjälkar. Givmildheten är inte slut här, varje planta ger rika skördar av välsmakande squasher. Överflödet tillåter att en och annan blomma offras för att fräsas i smör och njutas som en somrig delikatess.
Läs mer »
2021-03-28
Såsom i en spegel
Förnöjsamt lutar sig rubingräs 'Savannah' tillbaka och låter rabattens mer egocentriska växtslag ta plats. Sirliga, fräscht gröna strån bäddar in rabatten och sprider ett behagligt lugn. Vinden och solens strålar fångas av stråna som frasar, blänker och böljar. Rubingräset låter generöst högsommarens färgstarka blommor spegla sig i den tuvande grönskan. Under sensommaren spelar 'Savannah' ut sitt trumfkort då stora, rubinröda ax ses sväva över hela härligheten. Ännu omhuldas de andra växterna av rubingräsets milda form och karaktär men de bedårande axen är med och tävlar med grannarna i rabatten om betraktarens gunst.
Läs mer »
2021-03-21
Rubiner på stjälk
I den klargröna basilikans närmaste umgänge bekantar vi oss med purpurbasilikan. 'Red Rubin' penslar sina lätt tandade blad i mörkaste lila. Då och då nuddas bladspetsarna av ett stänk grönt. Doften är söt, på samma gång frisk. Smaken är djup, fyllig och rund med antydan av peppar, lakrits och mint. Tillåts plantan att gå i blom ackompanjeras bladen av ljuslila blomspiror i skön harmoni. Odlas basilikan enkom för den fina smakens skull bör blomknopparna klippas tillbaka då blommornas skönhet stjäl bladens friska aromer. I vackra krukor och kärl dekorerar 'Red Rubin' din sommar med aromatiska rubiner på stjälk.
Läs mer »
2021-03-14
Violett morgonglans
Purpurvindans kronblad är nogsamt inlindade i en tät knopp, likt en puppa, där de skyddas i väntan på värme. När morgonsolens strålar smeker de yttre bladen vecklar knoppen graciöst ut sig till en vid, trumpetliknande blomma. 'Knowlian's Black' är en av purpurvindornas allra mörkast lysande skönheter. De stora, djupt violetta blommorna är självlysande med magentarött skimmer och glänsande, vitt svalg. Purpurvindans blommor är dagsländor som lämnar scenen vid solens nedgång. När mörkret faller förbereder sig nya knoppar för att sprida violett morgonglans när dagen åter gryr.
Läs mer »
2021-03-07
Små lockelser
Julisolen stiger över kökslandet där olika slag av godsaker växer till sig, ovan och under jord. Grönskan är djup och frodig. Lycka är att strosa runt tidiga morgnar och ta in skönheten - se, dofta och känna. Uppför ett stöd av bambupinnar slingrar gurkplantor med stor iver. På blad och stjälkar blänker de arla timmarnas daggdroppar. Först syns bara blad, sedan börjar blicken urskilja de små druvgurkorna som flockas längs plantan. Här döljer sig mängder av små lockelser. Det har varit en sval sommar, men druvgurka 'Anulka' levererar på topp ändå. Ge kärlek och mycket vatten så har du en sann gurkvän som förärar dig välsmakande minifrukter från högsommar och till tidig höst.
Läs mer »
2021-02-28
Enkel extravagans
Naturens sommarängar låter de vilda blommornas milda färgpalett mötas i skön harmoni. I trädgården skapas samma känsla genom att bjuda in ängsmarkernas arter till i en odlad äng eller vild rabatt. Enkel vallmo 'Bread Seed Poppy' blandar ängens skira skönhet med en elegans som passar i de fina salongerna. Harmonin och naturligheten finns i de sidentunna blommornas enkla utstrålning medan den vita och dovt lila kulören står för flärdfull glans. Under sensommaren blir blomman en dekorativ frökapsel fylld av smakrika frön till höstens brödbak. 'Bread Seed Poppy' förenar nytta med nöje och det enkla med extravagans.
Läs mer »